CNV Bouw en Infra geschokt over veiligheid stratenmakers :
13/11/2007 11:43
CNV
'Cultuuromslag bij gemeenten is meer dan noodzakelijk'
"Schokkend, maar niet verrassend." Zo reageert CNV Bouw en Infra op de uitkomsten van het onderzoek dat de Arbeidsinspectie deed naar de veiligheid en arbeidsomstandigheden van stratenmakers. "Het is meer dan duidelijk dat er een einde moet komen aan de oneigenlijke concurrentie op veiligheid van werknemers", aldus Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar Bouwnijverheid van CNV Bouw en Infra.
De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar ruim 380 locaties waar stratenmakers aan het werk waren. In de helft van de gevallen bleek er iets mis te zijn. De inspectie concludeert, dat stratenmakers te vaak te zwaar tillen en teveel kankerverwekkende kwartsstof inademen. Ook lopen zij grote risico om aangereden te worden door langskomend verkeer. Volgens de Arbeidsinspectie wordt er bovendien nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om bestratingswerk machinaal uit te voeren.
Voor CNV Bouw en Infra klinken de resultaten bekend in de oren. Toch maakt de vakbond zich grote zorgen. "Veel van de problemen hebben te maken met de traditionele manier van denken door opdrachtgevers", zegt Lokhorst. Net zoals de Arbeidsinspectie concludeert de cao-onderhandelaar, dat vooral gemeenten hieraan schuld hebben. "Zij eisen in hun bestekken, dat er met de hand wordt bestraat. Wij hebben al meerdere malen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangekaart, dat dit niet langer kan. Steeds meer werknemers haken om gezondheidsredenen af, dat probleem wordt alsmaar groter. Maar vooralsnog kregen wij nul op het rekest."
CNV Bouw en Infra ziet in het rapport van de Arbeidsinspectie aanleiding om de inzet op veilige en gezonde werkomstandigheden voor stratenmakers te verstevigen. De bond wil, dat opdrachtgevers voortaan verplicht in hun bestekken opnemen onder welke condities het werk uitgevoerd moet worden. De bond wil daarmee een einde maken aan de concurrentie op arbeidsomstandigheden. Lokhorst: "Dit betekent, dat vooral bij gemeenten het onderwerp veiligheid tussen de oren moet komen. Zij zijn een belangrijke opdrachtgever, maar helaas blijkt er nog een hele cultuuromslag noodzakelijk." Lokhorst is van plan om daar op toe te zien. "Een arbo- en veiligheids artikel in het bestek is zeker te verplichten", benadrukt hij.