Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

ActiZ: kabinetsbeleid zorgt voor onrust en onzekerheid

Kamer en kabinet in debat over VWS-begroting

De extra middelen van het kabinet voor de verpleeghuiszorg zijn meer dan welkom. Maar de `efficiencykorting' van 1% en het grotendeels wegbezuinigen van Ondersteunende Begeleiding door hetzelfde kabinet zorgen wederom voor veel onrust en onzekerheid in de zorg. Dat zegt ActiZ, organisatie van zorgondernemers, aan de vooravond van de behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer. Voor de verpleeghuiszorg wordt 250 miljoen euro aan extra middelen vrijgemaakt. Conform het advies van ActiZ zal het kabinet deze middelen onderbrengen in de hoogste klassen van de zogenaamde zorgzwaarte-pakketten (ZZP), waarmee in 2009 zorgzwaartebekostiging in de zorg wordt geïntroduceerd. Dat is een goede stap voorwaarts.

Efficiencykorting
Hoewel verpleeghuizen extra middelen krijgen, zien zij en andere zorgorga-nisaties zich tegelijkertijd geconfronteerd met een `efficiencykorting' van 1%. Deze bezuinigingen vormen een ernstige terugslag. Het leidt ertoe dat er nóg meer druk komt te staan op de tarieven en daarmee op de mogelijkheden om cliënten de zorg te bieden waar zij recht op hebben. De oproep van de staatssecretaris aan zorgkantoren om scherper met zorgaanbieders over de prijs te onderhandelen, suggereert ruimte die er niet is. Wanneer de bodem al uit de kan is weggesneden, is het onmogelijk om er het onderste uit te halen. Voor de extramurale zorg betekent de `efficiencykorting' de zoveelste voltreffer in een lange rij. De invoering van de Wmo in januari 2007 heeft veel thuiszorgorganisaties geconfronteerd met inkomstenverlies en forse arbeidsmarktproblemen, nu gemeenten tarieven bieden waarvoor geen enkele werkgever in Nederland reguliere werknemers in kan zetten.

Ondersteunende begeleiding
Om de begroting rond te krijgen heeft de staatssecretaris bovendien besloten om fors te snijden in `Ondersteunende Begeleiding' (OB), een functie binnen de AWBZ. Deze maatregel treft de meest uiteenlopende groep mensen: cliënten die na een herseninfarct of verkeersongeval moeite hebben om hun dagelijks leven te organiseren, cliënten met opvoed-problemen, cliënten met beginnende dementie, et cetera. In de media is het beeld opgeroepen alsof OB vooral een duur betaalde vorm van luxe begeleiding vormt. ActiZ hoopt dat de Kamerleden zich inmiddels op de hoogte hebben gesteld wat OB werkelijk inhoudt (zie ook de bijlage bij dit persbericht) en in hun eigen beeldvorming van OB deze karikatuur van zich hebben afgeschud. Voor de winst van de bezuiniging nu, betalen we later een veel hogere rekening. Dat staat haaks op het (terecht) sterke accent dat dit kabinet legt op preventie en zelfredzaamheid.

Ontmoedigend
De groeiende kosten van de zorg worden primair ingegeven door de vergrijzing. Daarvoor zijn geen `schuldigen' aan te wijzen. Het is daarom onterecht om de rekening van de vergrijzing neer te leggen bij ouderen en de mensen die ouderen zorg bieden. Ook vanuit de te verwachten tekorten op de arbeidsmarkt verdienen de werkers in de zorg een compliment en, voor alles, rust in de omgeving waarin zij hun werk doen. Het voordurend snijden, korten en krimpen is onverenigbaar met de ambitie van het kabinet om meer mensen duurzaam te interesseren voor een loopbaan in de zorg.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.