Ingezonden persbericht
debalie | centrum voor politiek en cultuur | De Geglobaliseerde Bol: aflevering #1
Het internationaal bestel is mensenwerk
Met o.a. Vandana Shiva, Grahame Lock en Hugh Gusterson
dinsdag 13 november 2007 | 20.00 uur | debat
Een gloednieuwe serie met internationale gasten gaat van start in De Balie: De Geglobaliseerde Glazen Bol; de toekomst van de internationale gemeenschap voorspeld
De afgelopen jaren zijn er tal van ontwikkelingen die een grote invloed hebben op de internationale gemeenschap. De opkomst van China en India, de 'War on Terror', het 'nee' tegen de Europese Grondwet, een zelfverzekerd Rusland, de inval in Irak; de lijst is lang. Waar in de jaren negentig optimistisch gesproken werd van 'het einde van de geschiedenis' door de overwinning van het liberale en kapitalistische gedachtegoed op het communisme, wordt nu gesproken over een nieuwe Koude Oorlog, dit maal tussen de VS en China. Of over een gevecht tussen civilisaties, tussen het Westen en de Islam. Angst en onzekerheid lijken de plek ingenomen te hebben van het optimisme. Het is veilig om te zeggen dat het internationaal bestel er over twintig jaar heel anders uit zal zien dan nu. Over wat ons precies te wachten staat, zijn de meningen verdeeld. Maar onder het motto 'de wereld van morgen ligt verborgen in het handelen van nu' gaat De Balie op zoek naar de toekomst van de internationale gemeenschap.
De internationale gemeenschap is mensenwerk, is het thema van de openingsavond van De Geglobaliseerde Glazen Bol. Hoe wordt het internationaal bestel geconstrueerd en wat is de plaats daarbinnen van mensen en landen? Vandana Shiva, Grahame Lock en Hugh Gusterson gaan met elkaar in gesprek om deze vraag te beantwoorden, o.l.v. Pieter van Os en Wilbur Perlot.
Het gesprek wordt onderbroken door een video-interview van Bahram Sadeghi met Max van der Stoel die vertelt welke invloed de persoonlijkheid van mensen heeft op internationale onderhandelingen en door een kunstenaarsimpressie van OOG, Visual Foreign Correspondents. De opening van VFC wordt gemaakt door Lin Yilin, een hooggeprezen Chinese kunstenaar (ondermeer op Documenta 12 in Kassel).
Vandana Shiva is wetenschapster en activiste uit India. Zij kreeg bekendheid in de jaren '70 door haar kritiek op de Groene Revolutie. Ook nu nog publiceert zij regelmatig venijnige kritieken op biopiraterij. Shiva heeft honderden publicaties op haar naam staan. Ze is voorvechtster voor meer internationale solidariteit en lid van het International Forum for Globalization.
Grahame Lock is hoogleraar Political Science aan Queens College, Oxford en in Nederland aan de Universiteit van Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen. Professor Grahame Lock studeerde filosofie aan de Universiteiten van London en Cambridge en aan de École Normale Superieure in Parijs.
Hugh Gusterson is professor Antropologie aan de MIT. Hij heeft uitgebreid (veld)onderzoek gedaan naar mensen die werken in nucleaire wapenlaboratoria. In 2004 redigeerde hij een boek waarin antropologen het ongelijk aantoonden van leidende Amerikaanse opiniemakers in Sociologie en Internationale Betrekkingen. De bijdrage van Gusterson had als titel: The Seven Deadly Sins of Samuel Huntington.
NB: Mevrouw Shiva, de heer Lock en de heer Gusterson zijn allen beschikbaar voor interviews.
De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie, met medewerking van De Volkskrant. Deze eerste aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam
Tijd: dinsdag 13 november, 20.00 uur | Prijs: 7 euro / 5 euro
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda