Cito

Arnhem, 13 november 2007

Cito komt met toets Engels voor groep 8 van basisschool

Naast groep 7 kunnen nu ook leerlingen uit groep 8 van de basisschool een toets maken die hun vaardigheden in de Engelse taal in beeld brengt. De toets, met de naam Me2! Engels, maakt het voor docenten inzichtelijk of hun leerlingen het Engels aan het eind van de basisschool al aardig beheersen. De toets bestaat uit drie onderdelen; luistervaardigheid, leesvaardigheid en woordenschat. De inhoud van de toets is afgestemd op Europese normen voor moderne talen en sluit bovendien aan bij het Engels in het voortgezet onderwijs.

Engels in het basisonderwijs

Het vak Engels is ruim twintig jaar verplicht in de twee hoogste groepen van het basisonderwijs, maar tot vorig jaar waren er nog geen objectieve meetinstrumenten voor beschikbaar. Met het uitbrengen van de toets Me2! Engels voor groep 7 zette Cito de eerste stap naar een landelijke standaard voor de beheersing van het Engels in het basisonderwijs. Me2! Engels is de eerste toets moderne vreemde talen voor het basisonderwijs die op een betrouwbare en objectieve manier de vaardigheden van de leerlingen in het Engels meet. Vanaf nu is Me2! Engels ook voor groep 8 beschikbaar.

Werkwijze

De toets bevat meerkeuzevragen over leesvaardigheid, luistervaardigheid en woordenschat. Het onderdeel leesvaardigheid bestaat uit 20 korte teksten met vragen over de inhoud. Luistervaardigheid wordt getest met een dvd. Hierop staan korte televisiereportages en enkele audiofragmenten waarover leerlingen vragen beantwoorden. De woordenschat wordt op twee manieren getoetst: auditief en schriftelijk. Op de dvd staan ongeveer 40 auditieve opgaven. Bij elke opgave zien de leerlingen een korte realistische taalsituatie of een spreker in beeld. Vervolgens beantwoorden ze vragen over de betekenis van woorden of uitdrukkingen. Verder zijn er 40 opgaven waarbij de leerlingen de betekenis van geschreven woorden moeten herkennen. De scores kan de school voor iedere leerling vastleggen in een leerlingrapport.

Demo

Kijk voor meer informatie en een demo van Me2! Engels voor groep 8 op de website.