Gemeente Winterswijk
Raad beslist over begroting 2008
12 november 2007
Winterswijk - De raad van de gemeente Winterswijk heeft op 8 november de begroting voor 2007 vastgesteld. Er zijn stevige discussies gevoerd, onder meer over de voorgestelde bezuinigingen op burgercheques, maaltijdvoorzieningen, godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs, de investeringen in het zorg- en technieklokaal en citymarketing.
Ondanks een aantal financiële tegenvallers is in de begroting 2008 toch ruimte gevonden voor nieuw beleid. Dit is gedeeltelijk gelukt door oud beleid te schrappen of aan te passen, en gedeeltelijk door de inzet van eigen vermogen en door bezuinigingen op de ambtelijke organisatie. Het college heeft een sluitende conceptbegroting voorgelegd aan de raad. De raad heeft ingestemd met de begroting 2008. Hieronder wordt kort toegelicht welke wijzigingen de raad heeft aangebracht op de door het college voorgestelde conceptbegroting.
Openbaar groen in het centrum
Het college heeft in de begroting 2008 voorgesteld de uitgaven die bedoeld waren om het Nationaal Landschap door te trekken tot in de kern, voorlopig op de wachtlijst te zetten. Het gaat om een bedrag van jaarlijks ¤ 100.000. Reden hiervoor is dat hier nog geen concrete plannen voor zijn opgesteld en dat er nog geen financiële dekking kon worden gevonden. Winterswijks Belang heeft ter vergadering een amendement ingediend om in afwachting van een concreet plan in 2008 alvast eenmalig ¤ 100.000 beschikbaar te stellen en hiervoor de eerste financiële meevaller(s) te gebruiken. Het amendement is aangenomen met 16 stemmen voor en 5 tegen.
Burgercheques
Het college van burgemeester en wethouders heeft in de begroting 2008 voorgesteld om het budget van jaarlijks ¤ 15.000 voor burgercheques te schrappen. Reden hiervoor was dat een toegekende burgercheque in de praktijk vaak toch uiteindelijk opgepakt moet worden door de gemeente zelf, waardoor alsnog extra inzet en/of geld nodig is. Tijdens de vergadering hebben Winterswijks Belang en Progressief Winterswijk een motie ingediend om de burgercheques desondanks te handhaven en daarvoor jaarlijks ¤ 15.000 beschikbaar te blijven stellen. Dit amendement is aangenomen met algemene stemmen.
Maaltijdvoorzieningen
Vanuit diverse fracties zijn vragen gesteld over de voorgestelde bezuiniging op maaltijdvoorzieningen. Het college heeft aangegeven dat dit feitelijk geen bezuiniging is, maar 'slechts' de uitvoering van de verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). In deze verordening is vastgelegd dat alle diensten die vallen onder de Wmo inkomensafhankelijk moeten zijn. Dit geldt ook voor de maaltijdvoorzieningen. De gemeente krijgt vanuit het Rijk een budget dat is gebaseerd op inkomensafhankelijkheid. Als de gemeente dat niet overneemt, dan moet de gemeente geld toeleggen. Het college wil nog voor de zomer 2008 presenteren hoe de regeling er uit gaat zien.
Godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs
In de begroting 2008 heeft het college voorgesteld om de subsidie van ¤ 13.000,- voor godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs te schrappen. Het college is van mening dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor het onderwijsaanbod en dus ook zelf kunnen kiezen of zij godsdienst- en/of humanistisch vormingsonderwijs aan willen bieden. Winterswijks Belang en Progressief Winterswijk hebben een amendement ingediend om het godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs in stand te houden voor het cursusjaar 2008-2009, in afwachting van nieuw rijksbeleid. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.
Zorg- en technieklokaal
Het college heeft in de begroting van 2008 een voorstel gedaan om ¤ 500.000,- (extra) op te voeren voor een zorg- en technieklokaal in de nieuwbouw van scholengemeenschap De Driemark. Winterswijks Belang heeft ter vergadering een motie ingediend waarin WB aangeeft dat WB voorlopig akkoord gaat met toevoeging van dit bedrag onder de voorwaarde dat er alsnog een goede onderbouwing komt (ook financieel) en onderzocht wordt of het mogelijk is om ruimten in de nieuwe Driemark efficiënter te delen. Dit amendement is aangenomen met 14 stemmen voor en 6 tegen. Hans van Lith heeft niet deelgenomen aan de besluitvorming omdat hij in het onderwijs zit en zaken zuiver wil scheiden.
Citymarketing
In 2006 heeft de raad geld beschikbaar gesteld voor citymarketing. Deze bedragen stonden ook opgenomen in de begroting 2008. Vanuit de coalitiepartijen zijn opmerkingen gemaakt over de noodzaak van citymarketing en de hoogte van het bedrag. Zowel de PvdA als Winterswijks Belang hebben een motie ingediend over dit onderwerp. De PvdA heeft voorgesteld om geen geld beschikbaar te stellen voor citymarketing en in plaats daarvan creatieve oplossingen te zoeken, bijvoorbeeld door de invoering van opcenten. Deze motie is in twee delen in stemming gebracht. Het deel om geen geld beschikbaar te stellen is verworpen met 13 stemmen tegen en 8 voor. Het tweede deel van de motie is aangenomen met algehele stemmen. Winterswijks Belang heeft een motie ingediend om een aanvangskapitaal van ¤ 200.000 beschikbaar te stellen voor de periode van 2 jaar, op voorwaarde dat een nulmeting wordt uitgevoerd en dat binnen twee jaar een resultaatmeting wordt voorgelegd. Ook acht WB het voorwaardelijk dat ook andere belanghebbende partijen na 2 jaar bereid zijn tot een substantiële financiële bijdrage. Dit amendement is aangenomen met 16 stemmen voor en 5 tegen.
Opzet begroting
Alle fracties hebben opmerkingen gemaakt over de leesbaarheid van de begroting. Die kan en moet nog een stuk beter. Hiernaast was er ook kritiek op het feit dat nu al jaren achtereen telkens gekozen wordt voor een andere opzet en/of indeling van de begroting, waardoor vergelijkingen met voorgaande jaren moeilijk zoniet onmogelijk worden. Het college gaf aan deze kritiek volledig te delen en toch al van plan te zijn om de huidige opzet en indeling te handhaven en de leesbaarheid van de begroting sterk te verbeteren. Ondanks deze toezeggingen van het college werden toch nog twee moties ingediend.
Het CDA diende een motie in om in de volgende begrotingen die aan de raad worden voorgelegd, helder en inzichtelijk te maken welke investeringen zowel oud als nieuw per programma worden voorgesteld. En ook welke beschikbare budgetten er zijn per werkdoel en welke toevoeging of bezuiniging van het budget worden doorgevoerd. Ook stond in de motie dat de aanbevelingen van de rekenkamercommissie overgenomen moeten worden, te weten: inhoudelijke inleiding met kernpunten; doelstellingen scherper en concreter formuleren; paragrafen vanuit relatie risico en doelstelling toe lichten; financiële verordening op bruikbaarheid toetsen, splitsen begroting en managementrapportage (marap). Daarnaast is voorgesteld de begroting in een helder en handzaam overzicht te publiceren voor de burger van Winterswijk. Deze motie is verworpen met 16 stemmen tegen en 5 stemmen voor.
Ook de PvdA diende een motie in over de opzet van de begroting. De PvdA stelde voor om de opzet van de begroting volgend jaar niet opnieuw te wijzigen en de huidige opzet minimaal vier jaar te gebruiken, met als uitgangspunt de huidige opzet en deze verder te verfijnen en verbeteren. Deze motie is aangenomen met 18 stemmen voor en 3 tegen.
Breedtesport
Omdat het college nog geen financiële ruimte kon vinden om het project breedtesport na 2009 voort te zetten, heeft het college voorgesteld om breedtesport op de wachtlijst te zetten. De PvdA heeft ter vergadering een motie ingediend met het verzoek aan het college om voor te bereiden dat volgend jaar, bij de behandeling van de begroting 2009, een definitief besluit genomen kan worden over het wel of niet continueren van dit project. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.
Duurzame energie
Progressief Winterswijk heeft ter vergadering een motie ingediend over de nota duurzame energie. PW heeft aangegeven dat toegezegd was dat deze nota uiterlijk eind 2007 aangeboden zou worden aan de raad. Zij hebben nu het college in de motie verzocht in het eerste kwartaal van 2008 alsnog een geactualiseerde nota over duurzame energie ter vaststelling aan te bieden aan de raad. De motie is met algemene stemmen aangenomen.
Wijziging afschrijvingstermijnen
Het college heeft in de begroting 2008 voorgesteld de afschrijvingstermijnen voor nieuwe gebouwen te verruimen naar 60 jaar met een restwaarde van 15%. Dit geeft meer financiële mogelijkheden en strookt bovendien beter met de werkelijkheid (waarin gebouwen veel langer meegaan dan de huidig gehanteerde afschrijvingstermijn van 40 jaar).
Het CDA heeft een motie ingediend om op korte termijn eerst een nota gemeentelijk afschrijvingsbeleid op te stellen en deze aan de gemeenteraad voor te leggen. In deze nota moet onder meer worden ingegaan op de financiële gevolgen van de voorgestelde wijziging van het afschrijvingsbeleid. Deze motie is verworpen met 16 stemmen tegen en 5 voor.
Onroerend Zaak Belasting
In de begroting 2008 staat dat de opbrengst uit de OZB over 2007 ¤ 463.000,- hoger is dan verwacht. Dit komt voornamelijk door de hertaxatie van WOZ-waarden. De VVD heeft het college in een motie opgeroepen de hogere opbrengst aan OZB terug te betalen aan de inwoners. Het college heeft dit ontraden omdat hogere WOZ-waarden automatisch ook al een lagere algemene uitkering van het Rijk betekenen. Bovendien heeft het college er op gewezen dat hogere OZB-opbrengsten in het verleden ook niet zijn teruggegeven aan de belastingbetaler en dat het OZB-tarief na jarenlang jaarlijks te zijn verhoogd, in 2007 voor het eerst niet is verhoogd en in 2008 opnieuw niet zal worden verhoogd. De motie van de VVD is verworpen met 16 stemmen tegen en 5 voor.
Toekomstvisie als uitgangspunt
Vertrekpunt voor het opstellen van de begroting 2008 was de beleidskadernota die in juli van dit jaar door de raad werd vastgesteld. In die beleidskadernota heeft de raad zijn beleidswensen vastgelegd in 16 beleidsprogramma's met in elk programma een concreet streefbeeld voor Winterswijk. Met het geld dat het college dit jaar heeft weten vrij te maken, kan slechts een deel van de beleidswensen van de raad worden gehonoreerd. Het college heeft zich dan ook genoodzaakt gezien om een deel van de beleidswensen van de raad op een wachtlijst te zetten. Zodra het college in de toekomst over extra middelen kan beschikken, worden die extra middelen ingezet om nog niet gehonoreerde beleidswensen alsnog op te pakken. Dit alles met de ambitie om van Winterswijk een nog mooiere en fijnere plaats te maken om in te wonen, te werken en te recreëren.
Begroting op de website
bestuursinformatie. Ga naar de optie raad> financiële rapportages.