Nieuw-Vlaamse Alliantie


Magere initiatieven voor dikke kinderen (13/11/07)

Keer op keer bewijzen studies dat het de verkeerde kant opgaat met de fysieke conditie van de jeugd. Onderzoek van de KU Leuven toont nu aan dat zon veertien procent van de Vlaamse jongens en meisjes tussen 9 en 10 jaar al te kampen heeft met overgewicht. Helga Stevens heeft zich vanaf haar verkiezing tot Vlaams volksvertegenwoordiger vastgebeten in dit dossier. Zij stelde toen een resem maatregelen voor om overgewicht, vooral bij de jeugd, tegen te gaan en ondervroeg terzake verschillende ministers van de Vlaamse regering.

> http://www.helgastevens.be/mijnWerk/mijnWerkDetail.aspx?item=17

Natuurlijk is het eetgedrag van kinderen in eerste instantie de verantwoordelijkheid van ouders en kan de overheid in deze enkel de goede randvoorwaarden scheppen. Toch zijn deze randvoorwaarden belangrijk en bij het ontbreken ervan worden tegenstrijdige signalen uitgezonden.

Zwaarlijvigheid bij kinderen is niet onschuldig. Tegenwoordig wordt type 2 diabetis (ook wel ouderdomsdiabetis) zelfs al bij kinderen met ernstig overgewicht gevonden. Aangezien diabetes bovendien een progressieve chronische ziekte is zullen deze complicaties op steeds jongere leeftijd gaan optreden en daarmee een grote impact hebben op de gezondheidszorg. Bovendien heeft zwaarlijvigheid vaak negatieve gevolgen op psychologisch en psychosociaal vlak. Slechts bij 1% van de obese kinderen is zwaarlijvigheid het gevolg van een onderliggende ziekte.

Als reactie op de studie zal Helga Stevens aan alle betrokken Vlaamse ministers Vandebroucke, Bourgeois, Anciaux, Van Brempt en Vervotte en vragen welke concrete initiatieven zij zullen nemen om tegen deze negatieve evolutie in te gaan.

Vooral van de Vlaamse minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke, vraagt zij initiatief als de minister echt geeft om de gezondheid van de Vlaamse jeugd. Zowel als reactie op de vraag om suikerrijke dranken uit de schoolomgeving te weren als op haar vraag om meer uren sport in het lager onderwijs te introduceren, kreeg zij een zeer afwachtend antwoord. De minister hoopt op de verantwoordelijkheidszin van de schoolbesturen wat suikerrijke dranken betreft en lijkt zich weg te steken achter de autonomie van de scholen. In een studie van de WHO wordt nochtans duidelijk het verband gelegd tussen het risico van overgewicht en de obesogene omgeving in scholen, waarbij vooral de aanwezigheid van frisdrank- en snackautomaten als een belangrijke factor wordt aangeduid. Wat sport op school betreft voorzag de minister aanvullende lestijden lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, maar de basisscholen beslissen zelf of ze al dan niet meer sport op school organiseren. Helga Stevens vraagt zich af wat het resultaat is van de inspanningen van de minister en of een dwingender optreden niet aan de orde is. Zo pleit N-VA voor 1 uur L.O. per dag in het basisonderwijs. Ook moet gesleuteld worden aan de kwaliteit van de lessen die nu maar al te vaak door niet-gediplomeerde klasleraren wordt gegeven. Tenslotte wil Helga Stevens weten of de minister wil ingaan op haar vraag om in alle scholen gratis waterfonteintjes te voorzien. Dit is hét gezonde, goedkope en milieuvriendelijke alternatief voor de kleine en grote dorst.

Aan Vlaams minister van media Geert Bourgeois wil zij vragen, nu de vijfminutenregel voor reclame tussen kinderprogrammas is afgeschaft, dat de gedragscode met de sector strikt wordt gecontroleerd. In die code is onder meer sprake van een verbod op reclame tussen kinderprogrammas op overmatig gebruik van vetten, transvetzuren, zout, natrium en suikers. Van de minister wil zij weten wat de bevindingen zijn en of er aanpassingen nodig zijn aan deze code. Veel ouders maken zich ernstige zorgen over het ongebreideld consumentisme waaraan hun kinderen worden blootgesteld. Des te meer gezien er verbanden blijken te bestaan tussen de reclameboodschappen en het overgewicht bij jonge kinderen en magerzucht bij tieners. Meer dan een derde van de kinderen tussen 10 en 12 jaar zegt zin te krijgen in eten of drinken door reclame, zo blijkt uit een onderzoek bij 2.700 kinderen, uitgevoerd door de Nederlandse Hartstichting. In Nederland is bovendien 70% van de reclamezendtijd rond kinderprogrammas gevuld met snoep, tussendoortjes en frisdrank.

N-VA wil dat de Vlaamse ministers hun verantwoordelijkheid opnemen en de goede randvoorwaarden scheppen zodat de ouders in hun inspanningen om hun kinderen gezond op te voeden niet worden gecounterd.

Tenslotte hoopt Helga Stevens ook dat Vlaanderen in de toekomst nog meer slagkracht zal krijgen door de volledige overheveling van het gezondheidsbeleid naar de gemeenschappen. Nu lopen initiatieven van de federale overheid en de gemeenschappen vaak naast elkaar, wat een jammere verspilling is van energie en overheidsmiddelen.

Auteur:
Vlaams Parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be