NEN


Normcommissie Sensorische Analyses in aantocht

maandag 12 november 2007, 16:51

Het belang van sensorisch onderzoek van voedingsmiddelen wordt in toenemende mate onderkend onder andere bij managementbeslissingen en voor het ontwikkelen en verbeteren van producten en kwaliteitscontrole. Producten worden bij hun ontwikkeling vaak getest met behulp van sensorische panels.

De internationale technische commissie (ISO) houdt zich bezig met de ontwikkeling van analyse en testmethoden voor sensorische analyses. Deze standaard procedures kunnen de kwaliteit verder verbeteren en ook kunnen deze procedures een belangrijke rol spelen in de (internationale) communicatie over het sensorisch onderzoek. Vanuit het bedrijfsleven was interesse getoond om een actievere bijdrage aan dit onderwerp te gaan leveren. Daarom organiseerde NEN eind oktober een infomiddag om te onderzoeken of er draagvlak is voor een normcommissie sensorische analyses.

Na een aantal presenties van onder andere Unilever Research, Essensor en NEN volgende een discussie om te bepalen of dit draagvlak inderdaad aanwezig is voor een actieve NL bijdrage aan het werk van ISO voor sensorische analyse. Al snel werd duidelijk dat daar een veel interesse voor is. Een groot deel van de deelnemers is bereid deel te nemen aan de oprichting van een normcommissie. Samenvattend kan worden geconcludeerd dat het een succesvolle infomiddag is geweest, waarbij een groot aantal bedrijven aanwezig was.

Deelname normcommissie
Mocht u belangstelling hebben om deel te nemen aan de nieuw op te richten normcommissie sensorische analyses dan kunt u contact opnemen met Pauline Kalkman, e-mail: pauline.kalkman@nen.nl of tel. (015) 269 01 12.
Ook is het mogelijk een kopie van het verslag op te vragen.