Integratienota 2007 - 2011: Minister Vogelaar: Zorg dat je erbij hoort!

Het integratiebeleid vergt de komende jaren beslissende stappen. De werelden van autochtonen en allochtonen zijn veel te veel van elkaar gescheiden en dat leidt tot een groeiend gevoel van onbehagen. Het kabinet onderstreept de urgentie om deze toenemende polarisatie een halt toe te roepen. Met de Integratienota 2007 - 2011 geeft het kabinet zijn visie met als uitgangspunt: 'Zorg dat je erbij hoort!' Daarmee wijst het kabinet op verantwoordelijkheden maar óók op verplichtingen. De komende jaren ligt de focus op: veiligheid, het aanspreken van burgers op gemeenschappelijke belangen, de rechten én plichten (wederkerigheid) en actief burgerschap. De Integratienota is vandaag door minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie naar de Tweede Kamer gestuurd mede namens haar collega's van OCW, SZW, VWS, BZK, JUS en J&G.

Veel autochtone Nederlanders ervaren vooral de toenemende zichtbaarheid van de islam als bedreigend. Het gevoel van onveiligheid wordt versterkt door de radicalisering die zich onder een relatief beperkt deel van de moslims voordoet. Ook meer algemene verschijnselen, zoals een snel veranderend straatbeeld, tot uiting komend in kleding, houding, gedrag geven aanleiding tot gevoelens van angst en onveiligheid. Daarnaast ontaarden etnische spanningen in gebruik van geweld. De recente gebeurtenissen in de Amsterdamse wijk Slotervaart illustreren dit. Steeds meer autochtonen vinden dat minderheden/migranten zich maar moeten aanpassen.

Maar ook veel niet-westerse allochtonen voelen zich niet geaccepteerd als burger van onze samenleving, hoezeer ze zich daar ook voor inspannen. Succesvolle niet-westerse mannen en vrouwen die zich inspannen om een positie in de samenleving te verwerven, krijgen daarvoor onvoldoende waardering en ondersteuning.

Tegelijkertijd zien we ook dat er allochtone Nederlanders zijn die teruggetrokken leven in hun eigen etnische kring en geloof, min of meer met de rug naar de samenleving toe. Deze groep bevestigt bij autochtonen het beeld dat de islam niet verenigbaar zou zijn met de moderne samenleving. Daar komt bij dat veel niet-westerse allochtonen en laag opgeleide autochtonen onvoldoende competenties en netwerken hebben om succesvol te kunnen deelnemen aan het economisch leven.

Het kabinet voelt het ongenoegen dat aan beide kanten wordt ervaren en onderstreept de urgentie om deze toenemende polarisatie een halt toe te roepen. Van belang is een samenleving waarin mensen zich veilig, vertrouwd en met elkaar verbonden voelen. Integratie kan alleen tot stand komen wanneer allochtonen en autochtonen deze samenleving als hùn samenleving accepteren. Daarvoor is brede ondersteuning nodig van de vrijheden, rechten én verplichtingen die zijn verbonden met onze rechtsstaat. Daarvoor is ook nodig dat mensen zich veilig voelen in hun directe omgeving.

Iedereen zou idealiter een eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten voelen, niet alleen om op te komen voor deze belangen maar ook om deze te beschermen. Denk naast veiligheid aan onderwijs, de zorg voor de kinderen, wonen en leefbaarheid in de buurt.

Net als van autochtonen wordt van allochtonen verwacht dat ze hun best doen om zich een plaats in die samenleving te veroveren, door de taal te leren, een opleiding te volgen en af te maken, een inkomen te verwerven, verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding van hun kinderen. Actief burgerschap is daarbij essentieel. Samen werken aan gedeelde belangen en interesses vergroot de kansen en mogelijkheden tot de wederzijdse acceptatie en wederkerigheid die onmisbaar zijn voor integratie.


1 Actieprogramma

Het kabinet realiseert zich dat een deel van de problemen rond het integratievraagstuk te maken heeft met de chemie tussen burgers. Daar heeft de overheid maar beperkt invloed op. Wél biedt de overheid kansen en neemt de overheid belemmeringen weg voor diegenen die hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarom wil het kabinet in de komende jaren op uiteenlopende terreinen de voorwaarden voor actief burgerschap, maatschappelijke emancipatie en sociale integratie verbeteren. De maatregelen zijn opgenomen in het actieplan van de Integratienota 2007 - 2011 (zie factsheet maatregelen en acties voor nadere toelichting):


2


* Deltaplan Inburgering voor betere inburgering en meer bereik
* Onderwijs als instrument voor emancipatie van de tweede generatie
* Meer arbeidsdeelname

* Burgerschap, contact en dialoog

* Bestrijden eergerelateerd geweld en niet westerse vrouwen activeren tot maatschappelijke participatie en deelname aan de arbeidsmarkt.
* Bestrijden van racisme en discriminatie

* Segregatie tegengaan en de wijkenaanpak

* Actieplan: Diversiteit in het jeugdbeleid

* Specifieke inzet voor Antillianen en Marokkanen
* Bestrijden polarisatie en radicalisering

* Ontwikkelen integratiebeleid immigranten uit Oost-Europa
* Samenwerking met gemeenten


3 Onderzoeksrapporten

Gelijktijdig met de Integratienota 2007 - 2011 zijn twee onderzoeksrapporten naar de Tweede Kamer gestuurd: het 'Jaarrapport integratie 2007' van het SCP en het rapport 'Preventiebeleid 2001-2004, een terugblik' van het onderzoeksbureau IVA. Het jaarrapport van het SCP beschrijft op basis van de meest actuele gegevens de ontwikkeling en de stand van de integratie aan de hand van de meest relevante indicatoren. Het IVA-rapport bevat een beschrijving van het verloop van een reeks projecten ter preventie van criminaliteit en overlast onder etnische minderheden.


* Bijlage persbericht: Integratienota 2007- 2011: maatregelen en acties

Zie ook www.vrom.nl/integratie

* Integratienota 2007 - 2011:Zorg dat je erbij hoort!
* Persbericht Integratienota 2007- 2011: Zorg dat je erbij hoort!
* Bijlage: Integratienota 2007- 2011: maatregelen en acties
* Jaarrapport Integratie 2007 (SCP)

* IVA-rapport

Noot voor redacties (