PERSBERICHT
Europees bodembeleid moet flexibel zijn
Straatsburg, 13 november 2007 - Vandaag stemt het Europees Parlement over wetgeving ter bescherming van de bodem. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is Europese wetgeving hierover noodzakelijk. Wel moeten lidstaten die al een goed bodembeleid hebben niet met overbodige verplichtingen en administratieve lasten opgezadeld worden.
"Het voorstel biedt op de meeste punten voldoende vrijheid aan de lidstaten. Wel steun ik de voorstellen om de voorschriften flexibeler te maken als dat nodig is. Zoals bij de verplichting om te rapporteren en onderzoek te doen naar het bodembeleid in een lidstaat. Als een lidstaat een andere methode kiest dan in de richtlijn wordt voorgesteld, dan is dat natuurlijk prima. Maar er moet daarmee wel hetzelfde beschermingsniveau bereikt worden", zegt Buitenweg.
Bodembescherming is noodzakelijk, omdat bodemverontreiniging en klimaatverandering nauw met elkaar verbonden zijn. Een verandering in landgebruik kan ertoe leiden dat meer of juist minder CO2 door de vegetatie wordt opgenomen. Andersom kan klimaatverandering ook leiden tot een achteruitgang van de bodemkwaliteit. Bijvoorbeeld door hogere temperaturen en veranderende neerslagpatronen.
Volgens Buitenweg kan een verslechtering van de bodem de mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling verminderen. "Het is vanuit klimaatoogpunt van wezenlijk belang de kwaliteit van de bodem te waarborgen en daar waar mogelijk te verbeteren."
Verder is bodemverontreiniging niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de volksgezondheid. Voedselgewassen kunnen bijvoorbeeld schadelijke stoffen uit de bodem opnemen. "Natuurlijk wordt ons voedsel gecontroleerd op schadelijke stoffen, maar je kan nooit alle producten controleren. Veel beter is het om het probleem bij de bodem aan te pakken", aldus Buitenweg.
Op dit moment zijn er maar negen Europese landen die specifiek beleid hebben om de bodem te beschermen. Nederland is één van die landen. De overige 18 lidstaten kennen dus geen specifiek beleid om de bodem te beschermen. "Zo ontstaat oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, die in landen opereren waar specifiek bodembeleid bestaat en bedrijven in diezelfde sector die in landen zijn gevestigd waar dat niet het geval is. Dat moet gelijk getrokken worden ", aldus Buitenweg.
Bodemaantasting wordt voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals industrie, slechte landbouwmethodes en transport. In de zware industrie komt het voor dat chemische stoffen of zware metalen de grond in lekken. Bij landbouw en transport zijn onder meer stikstofhoudende verbindingen, zoals ammoniak, problematisch. Die verbindingen veroorzaken eutrofiëring en verzuring van de bodem, waardoor de biodiversiteit achteruitgaat. Doordat deze stoffen verplaatst worden via lucht en grondwater is het ook een grensoverschrijdend probleem.
---
Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk
GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail:
www.groenlinks.nl/europa
GroenLinks in de Europese Unie