European Union



Brussel, 13 november 2007

De Commissie stelt eengemaakte Europese telecommunicatiemarkt voor 500 miljoen consumenten voor

De Commissie heeft vandaag enkele voorstellen goedgekeurd voor een hervorming van de EU-regelgeving inzake telecommunicatie. Met deze hervorming wil de Commissie de burgers, waar ze ook wonen of op reis zijn in de EU, betere en goedkopere communicatiediensten bieden voor mobiele telefoons, snelle breedbandinternetverbindingen en kabeltelevisie. Daartoe stelt de Commissie voor de consumenten meer rechten te geven; de consumenten meer keuze te bieden door concurrentie tussen de telecomexploitanten aan te moedigen; investeringen in nieuwe communicatie-infrastructuur te stimuleren, voornamelijk door meer radiospectrum vrij te maken voor breedbanddiensten; en communicatienetwerken betrouwbaarder en veiliger te maken, vooral tegen virussen en andere cyberaanvallen. Een nieuwe Europese autoriteit voor de telecommunicatie zal de Commissie en de nationale overheden bijstaan om ervoor te zorgen dat de marktregels en de consumentenregelgeving consequent, onafhankelijk en zonder protectionisme in alle 27 EU-lidstaten worden toegepast. Om een wetgevend karakter te krijgen moeten de voorstellen van de Commissie nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers.

"Vanaf vandaag is een eengemaakte markt zonder grenzen voor de Europese telecommunicatie-exploitanten en -consumenten niet langer een droom", zei José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. "Telecommunicatie is een gebied waarop onze eengemaakte markt tot heel concrete resultaten kan leiden voor de burgers, met name tot een grotere keuze en lagere prijzen, zowel voor mobiele telefoons als voor breedbandinternet. Tegelijk opent een eengemaakte markt met 500 miljoen consumenten nieuwe perspectieven voor telecomexploitanten - als Europa mee zorgt voor effectieve concurrentie en consequente spelregels. Dat is het doel van dit voorstel. Vooral voor telecommunicatie is een Europese regelgevende aanpak gerechtvaardigd. Radiogolven kennen nu eenmaal geen grenzen. En het internetprotocol heeft geen nationaliteit."

Viviane Reding, Europees commissaris voor telecommunicatie, zegt: "De Europese burgers staan centraal in deze hervormingsvoorstellen inzake telecommunicatie. In het verleden werd op Europees vlak al aanzienlijke vooruitgang geboekt door de telecommunicatiemarkt open te stellen voor nieuwe spelers en door geleidelijk voor meer concurrentie te zorgen. Toch blijven dominante telecomexploitanten, die vaak beschermd worden door hun overheden, de controle behouden over kritieke marktsegmenten, vooral op de breedbandmarkt. Dit beperkt de vrije keuze van de consument. 10% van de Europese burgers heeft helemaal geen toegang tot breedband.

Om de Europese digitale economie een duwtje in de rug te geven, zijn nieuwe consumentenrechten, een nieuwe dosis concurrentie, een efficiënt systeem van onafhankelijke telecommunicatieregelgevers, nieuwe investeringen in concurrerende infrastructuur en meer ruimte voor nieuwe draadloze diensten vereist."

Het pakket hervorming telecommunicatie, dat vandaag in Straatsburg door de Commissie aan het Europees Parlement is voorgesteld, houdt een wijziging in van de EU-telecommunicatieregels van 2002. Verwacht wordt dat het tegen eind 2009 een wetgevend karakter krijgt. De belangrijkste aspecten zijn:
* Nieuwe consumentenrechten zoals het recht om binnen één dag van telecomexploitant te veranderen; het recht op transparante en vergelijkbare prijsinformatie; de mogelijkheid om gratis telefoonnummers te bellen vanuit het buitenland; en een efficiënter uniek Europees noodnummer 112.

* Meer keuze voor de consument door meer concurrentie, vooral door de nationale telecommunicatieregelgevers de mogelijkheid te geven om dominante telecomexploitanten functioneel op te splitsen.
* Meer veiligheid bij het gebruik van communicatienetwerken, vooral via nieuwe instrumenten om spam, virussen en andere cyberaanvallen tegen te gaan.

* Een "New Deal" voor radiospectrum - het kloppend hart van alle draadloze communicatiediensten - om investeringen in nieuwe infrastructuur aan te moedigen en "breedbandtoegang voor iedereen" te verzekeren. In de landelijke gebieden van de EU heeft gemiddeld slechts 72% van de bevolking toegang tot breedband. De Commissie wil deze "digitale kloof" dichten door een beter beheer van het radiospectrum en door spectrum vrij te maken voor draadloze breedbanddiensten in regio's waar het te duur is om nieuwe vezelinfrastructuur aan te leggen. De overschakeling van analoge naar digitale televisie zal een aanzienlijk deel van het radiospectrum (het zogenaamde "digitale dividend") vrijmaken, dat daarvoor kan worden gebruikt.

* Betere regelgeving inzake telecommunicatie door het dereguleren van markten waar de door de EU gecreëerde open markt al tot meer concurrentie heeft geleid (zie IP/07/1678); daardoor kunnen de Commissie en de nationale regelgevers zich toespitsen op de belangrijkste knelpunten, zoals de breedbandmarkt.
* Meer onafhankelijk toezicht om te zorgen voor een eerlijke regelgeving in het belang van de consumenten. Al te vaak hebben telecomregelgevers nog steeds een band met de dominante exploitant die in veel landen gedeeltelijk in handen blijft van de overheid. De hervorming van de EU-telecommunicatie beoogt de onafhankelijkheid van nationale telecomtoezichthouders tegenover exploitanten en overheden te doen toenemen.

Om de hervorming snel en efficiënt te laten verlopen, stelt de Commissie voor dat er een Europese autoriteit voor de telecommunicatie wordt opgericht, om er mee voor te zorgen dat belangrijke communicatiediensten (zoals toegang tot breedbandinternet, roaming, het gebruik van mobiele telefoons op vliegtuigen en schepen en grensoverschrijdende diensten voor bedrijven) op een consequentere manier gereld worden in alle 27 EU-lidstaten. Deze Europese autoriteit voor de telecommunicatie zal de functies van de huidige Europese Groep van regelgevende instanties (EGR) en van het huidige Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) op een doeltreffender manier combineren.

"De Europese verordening inzake roaming van vorige zomer heeft een van de meest zichtbare gevolgen blootgelegd van het gebrek aan een eengemaakte Europese telecommunicatiemarkt voor de consumenten", zegt commissaris Reding (zie IP/07/1445). Met deze hervormingsvoorstellen pakt de Commissie de kern van het probleem aan: de versplintering van de Europese telecommunicatiemarkt, waardoor Europese burgers niet de voordelen kunnen genieten van grensoverschrijdende concurrentie op telecommunicatiegebied. En daar moeten we verandering in brengen."

Achtergrond

Eind 2005 hield de Commissie een openbare raadpleging om na te gaan of een hervorming van de EU-telecommunicatieregels, van kracht sedert 25 juli 2003, noodzakelijk was en hoe men kon komen tot een eengemaakte telecommunicatiemarkt (zie IP/06/874). De huidige hervormingsvoorstellen zijn gebaseerd op de resultaten van deze raadpleging.

Voor nadere informatie:

MEMO/07/458
Persmap met alle documenten over het nieuwe pakket hervorming telecommunicatie van de EU:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=3507
eCommunications-website:

http://ec.europa.eu/ecomm