Warchild


De maand van tolerantie en samenleven
Van 12 november tot en met 16 december wordt voor het eerst in Israël de Maand van tolerantie en samenleven gevierd. Het doel hiervan is het samenbrengen en verbeteren van de relaties tussen Joodse en Arabische inwoners van jong tot oud. Hiervoor vinden gedurende deze periode diverse activiteiten en evenementen plaats.

Zeventig nationale en internationale organisaties hebben zich verenigd in het `Netwerk Coëxistentie' en zijn de drijvende kracht achter de festiviteiten. War Child Nederland is lid van het netwerk. Door heel Israël vinden diverse activiteiten plaats. Van een Joods - Arabisch zakencongres tot openbare debatten over de rechten in Arabische steden, ontmoetingen van Joodse en Arabische jongeren, activiteiten op het gebied van het Arabische taalonderwijs, discussies tussen jongeren en volwassenen, een Joods - Arabisch circus, een kinderoptocht in Galilea en een Joods - Arabisch theater.

Meer informatie is te vinden op de website van het `Netwerk Coëxistentie' www.coexnet.org.il.

War Child in Israël War Child Nederland is sinds 2004 werkzaam in Israël en de Palestijnse gebieden en ondersteunt twee lokale partnerorganisaties in Israël en vier lokale partnerorganisaties in de bezette Palestijnse gebieden. Via het werk van de partnerorganisaties wil War Child bijdragen aan een vreedzame samenleving in het Midden-Oosten. Dit doet de organisatie door middel van het verbeteren van de situatie van kinderen en jongeren aan beide kanten van het conflict en het stimuleren van wederzijds begrip.

Een van de partnerorganisaties is Peace Child in Israël. Via theateractiviteiten brengen zij kinderen en jongeren van zowel Joodse als Arabische afkomst in Israël bij elkaar om vooroordelen weg te halen en meer onderling begrip te creëren. Onderzoek uit 2006 van de Bar Illan universiteit in Tel Aviv heeft aangetoond dat dit werkt. Zo zijn onder de deelnemende jeugd als gevolg van deze culturele activiteit stereotype denkbeelden over elkaar aanzienlijk afgenomen, is de beeldvorming realistischer geworden en is vooral de Arabische jeugd meer bereidwillig geworden om contact te hebben met de Joodse jeugd.