CDA

CDA Europees Parlement verwerpt bodemrichtlijn

Het CDA heeft een voorstel ingediend om de voorgestelde Europese kaderwet bodembescherming te verwerpen.


-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (milieubeheer) vindt dat deze kaderwet er niet moet komen, omdat er, zeker in Nederland, al een heel scala aan bodembeschermingsregels bestaan en nieuwe Europese regelgeving -buiten extra bureaucratie- niets toevoegt. 'Bodem verplaatst zich niet en is daarom niet iets waar we in Brussel regels over moeten maken. Dit is echt iets wat de lidstaten zelf moeten kunnen bepalen', aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij: 'Ik ben voorstander van een bodemstrategie, maar tegenstander van Europese bodemwetgeving. Waarom centraal iets regelen wat ook decentraal kan? Waarom een extra bestuurlijke deken als in Nederland al een heel scala van maatregelen operationeel zijn?"

Om tegemoet te komen aan lidstaten die zelf geen bodembeleid hebben, pleit Van Nistelrooij wel voor een uitgeklede versie van de richtlijn. Zo stelt hij een alternatieve methode voor, de methode van Open Coördinatie. Via 'open coördinatie' zal aan de lidstaten gevraagd worden op nationale basis maatregelen te nemen. Na vijf jaar zal bekeken worden of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Water
Daarnaast diende Van Nistelrooij wijzigingsvoorstellen in om in de bodemrichtlijn water of waterbodems uit te sluiten. Wateroppervlakten worden immers al via de kaderrichtlijn water geregeld. Ook verzet Van Nistelrooij zich tegen het feit dat in de bestaande voorstellen opnieuw risicogebieden moeten worden aangewezen. Volgens Van Nistelrooij bestaat ook hier reeds regelgeving voor waardoor de bodemrichtlijn ook op dit gebied onnodig is.