Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Amsterdam, 12 november 2007
Thema voor 2008 is 'Amsterdam Hidden Treasures'
In 2008 geeft Amsterdam haar mooiste geheimen prijs
in 2008 geeft Amsterdam haar mooiste geheimen prijs. Onder de noemer 'Amsterdam Hidden Treasures' presenteert Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) de vele verrassende toeristische en culturele bezienswaardigheden aan bezoekers uit binnen- en buitenland. De vier pijlers onder het themajaar zijn musea, podia, stadshistorie en fashion & design. Met dit culturele aanbod onderscheidt Amsterdam zich van andere Europese hoofdsteden: een stad met een vernieuwend, verrassend en veelzijdig cultuuraanbod van hoge kwaliteit.
Tijdens het themajaar 'Amsterdam Hidden Treasures' worden zoveel mogelijk deze verrassende culturele aspecten van Amsterdam tot leven gebracht. Het primaire doel van het themajaar 2008 'Amsterdam Hidden Treasures' is Amsterdam internationaal te profileren als cultuurstad, en daarnaast een betere spreiding te bereiken van het toerisme over de stad. De ervaring van ATCB leert dat steeds meer bezoekers in Amsterdam op zoek gaan naar minder bekende attracties en verrassende bezienswaardigheden die nog niet in de bekende reisgidsen staan. Wat voorbeelden: de 'schuilkerk' van Ons' Lieve Heer op Solder, jazz-concerten in de kelder van het wereldberoemde Concertgebouw, een eeuwenoud observatorium op het dak van Felix Merites aan de Keizersgracht, concerten in een 15e eeuws klooster op de Wallen, een Schatkamer in de kelder van het Stadsarchief en een postkantoor uit 1919 dat geheel in originele staat is hersteld. Meer informatie over 'Amsterdam Hidden Treasures' is vanaf medio december 2007 te vinden op de website
www.amsterdamhiddentreasures.nl (Nederlands) en www.amsterdamhiddentreasures.com (Engels). Op 17 december 2007 verschijnt ook het boekje 'Amsterdam Hidden Treasures' dat gratis verkrijgbaar is bij onder meer de VVV-informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congresbureau (ATCB) en de Amsterdamse hotels en reisindustrie.
Hoofdsponsor van de themajaren Amsterdam is The Amsterdam Diamond Group; sponsor is Canal Bus.
Met de keuze voor het thema 'Amsterdam Hidden Treasures' in 2008 sluit ATCB aan bij het landelijke themajaar 'Nooitverwacht Holland' (Hidden Holland) van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Door een bundeling van de campagnes in het buitenland wordt de communicatiekracht aanzienlijk versterkt. In eerdere jaren heeft dit zeer positieve resultaten opgeleverd.
NB: Media kunnen beeldmateriaal van 'Amsterdam Hidden Treasures' in hoge resolutie vinden op www.atcb.nl (Amsterdam Image in de rechterkolom) onder Themajaren.
Persberichten van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl onder 'Nieuws'
Publieksinformatie, tel.: 0900 400 40 40 (E 0,40 pm) en www.amsterdamtourist.nl
Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau
Communicatie & Media Services, tel. 020 - 5 512 531 E-mail: h.terbalkt@atcb.nl
Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft als taak het toeristisch- en zakelijk bezoek aan Amsterdam en regio te bevorderen. ATCB is op dit gebied de centrale organisatie voor Amsterdam en regio, die zich inzet voor de belangen van deze sector. Als kennis- en informatiecentrum voor toeristisch en zakelijk bezoek heeft ATCB een spilfunctie in de ontwikkeling hiervan. Daarnaast behoren tot de kerntaken het opstellen en uitvoeren van marketing- en promotieplannen, het stimuleren van innovatie en productontwikkeling en het bewaken van de kwaliteit van het toeristische product. Samen met het bedrijfsleven, culturele instellingen en overheid werkt ATCB aan het verhogen van de bestedingen door bezoekers in Amsterdam en regio, en het stimuleren van de werkgelegenheid.
---- --
FEATURE
De Verborgen Schatten van Amsterdam
Themajaar 2008 'Amsterdam Hidden Treasures'
In 2008 geeft Amsterdam haar mooiste geheimen prijs! De stad heeft tal van onontdekte plekken en bijzondere evenementen, maar je moet ze wel net weten te vinden. Onder de noemer 'Amsterdam Hidden Treasures' presenteert de hoofdstad aan bezoekers uit binnen- en buitenland haar vele verrassende bezienswaardigheden. De vier pijlers onder het themajaar zijn musea, podia, stadshistorie en fashion & design. Met dit culturele aanbod kan Amsterdam zich onderscheiden van andere Europese hoofdsteden: een stad met een vernieuwend, verrassend en veelzijdig cultuuraanbod van hoge kwaliteit.
In deze feature zijn vele voorbeelden van die verborgen schatten op een rijtje gezet. Zij vormen aanleiding voor een ontdekkingsreis langs verrassende historische én hedendaagse bezienswaardigheden. Van bijzondere musea en architectuur tot speciale concerten, creatieve festivals, vernieuwend theater, toonaangevend design en de beste winkeladressen van de stad. Een schat aan Amsterdamse kunst, optredens, geschiedenis, mode en design ligt klaar om ontdekt te worden. Meer informatie over het themajaar, een initiatief van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), staat vanaf eind 2007 op www.amsterdamhiddentreasures.nl (Nederlands) en www.amsterdamhiddentreasures.com (Engels). Hoofdsponsor van de themajaren in Amsterdam is The Amsterdam Diamond Group; sponsor is Canal Bus. Amsterdam Toerisme & Congres Bureau wenst alle bezoekers veel plezier op hun verrassende ontdekkingreis.
Onderstaande 'verborgen schatten' zijn ook te vinden in een boekje dat vanaf 17 december 2007 gratis verkrijgbaar is bij onder meer de VVV-informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congresbureau (ATCB) en de Amsterdamse hotels en reisindustrie.
Media kunnen beeldmateriaal van 'Amsterdam Hidden Treasures' in hoge resolutie vinden op www.atcb.nl (Amsterdam Image in de rechterkolom) onder Themajaren.
MUSEA
Bij een bezoek aan Amsterdam staan uiteraard één of meerdere musea op het programma. De stad heeft vele indrukwekkende musea, zoals het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum, waar alle Hollandse Meesters een plek hebben. Maar soms wil je wel eens van die gebaande paden af en juist een verstopte 17e-eeuwse schuilkerk of de collectie familieportretten van een oud Amsterdams geslacht ontdekken. De stad zit vol met dit soort verborgen schatten. Van een Bijbelse binnentuin en een tulpenmuseum tot een Woonbootmuseum en een Schuttersgalerij waar schilderijen gewoon op straat hangen.
Ons' Lieve Heer op Solder
Op de zolderverdieping van een 17e eeuws koopmanshuis aan de Oudezijds Voorburgwal zat vroeger een zogenaamde 'schuilkerk', Ons' Lieve Heer op Solder. In het unieke kerkje uit 1663 -compleet met origineel barokaltaar, orgel, beelden en kerkzilver- werd het katholieke geloof ten tijde van de Reformatie in het geniep beleden. Inmiddels doet het zolderkerkje dienst als museum en kunnen onder andere fraaie schilderijen en meubels, verborgen hoeken, het slaapvertrek van de pastoor en bijzondere kamers bekeken worden.
www.opsolder.nl
De geheimen van Rembrandts techniek
Omdat we allemaal wel willen weten hoe Rembrandt het toch voor elkaar kreeg zulke bijzondere werken te maken, organiseert Het Rembrandthuis rondleidingen en workshops over de techniek van deze 17e eeuwse Hollandse meester. Duidelijk wordt bijvoorbeeld dat Rembrandt bij het schilderen slechts uitging van tien kleuren en dat zijn bruine inkttekeningen oorspronkelijk helemaal niet bruin waren maar vervaardigd met een pikzwarte inkt.
www.rembrandthuis.nl
Wonen op het water
Het is een raar fenomeen maar de stad Amsterdam ligt er vol mee: de woonboten. Wie wil weten hoe zo'n huis op het water er van binnen uitziet, kan een bezoek brengen aan Het Woonbootmuseum. Bij het betreden van dit voormalige vrachtschip wordt duidelijk dat wonen op het water zo gek nog niet is. De woonkamer is knus, de badkamer riant en je kunt met gemak overal staan. En dan te bedenken dat je op een van de mooiste plekken van Amsterdam bent.
www.woonbootmuseum.nl
Tulpen Museum
Klompen, kaas en tulpen; Nederland in een notendop. Of toch niet? Als je het Amsterdam Tulip Museum op de Prinsengracht bezoekt, leer je onder andere dat deze zogenaamd oer-Hollandse bloem oorspronkelijk uit Turkije komt. Ook wordt er een film getoond over de Hollandse bloembollenvelden en een moderne tulpenkwekerij. In de museumwinkel kan ingeslagen worden voor de tuin: je vindt hier een grote collectie tulpenbollen, waarvan een deel geschikt is voor het klimaat van landen als de Verenigde Staten, Canada en Japan.
www.amsterdamtulipmuseum.nl
Familiehuis aan de gracht
In een dubbel grachtenpand aan de Keizersgracht, waar voorheen de regentenfamilie Van Loon woonde, is het Museum van Loon gevestigd. De beroemde schilder Ferdinand Bol - ooit leerling van Rembrandt - was de eerste bewoner van dit mooie grachtenpand uit 1672. De familie- waarvan Willem van Loon in 1602 medeoprichter was van de Verenigde Oost Indische Compagnie - betrok het pand in de 19e eeuw. Niet alleen zijn er rijkelijk versierde vertrekken, er is ook een collectie portretten, gesigneerd meubilair, zilver en porselein.
www.museumvanloon.nl
Bijbelse binnentuin
In twee grote grachtenpanden uit 1662 huist het Bijbels Museum met een indrukwekkende collectie. Verrassend is de groeiende en bloeiende binnentuin. Uiteraard zijn het bijbelse bomen, struiken en planten waarmee de tuin begroeid is, zoals de acacia, moerbei, vijg, madonnalelie en dadelpalm. In de geurkabinetten zitten bijbelse geuren als mirre, lotus en olijfolie in albasten potjes. Volop natuur, in het hart van de stad.
www.bijbelsmuseum.nl
Verborgen Afghanistan
De Nieuwe Kerk laat dit voorjaar zien dat Afghanistan niet alleen een land van oorlog en vernietiging is, maar ook een land waar verschillende interessante culturen hun sporen hebben achtergelaten. Prachtige archeologische vondsten, zoals uit de Bacrische Bronstijd (rond 2000 voor Chr.), de goudschat van Tillya-tepe en Indiase ivoren meubelen uit de 1e eeuw na Christus. Het merendeel van de 250 vondsten van deze reizende tentoonstelling is 'herontdekt' in de kluizen van de Centrale Bank in Kabul.
'Verborgen Afghanistan' is van 22 december t/m 20 april 2008 te zien in De Nieuwe Kerk.
www.nieuwekerk.nl
Fotomuseum Foam
In een pand aan de Keizersgracht zit een fotografiemuseum met internationale allure. Niet alleen worden bij Foam grote tentoonstellingen van wereldberoemde fotografen georganiseerd, ook jong talent krijgt een plek om haar werk aan het publiek te laten zien. Van documentaire tot mode, van eigentijds tot historisch; alle gedaanten van fotografie komen aan bod. En net als Amsterdam zelf, is Foam inspirerend, toegankelijk, ongecompliceerd maar wél kritisch.
www.foam.nl
Schuttersgalerij
Als je door het straatje loopt tussen de Kalverstraat en het Begijnhof, zie je plots vijftien reusachtige schilderijen. Gewoon op straat! Deze (overdekte) Schuttersgalerij bestaat uit 17e eeuwse portretten van vooraanstaande Amsterdammers die lid waren van de schuttersgilden die in tijden van nood de stad verdedigden. De Schuttersgalerij van het Amsterdams Historisch Museum is onder andere te bereiken via het prachtige poortje van Het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat.
www.ahm.nl
Favorieten van Jeroen Krabbé
Dat het Rijksmuseum tot 2010 een grootscheepse verbouwing ondergaat, betekent niet dat de topstukken en publiekslievelingen uit de 17e eeuw de kelder ingaan. In de Philipsvleugel worden 400 meesterwerken uit de Gouden Eeuw tentoongesteld. Nederlands acteur, regisseur en schilder Jeroen Krabbé - bij het grote publiek bekend van zijn rol in de James Bond film The Living Daylights - geeft door middel van een audiotour zijn visie op Rembrandt, Vermeer en andere favorieten.
www.rijksmuseum.nl
Een adembenemend uitzicht
Bij Nemo, een centrum voor wetenschap en technologie, kun je op soms spectaculaire wijze meer te weten komen over bijzondere natuurfenomenen en de wereld om je heen. Het motto van het museum is 'verboden af te blijven'. Het indrukwekkende gebouw met groenkoperen platen is afkomstig uit het brein van architect Renzo Piano en doet denken aan een zinkend schip. Het hellende dakplein op dertig meter boven het water, biedt een adembenemend uitzicht over de binnenstad.
www.nemo.nl
Wegzwijmelen bij Cary Grant
Menig vrouw zwijmelde halverwege de vorige eeuw weg bij het zien van acteur Cary Grant. Tal van klassiekers met deze charmante Hollywoodster worden deze zomer in het Amsterdamse Filmmuseum op het grote doek vertoond. Het Filmmuseum bevindt zich in een prachtig pand in het Vondelpark. De collectie omvat de gehele filmgeschiedenis, van laat 19e eeuwse stille films tot hedendaagse producties.
www.filmmuseum.nl
Geheime katholieke plekken
Het katholieke verleden van Amsterdam komt tot leven tijdens een stadswandeling langs drie musea rondom de Dam. Alle drie tonen ze hun verborgen schatten. Zo laat het Amsterdams Historisch Museum middeleeuwse pelgrimsinsignes zien en toont de Nieuwe Kerk besloten delen van de kerk. Bij Ons' Lieve Heer op Solder komt de preekstoel tevoorschijn, die normaal gesproken onder het altaar verscholen zit. Zo wordt tijdens de wandeling duidelijk hoe de katholieke kerk haar positie verloor na de Alteratie in 1578 en voortaan ondergronds verder moest gaan.
www.amsterdamcitywalks.com
PODIA
Amsterdam is één groot podium voor talent. De stad heeft natuurlijk grote concertzalen als het Muziekgebouw aan 't IJ, Het Muziektheater, Paradiso, de Heineken Music Hall en het Concertgebouw, maar ook de kleinere zalen en vernieuwende festivals zorgen voor veel kijk- en luisterplezier. Vaak zijn er optredens op onvoorspelbare locaties. Wat te denken van een jazzcafé in een kelder, een danstheater op zolder of kunst onder de grond? Of een theater met houten poppen die opera's opvoeren.
Ook buiten wordt veel georganiseerd: van swingende wereldmuziek in het park tot klassieke muziek op het water. Liefhebbers van het grote witte doek kunnen gruwelen bij bijzondere fantastische films of lekker zwijmelen bij klassiekers in het Filmmuseum. Eigenlijk is er in Amsterdam elke dag van het jaar wel iets bijzonders te zien of te horen.
Een parel op De Melkweg
Vele popartiesten traden reeds op in De Melkweg, waardoor het een internationale reputatie vergaarde. Maar De Melkweg is meer dan een poppodium: het is een multidisciplinair kunstcentrum dat altijd in ontwikkeling is. Wat bijna niemand weet is dat op de bovenverdieping van deze voormalige melk- en suikerfabriek een bijzonder theater zit: het Melkweg Theater. De programmering is hier experimenteel en de focus ligt op hedendaagse dans. Niet taalgebonden dus.
www.melkweg.nl
Jazz in de Kelder
Kelders zijn meestal de minst aantrekkelijke ruimtes van een gebouw, tenzij er wijn wordt opgeslagen. Het zal velen dan ook verbazen dat onder de grond van het Concertgebouw - het wereldberoemde bolwerk van klassieke muziek - een prachtige ronde zaal gehuisvest is: de zogenaamde Koorzaal. Doorgaans wordt de ruimte gebruikt door koren om zich in te zingen voor het concert, maar in juli en augustus wordt de zaal op vrijdagavond ingericht als jazzcafé.
www.concertgebouw.nl
De verborgen steden van Marco Polo
In de maand november 2008 presenteren Het Muziektheater en De Nederlandse Opera de wereldpremière van The Forbidden Cities of Marco Polo. In deze sfeervolle, dramatische maar ook toegankelijke opera maakt de Chinese componist Tan Dun gebruik van bijzondere instrumenten als papier en water. Het centrale thema van het stuk is de ontmoeting tussen Oost en West. Naast de voorstelling zijn er ook speciale rondleidingen waarin het thema nader wordt toegelicht en duidelijk wordt gemaakt hoe de opera tot stand is gekomen.
www.hetmuziektheater.nl
www.dno.nl
Amsterdam Roots Festival
Een hippe band uit Oost-Europa, een Braziliaans sambagezelschap of een Cubaans collectief. Op het Amsterdam Roots festival hoor je een week lang nieuwe muziek uit alle windstreken. Cross-over is hierbij het motto; de traditionele muziekstijlen uit de verschillende landen zijn vertaald naar onze moderne tijd. Het opwindende festival vindt plaats op verschillende podia, onder andere met een gratis openluchtfestival in Het Oosterpark. Naast veel muziek zijn daar ook workshops van dansscholen en exotische hapjes. Het Amsterdam Roots Festival vindt plaats van 14 tot en met 21 juni 2008.
www.amsterdamroots.nl
Zingende poppen
Goethe zei ooit: 'Kinderen hebben komedie nodig en poppen. Volwassenen ook.' In het Marionetten Theater komen ze beiden aan hun trekken. In het sfeervolle theater bij de Nieuwmarkt worden opera's opgevoerd door houten acteurs in prachtige kostuums van zijde en fluweel. Het theater kiest specifiek voor opera's die de marionet op het lijf geschreven zijn: een pastorale van Mozart, een opera-comique van Offenbach of Mozarts 'sprookjesopera' De Toverfluit.
www.marionettentheater.nl
Monday Match
Het Bimhuis biedt met ruim 250 concerten per jaar een overzicht van het nationale en internationale aanbod van jazz en improvisatiemuziek. Elke eerste maandag van de maand - behalve in de maanden juli en augustus - is het in het Bimhuis tijd voor bijzondere improvisatie. Het concept is als volgt: een danser kiest een musicus - of omgekeerd - en zij bedenken samen een invalshoek. Vervolgens selecteert het duo voor de Monday Match een aantal dansers en musici die het podium op zullen gaan om het publiek te inspireren.
www.bimhuis.nl
Onder ons
Onder de grond is meestal niet de leukste plek om te verblijven, maar wel eind september tijdens het Underground Festival. Dit kunst- en cultuurfestival vindt plaats in ondergrondse ruimtes die normaal voor het publiek gesloten zijn. Op onbekend terrein als brugkelders, tunnels en bouwputten kan genoten worden van muziek, theater, film, dans en beeldende kunst. De precieze locaties van 2008 zijn nog geheim, maar wel is bekend dat er afgedaald kan worden naar de in aanleg zijnde metrolijn: de Noord/Zuidlijn.
www.amsterdamunderground.nl
Fantastische films
In april 2008 kan er weer gegriezeld, gelachen en geprezen worden. Dan vindt namelijk het Amsterdam Fantastic Film Festival plaats, met veel eigenzinnige, 'fantastische' films. Bij fantastische films moet je denken aan de genres fantasy, horror, science-fiction, 'anime', en thriller. De meest recente producties - van 'arthouse' tot 'mainstream'- worden aan een breed publiek van ware filmfreaks getoond. Tijdens Q&A's, een symposium en een masterclass kan het publiek met filmmakers van gedachten wisselen.
www.afff.nl
Cultuurpark
Midden in het Westerpark barst het van de creativiteit. Op het terrein van een voormalige steenkolengasfabriek is namelijk cultuurpark Westergasfabriek te vinden. De verschillende gebouwen van de oude fabriek uit 1883 hebben allemaal nieuwe creatieve functies gekregen. Zo is er een vooruitstrevende club (Flex Bar), een bioscoop (Het Ketelhuis), een eetontwerpstudio (Proef) en nog veel meer culturele en culinaire bedrijven. Ook worden hier verschillende activiteiten georganiseerd: van de International Fashion Week tot de kunstbeurs en het kinderfilmfestival Cinekid.
www.westergasfabriek.nl
Talent in de gracht
In de maand augustus geniet Amsterdam van klassieke muziek op bijzondere locaties tijdens het jaarlijkse Grachtenfestival. Wat te denken van een prachtige sonate voorgedragen vanuit een monumentale stijlkamer? Of een ontroerende aria vanaf een drijvend podium in de Prinsengracht? Naast gevestigde namen, geven ook veel jonge en verborgen talenten tijdens het Grachtenfestival acte de présence. Velen van hen zijn inmiddels internationaal doorgebroken. Het grachtenfestival vindt plaats van 9 tot en met 17 augustus 2008.
www.grachtenfestival.nl
Tomeloze theatertalenten
Ontdek deze zomer nieuw theatertalent tijdens het 19e ITs Festival. Gedurende de laatste weken van juni worden meer dan zestig voorstellingen van jonge theatermakers uit binnen- en buitenland gepresenteerd op meer dan tien verschillende podia in hartje Amsterdam. Van ontwapende mime, vernieuwende choreografieën van jonge dansers, tot pakkend theater en eigentijdse opera. De tomeloze energie en de dromen van de makers zijn tot in de tenen voelbaar. Iedere festivaldag wordt afgesloten met (gratis) after parties met dj's en live muziek.
www.itsfestival.nl
Intieme popconcerten
Prince, The Rolling Stones en James Brown zijn zo maar wat namen die muziek hebben gemaakt op het beroemde poppodium van Paradiso, maar er valt meer te ontdekken in deze poptempel bij het Leidseplein. In de Kleine Zaal spelen bands en artiesten die op weg zijn naar de top. Je wordt hier gegrepen door de intieme sfeer, de geringe toegangsprijs en de grote talenten. Niemand minder dan bijvoorbeeld Coldplay, John Legend en Arctic Monkeys hebben zich hier laten horen voordat hun ster de hemel inschoot.
www.paradiso.nl
New Yorkse opera
Het is niet voor iedereen weggelegd een opera te bezoeken van de wereldberoemde New York Metropolitan Opera en daar heeft het Amsterdamse filmtheater Pathé Tuschinski wat op gevonden. Dankzij een samenwerking tussen 'The Met' en Pathé, kan er in de periode van 15 december 2007 tot 26 april 2008 van acht producties live en in High Definition digital projection genoten worden. In New York zijn de opera's matinees, wat betekent dat ze in Nederland tussen 17.30 en 19.30 uur te zien zullen zijn.
www.tuschinski.nl
Kaartjes zijn onder andere te verkrijgen bij de VVV-informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congres Burea, Amsterdams Uitburo, Openbare Bibliotheek Amsterdam en bij de theaters.
STADSHISTORISCH
Amsterdam is een stad met een enorm rijke geschiedenis en dat zie je terug in vele bouwwerken. In het oog springende gebouwen als het Paleis op de Dam, De Nieuwe Kerk en natuurlijk de prachtige grachtengordel. Maar verspreid over de stad is nog veel meer over de Amsterdamse geschiedenis te ontdekken. Zo bevinden zich achter een aantal gevels hofjes die in de 17e eeuw voor bejaarde weduwen gebouwd werden en staat er aan het IJ een verdedigingstoren waar zeevaarders afscheid namen van hun vrouw. En wat te denken van een voormalig 15e-eeuws klooster waar nu prachtige klassieke muziek te horen is? Zelfs van de natuur is in Amsterdam volop te genieten, zoals in de 19e-eeuwse stadsdierentuin Artis en in de tuin en kassen van de Hortus Botanicus, een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Al deze verborgen stadsschatten zijn goed bewaard gebleven. Laat je meevoeren naar vervlogen tijden.
Allemaal beestjes
Aan de rand van het centrum ligt een historische stadsdierentuin. Koninklijke Dierentuin Artis werd opgericht in 1838 en herbergt ongeveer 7.000 diersoorten. Geniet van de 19e eeuwse sfeer, de oude bomen, monumentale gebouwen en natuurlijk de dieren. Naast olifanten, leeuwen en tijgers vind je hier bijvoorbeeld ook een groot nieuw vlinderpaviljoen. En het Artis planetarium heeft als enige in Europa een uniek digitaal projectiesysteem waardoor het lijkt of je zelf in de voorstelling zit.
www.artis.nl
Sterren kijken
In 2008 bestaat Felix Merites (Gelukkig door verdiensten, sociëteit ter bevordering van de kunsten en de wetenschap) 230 jaar. Om dit te vieren wordt het observatorium van het departement fysica tijdelijk opengesteld voor publiek. Het observatorium bevindt zich op het dak van het ovale achtergebouw en geeft een inwijding in de geschiedenis van het departement. Felix Merites is een van de hoogste gebouwen van de grachtengordel, waardoor je vanaf het dak ook nog eens een geweldig uitzicht over de binnenstad hebt. Het observatorium is te bezoeken elke vrijdag in de periode januari t/m juni 2008.
www.felix.merites.nl
Wereldliteratuur
Amsterdam is al eeuwenlang een echte boekenstad. Schrijvers, uitgevers, drukkers en denkers hebben hier altijd in vrijheid kunnen leven en werken. De beroemde filosoof Spinoza bijvoorbeeld is in de stad bijvoorbeeld tot zijn revolutionaire denkbeelden gekomen. Dit jaar is Amsterdam door UNESCO uitgeroepen tot Wereldboekenstad. Dat betekent dat vanaf april verschillende literaire evenementen zullen plaatsvinden in onder andere het Vondelpark en het Rijksmuseum. 23 april 2008-22 april 2009
www.amsterdamwereldboekenstad.nl
Klooster op de wallen
Midden in het drukke oude stadscentrum vind je een oase van rust: het Bethaniënklooster. Van oorsprong was het 15e eeuwse gebouw bestemd voor vrouwen die boete wilden doen voor een losbandig leven, maar in de eeuwen daarna heeft het verschillende andere functies gekregen. Nu is het Bethaniënklooster een plek waar je kunt genieten van prachtige klassieke muziek. Meerdere malen per week worden in deze historische ruimte concerten gegeven.
www.bethanienklooster.nl
Schatzoeken
Meer dan zeven eeuwen stadsgeschiedenis vind je in de kelder van het Amsterdamse Stadsarchief. In De Schatkamer van het archief zijn unieke historische voorwerpen te zien. Van het eerste document waarop de naam Amsterdam voorkomt uit 1275 tot de aangifte van fietsendiefstal die Anne Frank in 1942 deed. Door de Art Deco stijl en de prachtige tegelvloer is de Schatkamer zelf ook al een lust voor het oog.
www.gemeentearchief.amsterdam.nl
IJ-bier
Iedereen kent natuurlijk Heineken bier, maar in Amsterdam wordt nog meer lekkers gebrouwen. Aan het IJ, bij een prachtige molen ligt Brouwerij 't IJ. De brouwerij is gevestigd in een voormalig badhuis en maakt daar heerlijke speciaalbieren. Wie wil kennismaken met de verschillende soorten kan dagelijks van 15.00 tot 20.00 uur terecht bij het proeflokaal van de brouwerij. Op afspraak zijn ook rondleidingen te krijgen. Uiteraard met een lekker biertje na afloop.
www.brouwerijhetij.nl
Verborgen tuinen
Achter de gevels van straten en grachten zijn unieke hofjes te vinden. De meeste zijn in de zeventiende eeuw gebouwd als een vorm van christelijke liefdadigheid. Welgestelde Amsterdammers lieten de hofjes bouwen voor bejaarde weduwen, zodat ze de laatste jaren van hun leven gerieflijk konden wonen. Tegenwoordig leven er veelal kunstenaars en studenten in de hofjes. Beroemd is het 15e eeuwse Begijnhof bij het Spui, maar ook de Jordaan kent vele verrassende hofjes, waarvan het Karthuizerhof uit 1650 de grootste is.
www.jordaanweb.nl
Portugees-Israëlitische Synagoge
De Portugees-Israëlitische Synagoge is een mysterieus bouwwerk. Het 17e eeuwse gebedshuis is kolossaal en vierkant en toch is de ingang moeilijk te vinden. Dit komt omdat toentertijd een synagoge wel zichtbaar mocht zijn, maar niet mocht opvallen. Als de ingang gevonden is, betreedt men de indrukwekkende ruimte die nog steeds in gebruik is als synagoge. In een van de bijgebouwen zit de beroemde bibliotheek Ets Haim (1616) die op de Unesco Werelderfgoed lijst staat en alleen van januari t/m augustus 2008 op donderdagochtend te bezichtigen is.
www.esnoga.com / www.etshaim.org
Plantenrijk
Aan de rand van het centrum ligt een van de oudste botanische tuinen ter wereld: de Hortus Botanicus. Achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad even haar adem inhoudt. In de tuin en de kassen groeien maarliefst 4.000 soorten planten. Je vindt er ook de oudste potplant ter wereld: een Cycas-palm die in drie eeuwen tijd een hoogte bereikt heeft van 4,5 meter. Het museumcafé heeft een van de mooiste terrassen van Amsterdam.
www.dehortus.nl
Anonieme beelden
In de stad zijn de afgelopen jaren verschillende kunstwerken geplaatst, maar niemand weet door wie. In het holst van de nacht en zonder aankondiging plaatst deze 'onbekende kunstenaar' zijn beelden. Zo is in het plaveisel voor de Oude Kerk, Oudekerksplein, een bronzen vrouwenborst te vinden. In de hal bij de Amstelingang van het Muziektheater aan de Amstel rijst een violist op uit de roodgranieten vloer en in de boom van het Leidsebosje (tegenover Amsterdam American Hotel) is een mannetje te zien dat de boomtak waarop hij staat aan het doorzagen is.
www.amsterdamtourist.nl
Stiekeme Kunst
De Oude Kerk - de oudste kerk van Amsterdam - is sowieso al een bezoekje waard vanwege de historie en het interieur, maar onder het grote orgel uit 1742 is nog een verrassing te vinden. Een kunstenaar maakte bij een restauratie in 1978 op ingenieuze wijze een zelfportret in het 'nep' marmer dat hij moest schilderen. Ook indrukwekkend: drie prachtige gebrandschilderde ramen uit 1555, waarop scènes uit het leven van Maria te zien zijn.
www.oudekerk.nl
Vreugde en verdriet
Bij De Schreierstoren aan de Prins Hendrikkade is al heel wat afgehuild. Aan de voet van de ronde verdedigingstoren uit 1480 namen zeevaarders afscheid van hun vrouw voordat ze op reis gingen. Zeevaarder Henry Hudson vertrok bijvoorbeeld in 1609 vanaf deze plek naar Nederlands Indië, maar kwam uiteindelijk in New York terecht (vandaar de Hudson rivier). Tegenwoordig biedt De Schreierstoren vreugde; het herbergt een gezellig café in een historische setting.
www.schreierstoren.nl
Schitterende schatten
Al meer dan 400 jaar is Amsterdam dé diamantstad van de wereld. Bij Gassan Diamonds op de Nieuwe Uilenburgerstraat kun je alles over deze fonkelende edelstenen te weten komen. Ga mee met een gratis rondleiding door de fabriek en bekijk hoe diamantslijpers ruwe stenen tot oogverblindende diamanten verwerken. Daarnaast worden verschillende soorten diamanten getoond, waarbij uitgelegd wordt hoe hun kwaliteit bepaald wordt. Gassan Diamonds zit in een monumentaal pand uit 1878 vlakbij het Waterlooplein.
www.amsterdamdiamond.nl
FASHION & DESIGN
Amsterdam bruist van de creativiteit. Of het nu industriële of grafische vormgeving betreft, mode of architectuur, de stad verrast constant met nieuw talent. En vaak op onverwachte plekken die je net even moet kennen. Ontdek bijvoorbeeld een expositieruimte waar de allerlaatste ontwikkelingen op mode- en designgebied te zien zijn. Bekijk de recente architectonische verrassingen rond het IJ en - van langer geleden - de topstukken van architectuurstroming De Amsterdamse School. Natuurlijk biedt de stad ook veel creatieve evenementen, zoals twee keer per jaar een internationale modeweek en in september de designmaand, Amsterdam Design. Wie zelf wat 'Dutch Design' mee naar huis wil nemen, hoeft alleen maar de insider shoppingtips op te volgen.
Origineel en experimenteel
In een ronde, voormalige kapel aan de Zuid-As (bereikbaar met tram 5) zit Platform 21. Iedereen die geïnteresseerd is in de laatste ontwikkelingen op design- en modegebied, komt hier volop aan zijn trekken. Platform 21 organiseert experimentele exposities en originele shows. Daarnaast biedt het (internationale) ontwerpers de mogelijkheid nieuwe projecten te tonen en te testen. Op de benedenverdieping zit restaurant As waar fantastisch puur gekookt wordt met authentieke ingrediënten.
www.platform21.com
Alles over architectuur
Op de Prins Hendrikkade bevindt zich architectuurcentrum ARCAM. Het compacte, sculpturale gebouw van René van Zuuk heeft onder andere een expositieruimte en informatiepunt. Je kunt bij ARCAM een groot aantal architectuurboeken, tijdschriften, folders, kaarten en een knipselarchief raadplegen. Kortom, een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stadsontwikkeling en op zoek is naar interessante Amsterdamse plekken en gebouwen.
www.arcam.nl
Rondleiding door een Amsterdamse ontwerper
Amsterdam is een van de belangrijkste designsteden ter wereld. Het is een creatieve stad waarin voor de echte designliefhebber veel nieuws te ontdekken valt. Maar dan moet je wel wel weten waar je moet zijn! Laat je daarom wegwijs maken met de Dutch Design Tour van 'Like-a-local'. Je krijgt dan een persoonlijke rondleiding van een Amsterdamse ontwerper die je meeneemt naar het nieuwste talent in winkels, galeries en op onverwachte locaties.
www.like-a-local.com
De Amsterdamse School
In Amsterdam-West vind je Het Schip, een van de topstukken van de architectuurstroming De Amsterdamse School. De beroemde architect Michel de Klerk (1884-1923) ontwierp het spectaculaire complex - dat uit arbeiderswoningen en een postkantoor bestond - in 1919. Niet eerder was er zo veel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. In het voormalige postkantoor is nu museum Het Schip gevestigd. Bekijk daar de inspiratiebronnen van De Amsterdamse School, de geschiedenis van het gebouw en het interieur van een gerestaureerde arbeiderswoning.
www.hetschip.nl
Spannende architectuur in de archipel
Rond en op het IJ, het grote water achter het Centraal Station, is de laatste jaren architectonisch flink aan de weg getimmerd. Zo is in Het Oostelijk Havengebied op Sporenburg het markante appartementencomplex The Whale te zien. Het bijzondere gebouw van De Architecten Cie is bekleed met zink en lijkt door de schuine daklijnen van een afstandje op een walvis. Tussen Sporenburg en Borneo-eiland ligt een knalrode brug die in de vorm van een slang metershoog de lucht in kronkelt. De brug van architectenbureau West 8 kreeg daardoor al snel de naam Phytonbrug. Op het KNSM-eiland vind je Loods 6, dat in 1900 door de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij is gebouwd. Tegenwoordig zitten er winkels, ateliers en tentoonstellingsruimtes in het geheel gerenoveerde pand. Op de Oostelijke Handelskade bevindt zich het hippe Lloyd Hotel. Het is gevestigd in een monument uit 1921 dat door verschillende architecten, ontwerpers en kunstenaars is getransformeerd tot modern hotel. Je kunt hier slapen van 1 tot 5 sterrenniveau. Ten westen van het Centraal Station ligt de spectaculaire Silodam van architectenbureau MVRDV. Het kleurige appartementencomplex is gebouwd op een strekdam in het water. Een Architektuur & Designwandeling door het Oosterlijk Havengebied is verkrijgbaar bij de VVV- informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau.
www.amsterdamtourist.nl
www.loods6.nl
www.lloydhotel.nl
www.silodam.org
www.oostelijkhavengebied.nl
Design shops
Amsterdam is een shoppingparadijs voor designfreaks. Van grote winkels met hedendaagse designmeubelen als De Kasstoor (Rozengracht 202-210) en Wonen 2000 (Rozengracht 219-223) tot accessoire- en cadeauwinkels als Nolita (Rozengracht 196) en Pol's Potten (KNSM-laan 39). Daarnaast is er in Amsterdam natuurlijk veel vooruitstrevend en origineel design te koop. Het wereldberoemde ontwerpcollectief Droog Design heeft bijvoorbeeld een eigen winkel: Droog@Home (Staalstraat 7a/b). Bij Galerie Binnen (Keizersgracht 82) worden designproducten na een tentoonstelling in de verkoopcollectie opgenomen. Andere adressen met vernieuwend design zijn Das Wella Warenhaus (Keizersgracht 300) en The Frozen Fountain (Prinsengracht 645). Verder is er een aantal goede vintage designwinkels, waar klassiekers maar ook minder bekende ontwerpen uit de jaren '30 tot '80 verkrijgbaar zijn. In de Jordaan zit bijvoorbeeld Anno (Westerstraat 35-37) en in de Pijp vind je Vintage Home (Daniël Stalpertstraat 97). In het Oostelijk Havengebied is Arrival/Departure (KNSM-laan 301) een absolute must voor design liefhebbers.
September designmaand
De hele maand september staat Amsterdam in het teken van design tijdens de manifestatie Amsterdam Design. Gedurende deze maand zijn er tal van activiteiten op uiteenlopend gebied; van industrieel- tot grafisch ontwerp, van sieraden tot multimedia en van fotografie tot architectuur. Dit betekent nieuwe plekken ontdekken, creatieve Amsterdammers ontmoeten en design zien, voelen, proeven, ruiken en dromen.
www.amsterdamdesign.nl
Amsterdam Fashion week
Omdat Amsterdam bekend staat als inspirerende stad, heeft het ook wat mode betreft een naam hoog te houden. Vandaar dat de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) een stuk vooruitstrevender is dan andere fashion weeks wereldwijd. Tijdens de AIFW worden commercie en creativiteit gecombineerd. Naast drukbezette catwalks worden er ook talloze mode-evenementen, -lezingen, -tentoonstellingen en -feesten georganiseerd. De Amsterdam Fashion week vind in de winter plaats op 20 januari 2008 tot en met 27 januari 2008. In de zomer kan het publiek genieten van de nieuwe creaties in de laatste week van juli 2008.
www.amsterdamfashionweek.com
Fashion Shops
In de PC Hooftstraat zijn natuurlijk de grote modemerken als Louis Vuitton, Gucci en Chanel gevestigd, maar Amsterdam heeft nog veel meer te bieden op modegebied. Bij Van Ravenstein (Keizersgracht 359) vind je bijvoorbeeld high fashion van bekende Nederlandse en Belgische ontwerpers als Viktor & Rolf en Martin Margiela. Ook op de Keizersgracht, op nummer 447, zit Young Designers Unlimited met avant-gardistische mode van jong talent. Fashionopleiding AMFI heeft de hippe kledingwinkel Individuals (Spui 23). Elk half jaar stellen zo'n dertien modestudenten daar een nieuwe eigen collectie voor samen. De winkel van de beroemde modeontwerper Alexander van Slobbe - Orson + Bodil (Herengracht 280) - is op afspraak te bezoeken. Conceptstore SPRMRKT (Rozengracht 191-193) heeft zowel vintage als exclusieve, nieuwe mode. Verder in de 9 Straatjes: stijlvolle damesmode met een twist bij 2PR (Gasthuismolensteeg 12), Lock Stock & Barrel (Hartenstraat 26) en de winkel van Analik, het Nederlandse modemerk. (Hartenstraat 34-36) Heren kunnen hun slag slaan in de Utrechtsestraat bij Cowboys 2 Catwalk op nummer 107. En om je outfit af te maken ga je naar de bekende schoenenontwerper Jan Jansen voor opvallende, bijzondere schoenen voor heren (Vijzelstraat 111) en dames (Rokin 42).
Talloze tassen
Nergens ter wereld komt de tassengek zo aan zijn of haar trekken als bij Tassenmuseum Hendrikje. De uitgebreide collectie, die tassen omvat vanaf de late Middeleeuwen tot nu, is gehuisvest in een gigantisch grachtenpand uit 1664. De collectie geeft een fascinerend beeld van de ontwikkeling van de tas door de eeuwen heen in vorm, materiaal en functie. Je hoeft na een bezoek overigens niet met lege handen naar huis: in de museumwinkel zijn tassen te koop van hedendaagse ontwerpers.
www.tassenmuseum.nl
Amsterdam, november 2007
NB: Features voor de media van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl onder 'Perskamer'
Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau Communicatie & Media Services, tel. 020 - 5 512 531 E-mail: h.terbalkt@atcb.nl
NB: Publieksinformatie, tel.: 0900 - 400 40 40 (E 0,40 pm)
www.amsterdamtourist.nl
---- --