BedrijfsautoRAI

Scania trekkers voor zwaar-transport specialist Boterbloem

(11/13/2007)
Zwaar-transport specialist Boterbloem uit Hillegom nam onlangs drie nieuwe Scania trekkers in gebruik. Het betreft drie-assige trekkers met een lage cabine en een gestuurde naloopas. Ze worden aangedreven door de sterkste zescilinder motor in het Scania-programma: de 480 pk sterke HPI motor.
Hiermee combineert Boterbloem het lagere gewicht van deze EGR Euro 4-motor, ten opzichte van de V8, met het feit dat bij de 480 geen AdBlue gebruikt hoeft te worden. Overigens zijn de overige Scaniaâs in het wagenpark van Boterbloem overwegend uitgerust met de krachtige V8 motoren. De naloopas trekkers worden gecombineerd met speciale opleggers voorzien van elektrisch bestuurbare achterwielen. Hiermee is het bedrijf in staat om op zeer compacte bouwplaatsen te manoeuvreren en zijn lading zo dicht mogelijk bij het centrum van de activiteiten af te leveren. De nieuwe Scaniaâs zijn afgeleverd door de Scania-dealer te Den Haag.

Wim Boterbloem sr.: âSinds wij begin negentiger jaren een gebruikte 142 hadden overgenomen, heeft Scania bij ons veel krediet opgebouwd. Wij zijn o.a. gespecialiseerd in het vervoer van lange heipalen, tot 36 meter, en dat stelt extra eisen aan het gebruikte materiaal. Voor die tijd reden wij een ander merk, maar in onze eigen werkplaats werd steeds duidelijker dat de Scaniaâs beduidend minder onderhoud nodig hadden en minder storingen gaven. Toen we de financiële plaatjes van aanschaf en onderhoud naast elkaar hadden gelegd, werd onze keuze andermaal bevestigd. En daar hebben we nog geen dag spijt van gehad.â

Boterbloem heeft een wagenpark van 24 voertuigen en heeft 23 chauffeurs in dienst. Bijna iedere chauffeur heeft dus zijn eigen truck. Boterbloem sr.: âDe chauffeurs zijn voor ons belangrijke schakels in het team. Je kan niet zomaar iedere chauffeur met een vracht lange heipalen op pad sturen en op de meestal krappe locaties laten lossen. Dat is een specialisme. Daarom moet iedere chauffeur zijn combinatie door en door kennen.â

Sinds enkele jaren laat Boterbloem alle Scaniaâs afleveren met Opticruise, het computergestuurde schakelsysteem. Volgens het bedrijf resulteert Opticruise in een ontspannen rijstijl en een grotere verkeersveiligheid. Het feit dat het koppelingspedaal voor het manoeuvreren beschikbaar is, is een groot voordeel.

Transportbedrijf Boterbloem bestaat volgend jaar 60 jaar en wordt thans bestuurd door Wim Boterbloem jr.; de derde generatie. Het kenmerkt het hechte familiebedrijf dat zowel de heer als mevrouw Boterbloem sr nog actief zijn in het bedrijf. Het bedrijf heeft in die 60 jaar een hechte klantenkring opgebouwd door in hoge mate met de klanten mee te denken en simpelweg goed werk te leveren. De grote betrokkenheid van de chauffeurs speelt hierbij ook een belangrijke rol, besluit Boterbloem sr.: âZij komen bij de klant op locatie en zijn daar ons visitekaartje. Een tevreden klant staat voor een groot deel op het conto van de chauffeur en onze chauffeurs zijn meesters in hun vakâ.

Fotobijschrift: De drie nieuwe lichtgewicht âzwareâ jongens van Boterbloem & Zn: vrijwel zo sterk als een V8, maar zonder AdBlue.