Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 132 november 2007

Winkelcriminaliteit neemt toe
Aantal winkelovervallen stijgt

Het aantal overvallen op winkels is dit jaar fors gestegen. Tijdens de eerste negen maanden van 2007 werden bijna 500 winkeliers overvallen. Dit is een stijging van 16,5% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De meeste overvallen worden gepleegd in de grote steden en in het bijzonder in Amsterdam en Rotterdam. Dit blijkt uit een grondige analyse van de detailhandel.

De stijging van het aantal overvallen is een trendbreuk met de afgelopen jaren, waarin steeds minder winkels werden overvallen. Vorig jaar werden 424 winkels in de eerste negen maanden overvallen. In 2007 staat de teller op 494 overvallen. Een stijging van 16,5%.

Trendbreuk

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken meldde onlangs dat, door goede samenwerking tussen overheid en winkeliers, de winkelcriminaliteit en het aantal overvallen afnemen. Actuele cijfers wijzen helaas op een tegenovergestelde trend. Uit een woensdag a.s. te verschijnen internationaal onderzoek blijkt dat winkeliers in 2007 gezamenlijk 30 miljoen euro meer kwijt zijn aan winkelcriminaliteit.

Winkels hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in maatregelen om de buit te beperken, zoals kluizen met tijdsloten, buizenpost en professioneel waardetransport. Maar ondanks deze maatregelen blijft de winkelcriminaliteit stijgen. Criminelen blijken daarbij vooral toe te slaan rond het openen en sluiten van de winkels.

Harde aanpak winkelcriminaliteit
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is zeer verontrust over deze ontwikkeling. "De RND maakt zich grote zorgen over de toenemende belemmeringen bij het bestrijden van criminaliteit. Het lijkt erop dat goede die initiatieven dreigen te verzanden in bureaucratie. Zo worden alarmsystemen voor winkeliers fors duurder door nieuwe eisen van de politie en wordt uitbreiding van het waarschuwingsregister tegen fraude door het College Bescherming Persoonsgegevens geblokkeerd", aldus Pieter Walraven, secretaris winkelcriminaliteit van de RND.

De RND roept de overheid op om prioriteit te geven aan de aanpak van winkeldiefstal, het voorkomen van overvallen en de bestrijding van fraude. Daarvoor pleit de organisatie voor een fors maatregelenpakket.
. Succesvolle waarschuwingsregister uitbreiden.
. Zelfstandige winkeliers (financieel) steunen bij het voorkomen van criminaliteit.
. Extra aandacht in achterstandswijken door de politie de onbeperkte mogelijkheid te geven voor ppreventief te fouilleren.
. Opzetten van een landelijke database voor bendes.

"In een aantal verschillende winkelgebieden hebben politie en winkeliers al succesvol geëxperimenteerd met een dergelijke database. De RND vindt het daarom tijd voor het landelijk uitrollen van dit systeem", aldus Walraven.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.