Gemeente Delft
Van specifiek allochtonenbeleid naar Delfts burgerschap
In juni sprak de gemeente Delft met Delftenaren over integratie en inburgering tijdens de Rondtafelgesprekken . Deze gesprekken vormen de basis van de integratienota, die gisteren door het college van B&W is vastgesteld. Delft wil geleidelijk af van specifiek allochtonenbeleid en wil gaan sturen vanuit algemeen beleid . Delft stelt dat mensen niet één vaste identiteit hebben, maar gaat uit van diverse deelidentiteiten van mensen. Uit de gesprekken in de stad blijkt dat de nieuwe Nederlanders zich verbonden voelen met Delft en Nederland. De gemeente Delft wil dit versterken door burgerschap beter te profileren. In de wijken Bomenwijk, Poptahof en Buitenhof organiseert Delft huisbezoeken, om er achter te komen wat er zich afspeelt achter de voordeuren van de Delftenaren en welke acties er nodig zijn. Dit wordt multidisciplinair opgepakt.
Delft wil de sociaal- economische positie van nieuwe Nederlanders de komende jaren versterken. Daarmee samenhangend wordt de acceptatie van verschil én gemeenschappelijkheid versterkt. De koers van de afgelopen jaren wordt versterkt en geactualiseerd langs drie visionaire lijnen: identiteit en burgerschap , inzetten op algemeen beleid en Delft (mondiaal) betrokken .
Aantallen
Het aantal personen met een buitenlandse etniciteit is de afgelopen jaren toegenomen en blijft toenemen. Van de Delftse inwoners heeft 29,3% (27.911) een buitenlandse etniciteit. 8,8% van de Delftse bevolking heeft een buitenlandse nationaliteit, daarnaast heeft 7,8% van de Delftse bevolking naast de Nederlandse nationaliteit ook nog één of meer andere nationaliteiten.
Geen specifiek allochtonenbeleid
Delft wil geleidelijk af van specifiek allochtonenbeleid en sturen op algemeen beleid . De focus van het algemeen beleid ligt op aandacht voor alle achterstandsgroepen, al dan niet van allochtone afkomst.
De brede school en De aanval op de uitval zijn voorbeelden van algemeen beleid.
Burgerschap
Burgerschap gaat over het stimuleren van burgers; allochtoon of autochtoon en het ontstaan van zogenoemde nationale consensus en verbondenheid met Nederland. Om het actieve burgerschap van de nieuwe Nederlanders te bevorderen, is het belangrijk dat zij de ruimte krijgen om vanuit hun culturele en religieuze identiteit aansluiting vinden bij de Delftse samenleving. Om dit te bereiken, ondersteunt de gemeente Delft bijvoorbeeld de zelforganisaties, taalcursussen en voorlichting in de eigen taal. Tegelijkertijd zien we dat zelforganisaties steeds meer Nederlanders uitnodigen om bijvoorbeeld een Iftar-maaltijd bij te wonen of het Chinees nieuwjaar te vieren. Opvallend is dan ook dat veel Nederlanders aan dit soort activiteiten deelnemen. In Delft zoeken Nederlanders en nieuwe Nederlanders steeds meer toenadering tot elkaar.
Identiteit
Prinses Maxima gaf in de presentatie van het rapport Identificatie met Nederland aan dat het niet gaat om de verschillen tussen mensen, maar om de kracht die een ieder in de samenleving met zich meebrengt. De bundeling van de aanwezige krachten zorgt volgens prinses Maxima voor verrijking van Nederland. Delft gaat ook niet uit van een vaste identiteit, maar van deelidentiteiten. Elke identiteit is namelijk een samengestelde identiteit; iemand is bijvoorbeeld Delftenaar, Marokkaan, vrouw, moslim en schooljuffrouw.
Wat gebeurt er achter de voordeur?
Een belangrijk onderdeel van het algemeen beleid betreft het vinden van mensen (waaronder veel nieuwe Nederlanders) die het in hun thuissituatie om uiteenlopende redenen moeilijk hebben. In verschillende projecten kijkt Delft al achter de voordeur. Om versnippering tegen te gaan en deze aanpak gerichter in te zetten, is het nodig dat de bestaande huisbezoeken omgevormd worden tot een geprogrammeerde en multidisciplinaire aanpak. Hierdoor ontstaat eerder en breder contact met heel Delft. Via deze projecten worden de wensen en behoeften van burgers met betrekking tot bijvoorbeeld zorg, inkomen, wonen en inburgering geïnventariseerd. Door een combinatie van fysieke, beheers- en sociale maatregelen kan een gebied dan als het ware in een beperkte periode een grote stap vooruit maken. Dat betekent dat de gemeente Delft beter weet wat er achter de voordeuren van de Delftenaren afspeelt en welke acties in gang gezet moeten worden.
Delft (mondiaal) betrokken
De komende tijd worden verschillende nota s gepresenteerd die samen de basis zullen vormen voor de stadsvisie van Delft. In de Integratienota ligt het accent op het benutten van potentieel, het bij elkaar houden van mensen, de integratie voorbij zijn, maar ook op de rol van Delft binnen de mondiale markt. Voor verdere integratie en acceptatie is het goed om Delftenaren die netwerken en relaties in het buitenland hebben, te stimuleren die netwerken te onderhouden en in te zetten.
De integratienota wordt als C-discussiestuk besproken in de commissie WIJZO op 13 november.