Gemeente Delft

Delft pakt alcoholgebruik onder de 16 aan

Het college van B&W heeft op verzoek van de gemeenteraad een plan van aanpak Tegengaan alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 jaar opgesteld. De Delftse aanpak kent diverse maatregelen. Naast educatie, hulpverlening en deskundigheidbevordering, komt er meer nadruk te liggen op handhaving, alcoholpreventie, voorlichting aan ouders en jongeren. Daarnaast zal gekeken worden hoe het Deventer model ingevoerd kan worden.

De Delftse gemeenteraad is van mening dat de landelijke tendens van alcoholgebruik onder jongeren moet worden tegengegaan. De tendens laat een toename van het alcoholgebruik onder jongeren tussen de 11 en 16 jaar zien. Met name met goed toezicht, handhaving en ook voorlichting kan het alcoholgebruik bij jongeren van 11 tot 16 jaar worden teruggedrongen.

Zo zal Delft daarom onderzoeken hoe het Deventermodel in Delft kan worden ingevoerd. Deze aanpak houdt in dat de politie in contact treedt met de ouders van jongeren jonger dan 16 jaar, die door de politie dronken worden aangetroffen. Er volgt dan een gesprek met de jongere en de ouders, waarin wordt aangeboden strafvervolging te voorkomen als ze samen deelnemen aan een cursus over de gevolgen van alcoholgebruik. Als de cursus niet wordt afgerond, volgt alsnog een boete.

Delft gaat ook de toepassing van de alcoholpreventietoets uitwerken. Dit is een toets die toegepast zal worden bij de verstrekking van vergunningen en subsidies. De toets is van groot nut bij het verstrekken van vergunningen voor niet-reguliere horeca, zoals sportkantines, instellingen die zich richten op middelbaar- onderwijs en wijk- en jongerencentra.

De genoemde nieuwe initiatieven gelden als aanvulling op bestaande afspraken en maatregelen in Delft. Zo zijn er al afspraken en regels over alcoholgebruik in en om school en tijdens schoolfeesten. Voorafgaande aan schoolfeesten mogen de jongeren geen alcohol drinken en moeten bij binnenkomst blazen . Een belangrijke andere bestaande maatregel is het alcoholverbod dat voor het openbaar gebied in de binnenstad geldt en mogelijkheden geeft te handhaven in het kader van veilig uitgaan .

Tot slot wil het college ook op het terrein van preventie extra aandacht besteden aan jongeren onder de 16 jaar. Samen met de GGD en Brijder verslavingszorg (voorheen Parnassia) besteedt de gemeente op ouderavonden en ouderbijeenkomsten op scholen, aandacht aan de gevolgen van het alcoholgebruik op jonge leeftijd. Verder wil Brijder verslavingszorg in samenspraak met de jeugdgezondheidszorg de toeleiding naar de verslavingszorg verbeteren. Het doel hiervan is om waar nodig zo vroeg mogelijk de juiste zorg te kunnen bieden.

Het college van B&W legt de plannen op 13 november voor aan de commissie WIJZO.