Gemeente Vlist


---

Jeugdgemeenteraad1

Leuke en leerzame jeugdgemeenteraad op 13 november

Op dinsdag 13 november a.s. was het weer tijd voor de jaarlijkse editie van de jeugdgemeenteraad. Thema was dit keer: Mijn school doet aan cultuur: kijk maar.

Elke school werd door de voorzitter burgemeester Evenhuis omgedoopt tot fractie. Daarna presenteerden de vijf fracties elk hun eigen voorstel.

* De Hazelmuis stelde voor om een bezoek te brengen aan de St. Jan, het Catharina Gasthuis en het verzetsmuseum in Gouda, compleet met rondleiding.

* De St. Catharinaschool lanceerde het plan om een beeld dat de kern Haastrecht symboliseert op de rotonde midden in het dorp te plaatsen. Het beeld zou ook de drie wapens van de drie kernen kunnen laten zien en misschien zou het ook kunnen worden geplaatst in de andere kernen.

* De Morgenster had het idee om een cultuurkwartet maken. Hiermee kun je aan kinderen laten zien hoe mooi de gemeente Vlist is. Elke school zou met behulp van een digitale camera fotos moeten maken voor het kwartet.

* nnnDe Oranje Nassauscool had bedacht om borden met een eigen ontwerp op de rotondes bij Stolwijk en Haastrecht te plaatsen. Als alternatief zouden de borden ook bij de welkomstborden van de gemeente Vlist geplaatst kunnen staan.

* Vlisterstroom ten slotte stelde de andere fracties voor om activiteiten rond de molen zonder wieken bij Haastrecht organiseren. Zij dachten onder andere aan een film over de molen, een speurtocht en een rondleiding. Ook zouden er een souvenirwinkeltje en een picknicktafel moeten komen.

Welk voorstel werd gekozen?

Na een stevige discussie, een broodje kroket en een kopje soep hadden de fracties van De Morgenster, De Hazelmuis en Vlisterstroom elkaar gevonden. Zij combineerden hun voorstellen:

* een bezoek aan de kerk en de musea in Gouda
* tijdens dat bezoek én in Vlist fotos maken voor het kwartet
* het kwartet verkopen in de gerestaureerde molen

Ook de voorstellen van de St. Catharinaschool en de Oranje Nassauschool werden gecombineerd: het plaatsen van borden en/of kunstobjecten op de rotondes bij Stolwijk en Haastrecht.

Onder luid gejuich werd het voorstel van De Morgenster, De Hazelmuis en Vlisterstroom aangenomen. Dit voorstel wordt nu nader uitgewerkt. Hierbij krijgen de scholen de hulp van de fractievoorzitters en de griffier. Voor de uitvoering stelt de gemeente 1.400,00 beschikbaar.

De jeugdgemeenteraad in actie (foto:Willem Schoof).


---

| |