Ingezonden persbericht


Het Kadaster: een grondrecht tegen armoede

Den Haag, 13 november 2007- Een goede registratie van grondbezit is een belangrijke voorwaarde voor armoedebestrijding en economische groei. De feestelijke viering van het 175-jarig jubileum van het Kadaster in de Ridderzaal in Den Haag stond in het teken van de internationale rol die het Kadaster vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid speelt om wereldwijd armoede te bestrijden. Vier vooraanstaande internationale sprekers gaven hun visie op hoe de wereld er over 25 jaar uit ziet.

Rond 15.00 uur stroomden de gasten binnen voor dit unieke, internationale evenement. De Ridderzaal had speciaal voor deze gelegenheid een moderne, meer futuristische uitstraling gekregen. Hare majesteit de Koningin genoot samen met circa 400 vooraanstaande, nationale en internationale gasten van het bijzondere programma. Onder de genodigden bevonden zich ongeveer twintig ambassadeurs, de minister van VROM mevrouw Cramer, de voorzitter van de Eerste Kamer mevrouw Timmerman-Buck, de burgemeester van Den Haag de heer Deetman en de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland de heer Franssen.

Armoedebestrijding
Na het welkomstwoord van Dorine Burmanje, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Kadaster ging dagvoorzitter Victor Deconinck in gesprek met Ruud Lubbers. De heer Lubbers vertelde over zijn ervaringen in vluchtelingenkampen en wat hem als persoon beweegt zich voor het vluchtelingenvraagstuk in te zetten. De oprichtster van Slum Dwellers International (SDI), Celine d'Cruz, was vanuit Mumbai (India) overgevlogen om te spreken over de toename van sloppenwijken en de problemen die ontstaan bij grootschalige verstedelijking. Niettemin gloort er hoop in een aantal voorbeeldprojecten. Onder meer in steden in India, Sri Lanka en Kenia wisten bewoners van sloppenwijken geregistreerde grond en huisvesting te bedingen bij de plaatselijke overheid.

Kansen voor ontwikkeling
De derde spreker, Hernando de Soto, President van het Instituut voor Vrijheid en Democratie in Lima (Peru), ging in op zijn oplossingen voor de armoede in de wereld. In tegenstelling tot wat velen denken, is er een enorm potentieel aan kapitaal aanwezig in ontwikkelingslanden, aldus De Soto. Registratie van eigendomsrechten heeft direct effect op de leefomstandigheden van mensen en leidt op deze plaatsen tot economische groei.
Verrassend was de bijdrage van Tex Gunning, voormalig president Unilever Asia, die inging op de bijdrage die een multinational kan leveren aan derde wereldlanden waar het gaat om ondervoeding en gezondheid. In zijn visie zullen bedrijven zich steeds meer moeten inzetten voor de maatschappij waarin zij opereren. Dit hoeft overigens niet ten koste te gaan van een gezonde winst. Bestuursvoorzitter Dorine Burmanje sloot het evenement af met de open uitnodiging van het Kadaster om zijn kennis en kunde te delen met geïnteresseerde landen en andere partijen waar ook ter wereld. Daarna reikte zij een cheque ter waarde van 10.000 euro uit aan de ambassadeur van Rwanda de heer Jean Pierre Bizimana. Hiermee kunnen juridische deskundigen van het Rwandese Kadaster deelnemen aan een tweeweekse studiereis langs de Kadasters van Nederland en Groot-Brittannië.

Internationale activiteiten
Het internationale jubileumevenement toonde een geheel ander Kadaster, dan het beeld dat de meeste Nederlanders bij deze organisatie hebben. De verhalen van de vier sprekers toonden volgens Burmanje aan dat het Kadaster op internationaal gebied veel goed werk verzet en nog kan verzetten. Vanuit hun verschillende invalshoeken beantwoordden de sprekers uiteindelijk de kernvraag van het evenement: "Hoe ziet de wereld er over 25 jaar uit?"
De meer dan 50 projecten die het Kadaster internationaal heeft uitgevoerd, dragen bij aan een positief antwoord op deze vraag. Vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid zet het Kadaster zich in voor welzijn en welvaart van landen waar grondregistratie nog in de kinderschoenen staat. In Rwanda werkt het Kadaster aan de opbouw van het land en de terugkeer van vluchtelingen. Aan Indianen in Bolivia zijn voor het eerst eigendomsbewijzen uitgereikt, waardoor hun geboortegronden beschermd kunnen worden. In Slowakije heeft het Kadaster een belangrijke rol gespeeld bij de toetreding van het land tot de Europese Unie en op de Nederlandse Antillen wordt een nauwkeurig en geautomatiseerd kadastersysteem opgezet als garantie voor goed openbaar bestuur.


---

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over het Kadaster, de internationale projecten en de jubileumviering: Kadaster, Inge de Zaaijer, tel. 088 - 1833254, GSM 06-52481590, of inge.dezaaijer@kadaster.nl, of www.kadaster.nl/armoedebestrijding of www.kadaster.nl/international

Over het Kadaster
Het Kadaster bestaat 175 jaar. Zo lang verwerkt het Kadaster al gegevens over vastgoed in Nederland en houdt deze nauwkeurig bij in de openbare registers en in de kadastrale registratie. Het Kadaster is daarmee dé bron voor vastgoedinformatie in Nederland. Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), heeft geen winstoogmerk en bevordert het maatschappelijke verkeer in vastgoed, inclusief schepen en luchtvaartuigen. Jaarlijks verstrekt het Kadaster hierover bijna 21 miljoen keer informatie aan het notariaat, gemeenten, bedrijven, particulieren en andere belanghebbenden. Daarnaast houdt het Kadaster het Rijksdriehoeksstelsel in stand en speelt het een essentiële rol in het landinrichtingsproces. Ook de Topografische Dienst maakt deel uit van het Kadaster. In de nabije toekomst breidt het Kadaster zijn taken weer verder uit en wordt ter voorkoming van graafschade ook informatie verstrekt over kabels en leidingen.