Op componenten gebaseerd navigatiesysteem biedt optimale flexibiliteit en keuzevrijheid
Ridderkerk, 13 november 2007 - Furuno, producent van maritieme navigatie- en communicatieapparatuur, introduceert de nieuwste innovatie op het gebied van geïntegreerde maritieme elektronica. NavNet 3D zet de tradities van zijn voorgangers voort op het gebied van betrouwbaarheid, uitbreidbaarheid en prestaties en biedt nog meer mogelijkheden dan voorheen.
NavNet 3D is een volledig herontworpen navigatiesysteem dat gebaseerd is op componenten. Het brein zetelt in de Multi Function Display-unit (MFD): er is, toegesneden op de grootte van het vaartuig, keuze uit een 8,4 inch, een 12,1 inch en een Black Box MFD. Aan de MFD kunnen verschillende componenten worden toegevoegd, zoals de Ultra High Definition (UHD) Digital Radio Sensor, de Furuno Digital Filter (FDF) Fish Finder, de Sirius Satellite Weather Receiver, een GPS/WAAS-ontvanger, Autopilot, een AIS-ontvanger en diverse digitale instrumenten en IP-camera's.
De toekomst van kaartplotten
NavNet 3D kan heel veel tegelijk dankzij het krachtige grafische systeem en TimeZero. TimeZero is een nieuwe, door Furuno ontwikkelde technologie waarmee de NavNet 3D zonder enige wachttijd een naadloze kaart tevoorschijn tovert. Er kan onbeperkt worden ingezoomd en gescrold, waarna met een simpele druk op de knop weer wordt teruggekeerd naar de positie van het vaartuig. Ook snel schakelen tussen 2D- en 3D-weergave is mogelijk.
Furuno biedt de mogelijkheid om satellietfoto's met hoge resolutie samen te combineren met de raster- of vectorkaarten. Satellite PhotoFusion is een nieuwe techniek die het vasteland volledig ondoorschijnend maakt, zodat deze gebieden als satellietfoto's op de kaart worden weergegeven. Naarmate de diepte toeneemt, worden de foto's transparanter, zodat duidelijk zichtbaar is waar het écht diep is en waar minder. De foto's kunnen vanaf NavNet.com kosteloos op een SD-kaart worden gedownload.
Digitale radar met dubbele persoonlijkheid
Net als zijn voorgangers beschikt NavNet 3D over een full-color radarweergave. Het verschil is dat er nu gebruik wordt gemaakt van digitale Ultra High Definiton (UHD) radarsensoren, die zorgen voor kristalheldere beelden zonder ruis en met automatische real-time, digitale besturing. De dubbele progressieve scan verzendt twee afzonderlijke echosignalen, waardoor een real-time dual-rangeradar ontstaat. Het scherm toont twee autonoom te bedienen radarpresentaties. De automatische radarplotter (ARPA) kan simultaan tot dertig radardoelen volgen.
De digitale radiosensors zijn volledig gebaseerd op ethernet en worden bestuurd vanuit de radardome of de besturingsbox. Iedere antenne beschikt over een NMEA 2000-poort voor de aansluiting van een NMEA 2000-sensor. De antenne converteert het signaal en stuurt het via ethernet het netwerk op. Stroom krijgen de sensoren van de NMEA 2000-bus. NavNet 3D ondersteunt ook NMEA0183, maar deze sensoren worden rechtstreeks op de MDF aangesloten.
Bekroonde digitale fishfindertechnologie
Furuno staat bekend om zijn fishfindertechnologie. NavNet 3D beschikt over de prijswinnende FDF-technologie via een DFF1-netwerksounder. De DFF1 verandert elke NavNet 3D-MFD in een krachtige digitale fishfinder met dubbele frequentie. Het digitale filter onderdrukt de oppervlakteruis die de schroef van het vaartuig veroorzaakt, waardoor het zicht in ook ondiep water helder is en vissen die zich vlak aan de oppervlakte bevinden makkelijker te vinden zijn. De filter optimaliseert ook het bereik, voor gedetailleerd zicht op de omstandigheden onderwater en vissen die zich vlak boven de zeebodem bevinden. Ook kan de DDF1 de nieuwe transducer-ID-functie lezen, bijvoorbeeld voor informatie over het typenummer en de productiedatum van de transducer.
Met de verschillende bouwstenen stemt iedere schipper zijn NavNet 3D-systeem perfect af op zijn eigen vaartuig. Voor de één volstaat een MFD en een GPS-ontvanger, terwijl de ander ook informatie nodig heeft over de weersverwachting en over de locatie van vissen. Met NavNet 3D zijn de mogelijkheden bijna onuitputtelijk. Meer informatie is te vinden op
In Nederland worden de navigatiesystemen van Furuno geleverd door Sailtron B.V.:
Over Furuno
Sinds het commercialiseren van 's werelds eerste fish finder in 1948, heeft Furuno verscheidene producten voor de maritieme elektronica-markt geleverd. Op basis van exclusieve ultrasonische en elektronische technologie heeft Furuno verschillende typen producten ontwikkeld die de eerste in Japan of wereldwijd waren met die betreffende functies of capaciteiten. Vandaag is Furuno een allround ontwikkelaar van maritieme elektronische producten met vestigingen in meer dan 40 landen wereldwijd. Het Europese hoofdkantoor van Furuno is gevestigd in Ridderkerk, Nederland.