Universiteit Twente

Lessen van Defensie uit ict-project van 250 miljoen

Hoe stem je in een verzuilde, bureaucratische organisatie toch alle bedrijfsprocessen op elkaar af met behulp van een geautomatiseerd informatiesysteem (Enterprise Resource Planning)? Aan de hand van de ervaringen met het ERP-programma `Speer' bij het Ministerie van Defensie wordt deze vraag op woensdag 14 november behandeld tijdens een symposium op de Universiteit Twente.

De implementatie van `Speer' bij Defensie is één van de grootste en meest ambitieuze ERP-implementaties uit de Nederlandse geschiedenis, met een investeringsbudget van ca. 250 miljoen euro, een programmaorganisatie met meer dan 200 medewerkers, een looptijd van meer dan 8 jaar en een bereik van 12.500 werkplekken.

Het project werd uitgevoerd in een periode waarin de krijgsmacht met circa 20 procent werd gereduceerd, de organisatiestructuur werd veranderd en de ondersteuning van de primaire processen dramatisch verbeterd moest worden. De lessen die het Ministerie van Defensie hierbij geleerd heeft, staan centraal in het symposium. De ervaringen die Defensie heeft opgedaan kunnen bovendien model staan voor de problemen die optreden bij de invoering van geïntegreerde en gestandaardiseerde processen in organisaties die vooral gekenmerkt worden door verzuiling, eilandautomatisering en bureaucratisering.

Aan de hand van het thema `veranderen als collectief leerproces' analyseert een aantal wetenschappers en vertegenwoordigers van Defensie de problematiek die het invoeren van geïntegreerde systemen in complexe niet geïntegreerde organisaties met zich meebrengt. Ook de toestand waarin het ERP-programma van het Ministerie van Defensie zich thans bevindt, komt aan de orde.

Het symposium staat open voor deelnemers uit zowel de profit als non-profit sector en is vooral bedoeld voor organisaties die hun bedrijfsvoering met behulp van ERP-technologie substantieel effectiever én doelmatiger willen maken. Niet de informatietechnologie maar de haalbaarheid van bepaalde innovatieve
bedrijfsvoeringsconcepten staat daarbij centraal.

De middag eindigt met de promotieplechtigheid van defensiemedewerker Remco Schimmel, die aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente promoveert op het proefschrift `Veranderkundige interventies bij ERP-implementaties, veranderen als collectief leerproces'.

Noot voor de pers:

Het symposium wordt georganiseerd door de faculteit Management en Bestuur en het Institute for Governance Studies. Het programma begint om 11.00 uur, de promotieplechtigheid om 15.00 uur. Zie www.igs.utwente.nl/erp voor het volledige programma en informatie over de sprekers.

Contactpersoon voor de pers: Martine van Hillegersberg (faculteit Management en Bestuur) 053 489 2410,
m.m.j.vanhillegersberg-hofmans@bbt.utwente.nl, of Menno van Duuren (afdeling Communicatie UT), 053 489 2210.

Top
Laatst gewijzigd op 25-10-2007 11:27:34 door Webmaster