NEN
Normcommissie Sensorische Analyses in aantocht
maandag 12 november 2007, 16:51
Het belang van sensorisch onderzoek van voedingsmiddelen wordt in
toenemende mate onderkend onder andere bij managementbeslissingen en
voor het ontwikkelen en verbeteren van producten en
kwaliteitscontrole. Producten worden bij hun ontwikkeling vaak getest
met behulp van sensorische panels.
De internationale technische commissie (ISO) houdt zich bezig met de
ontwikkeling van analyse en testmethoden voor sensorische analyses.
Deze standaard procedures kunnen de kwaliteit verder verbeteren en ook
kunnen deze procedures een belangrijke rol spelen in de
(internationale) communicatie over het sensorisch onderzoek. Vanuit
het bedrijfsleven was interesse getoond om een actievere bijdrage aan
dit onderwerp te gaan leveren. Daarom organiseerde NEN eind oktober
een infomiddag om te onderzoeken of er draagvlak is voor een
normcommissie sensorische analyses.
Na een aantal presenties van onder andere Unilever Research, Essensor
en NEN volgende een discussie om te bepalen of dit draagvlak inderdaad
aanwezig is voor een actieve NL bijdrage aan het werk van ISO
voor sensorische analyse. Al snel werd duidelijk dat daar een veel
interesse voor is. Een groot deel van de deelnemers is bereid deel te
nemen aan de oprichting van een normcommissie. Samenvattend kan worden
geconcludeerd dat het een succesvolle infomiddag is geweest, waarbij
een groot aantal bedrijven aanwezig was.
Deelname normcommissie
Mocht u belangstelling hebben om deel te nemen aan de nieuw op te
richten normcommissie sensorische analyses dan kunt u contact opnemen
met Pauline Kalkman, e-mail: pauline.kalkman@nen.nl of tel. (015) 269
01 12.
Ook is het mogelijk een kopie van het verslag op te vragen.