Gemeente Enschede

Bouwplan de Wonne ingepast in Straatbeeld Noorderhagen

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede en het bestuur van de Larinkstichting, hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige schetsontwerp van de woongemeenschap de Wonne. Dit is gebeurd op basis van een optimalisatie van de zogenoemde ABC-variant. Dat wil zeggen: het nieuwe ontwerp doet recht aan de wens van de gemeenteraad om het markante en samenhangende straatbeeld van de Noorderhagen te behouden. Beeldbepalende delen van de panden Noorderhagen 19, 19a en 21 blijven bestaan. Het voorlopige schetsontwerp voldoet tevens aan het Programma van Eisen dat de Larinkstichting voor de nieuwbouw heeft opgesteld. In de komende periode zal het voorlopige schetsontwerp nader uitgewerkt worden tot een definitief ontwerp.

Eric Helder is zeer te spreken over deze uitkomst. "Ik ben de Larinkstichting zeer erkentelijk voor de constructieve samenwerking. Bovendien ben ik van mening dat de Wonne in het voorlopige schetsontwerp op een goede manier in het straatbeeld van Noorderhagen is ingepast. Het doet recht aan het markante straatbeeld." Ook de Larinkstichting zelf is positief. Ben Knobben, voorzitter van het bestuur van de Larinkstichting:" Hoewel totale nieuwbouw voor de Larinkstichting de eerste optie was, is dit concept een prima oplossing. Het kan beide partijen tot tevredenheid stemmen. Voor de Wonnebewoners is er eindelijk een einde gekomen aan de onzekerheid."

Architect Stijn van Tuijl (Kuiper Compagnons, Rotterdam) heeft als uitgangspunt van het voorlopige ontwerp gekozen voor het uitgangspunt 'panden aan de Noorderhagen'. Twee van de bestaande panden kunnen daarmee in de nieuwe vleugel worden geïntegreerd. Ze blijven behouden voor het straatbeeld van de Noorderhagen en ze brengen extra diversiteit in het interieur van de nieuwe vleugel. Twee nieuwe panden worden toegevoegd, de interne verbinding blijft onzichtbaar voor de passant. Het geheel wordt met een glazen bouwdeel aan het monumentale hoofdgebouw verbonden. De Brinkgaarden blijft ervaarbaar, de tuin zichtbaar in de verte. Er ontstaat zicht op de fraai gedetailleerde zijgevel van het bestaande hoofdgebouw. De nieuwe panden verschillen van elkaar en van de gehandhaafde panden door hoogte, diepte, architectuur en materiaalkeuze. Ze zijn 20e eeuws van architectuur, waar de twee gehandhaafde 19e eeuws zijn. De verdiepinghoogten van de nieuwe panden zijn afgestemd op die van de oude.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd aan weerszijden van de te behouden panden en manifesteert zich aan de Noorderhagen als afzonderlijke panden. Het ontwerp voorziet verder in de transparante aansluiting aan het monumentale klooster, waardoor de karakteristieke zuidgevel goed tot zijn recht komt.

Inspanningen
Het voorlopige ontwerp is de afsluiting van een hectische periode voor de gemeente en de Larinkstichting. Beide partijen hebben zich sterk ingespannen om tot overeenstemming te komen.

13 november 2007