Politie Midden- en West Brabant

Politie controleert scherp op te donker getinte ramen

TILBURG, 13 november 2007

Politie controleert scherp op te donker getinte ramen

TILBURG: De politie Midden en West Brabant gaat scherper controleren op autos met te donker getinte ramen. Het regionale
Verkeershandhavingsteam beschikt sinds kort over een meetapparaat, genaamd De Tintman, dat de lichtdoorlaatbaarheid van het raam meet. De voornaamste reden van het strengere optreden is de verkeersveiligheid.

Verkeersveiligheid
Iedereen kent ze wel: autos die aan alle kanten zijn geblindeerd zodat je de bestuurder niet of nauwelijks kunt zien. Het ziet er misschien stoer uit, maar vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid is het niet slim én niet toegestaan. Want oogcontact met andere weggebruikers levert in veel verkeerssituaties extra veiligheid op: ziet de chauffeur mij, wat wil hij nu? Zeker bij regenachtig of donker weer, of juist bij zonnig weer wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen donkere ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Het zicht vanuit autos met geblindeerde ramen is dus zeer beperkt. Gelukkig zijn de meeste autobezitters zo verstandig om geen coatings, folies of iets dergelijks op hun autoruiten te plakken.

In Nederland is het niet toegestaan om de voorste autoruiten te voorzien van folies of coatings die de lichtdoorlaatbaarheid beperken. De Europese richtlijn is helder over de norm waaraan autoruiten moeten voldoen. De lichtdoorlaatbaarheid van de voorruit moet minimaal 75% zijn en de lichtdoorlaatbaarheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 70% zijn. De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating, mits het voertuig beschikt over een rechterbuitenspiegel. Voor alle duidelijkheid: 100% is volledige lichtdoorlaatbaarheid.

Boete en invorderen kentekenbewijs

Automobilisten die rondrijden in een auto waarvan de ramen minder dan 50 % licht doorlaten, kunnen rekenen op een boete van 75 als ze worden aangehouden. Daarnaast wordt ook het kentekenbewijs deel 1 (A) van het voertuig ingevorderd. De eigenaar van de auto heeft vervolgens vier weken de tijd om de lichtdoorlaatbaarheid van de ramen te herstellen. De maatregel geldt zowel voor ramen waarop folie geplakt is als voor gecoate ramen.

Hoe werkt de Tintman

De tintman is een lichtmeter, waarmee de politie snel en betrekkelijk eenvoudig kan vaststellen of de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten voldoende is.
Aan twee zijden van de ruit wordt een meetcel bevestigd. De cellen zien elkaar door de ruit heen en meten daarbij hoeveel licht de ruit doorlaat. In de praktijk blijkt dat bijna alle autoruiten vanaf de fabriek al aan de limiet van 75% en 70% zitten. Dat betekent dat bij alles wat daarna aan de ruiten wordt gedaan, de limiet wordt overschreden.

Auteur: Jeroen Steenmeijer