PvdA Rotterdam


Verslag Paalrotbijeenkomst

Di 13 Nov 2007
Verslag Paalrotbijeenkomst

Op 7 november hield raasdslid Duco Hoogland een bijeenkomst over paalrot. Naast kundige sprekers waren veel Rotterdammers uitgenodigd die te maken hebben of kunnen krijgen met paalrot. Eén van de aanwezigen, dhr. Danny Zwart, maakte het onderstaande verslag.

De heer Buma (TNO) gaf een duidelijke uiteenzetting over de problemen van grondwater.
Hij gaf aan wat de gevolgen zijn van het verlagen van het grondwaterpeil. Deze gevolgen kunnen voor een groot gedeelte van Rotterdam desastreus zijn.
Het betreft in eerste instantie bodemverzakking, maar de vergrote kans op paalrot en paalschimmel is nog erger. In beide gevallen is het leed niet te overzien.
Het grootste gedeelte van oud Rotterdam staat namelijk op houten heipalen.
De schade aan de huizen kan oplopen van 200.000 tot 400.000, maar gemiddeld kan men toch rekenen op 65.000,--.

Ook bij grote en diepe bouwwerken kan een blokkade van het grondwater optreden. Verder zijn de blokkades van de ondergrondse waterstromen mogelijk geblokkeerd.
Bodemverzakking en wegwandelen van de heipalen zijn dan niet ondenkbaar.
Het grondwater wordt op peil gehouden door hemelwater (regen etc) waarvan 23% in de grond zakt. Maar bij uitdroging door bomen, asfaltering en kapotte riolen zakt het peil.
Hierbij is een versnelling van het verlagen van het grondwater het gevolg. Ergo: de kans van paalrot wordt dan vergroot.

De heer Ad van Wensen (Platform Fundering) gaf hierna een verhandeling over de problemen rond de fundamenten. Hij legde uit wat de invloed van paalrot en paalschimmel op de fundamenten zijn. Zo kan bij ernstige problemen een gevel mogelijk totaal instorten. Meer informatie is te vinden op de website www.platformfundering.nl. Ook stelde hij dat de informatieplicht boven de onderzoeksplicht gaat.

De heer Martin Huls (Gedeputeerde Staten) vertelde dat de overheidsinstellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen wat betreft de informatieplicht aangaande paalrot en paalschimmel.Hij stelde dat de gemeente hier direct voor aansprakelijk hoort te zijn. Maar dat blijft voorlopig een open vraag.