Woonbond


13-11-2007

CDA-congres wil discussie over de hypotheekrenteaftrek

Er komt een CDA-werkgroep die zich gaat buigen over de knelpunten in de volkshuisvesting. Een resolutie van die strekking werd aangenomen door het partijcongres van 10 november. Het Friesch Dagblad meldt dat met name de Friese afdeling van het CDA zich hard heeft gemaakt voor een discussie over de problemen, inclusief dat van de hypotheekrenteaftrek. 'Wij vinden net als de meeste andere afdelingen dat binnen de partij een breed debat over de volkshuisvesting moet worden gehouden, inclusief het H-woord', zei Ad van der Ham, voorzitter van de Statenfractie in Fryslân. (Friesch Dagblad, 13 november).

Volgens Van der Ham is het duidelijk dat een meerderheid op het partijcongres in Utrecht geen genoegen nam met het voorstel van het partijbestuur om een studie van het wetenschappelijk bureau van het CDA af te wachten. 'We willen niet een nieuw rapport, we willen praten over wat er moet veranderen in het volkshuisvestingsbeleid.' Hij vindt dat het hele stelsel aan een herziening toe is. 'Het is ook onontkoombaar. We kampen met een overspannen woningmarkt, waarin starters heel moeilijk aan een huis komen. Dat geldt niet alleen in de Randstad, maar ook in Fryslân. De huizenprijzen liggen hier dan wel wat lager, maar het gemiddelde inkomen ook. Dat betekent dat de starters hier net zo goed grote moeite hebben om een huis te vinden.'

Het landelijke partijbestuur van het CDA heeft de opdracht gekregen een vorm te verzinnen voor de partijbrede discussie over de problemen rond de volkshuisvesting.