Royal Friesland Foods


13 november 2007

Vernieuwde wei-eiwit fabriek Friesland Foods Domo in Workum

Friesland Foods Domo heeft de vernieuwde fabriek voor de productie van wei-eiwitten in Workum in gebruik genomen. Met de uitbreiding van de productiecapaciteit en de aanpassingen kan Friesland Foods Domo beter inspelen op de sterk toenemende vraag naar producten die gebruikt worden in kindervoeding, voedingsmiddelen en zuivelproducten.

Wereldwijd is de vraag naar zuivelingrediënten sterk aan het stijgen. De vernieuwing van de productielocatie in Workum past daarom uitstekend in de strategie van Friesland Foods. Hierin zijn ingrediënten op basis van melk en wei benoemd als één van pijlers van het concern. "Met de huidige schaarste aan zuivelgrondstoffen is de ombouw van de productielocatie Workum van groot belang voor Friesland Foods", aldus Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo.
In de productielocatie van Friesland Foods Domo in Workum is het afgelopen jaar 6 miljoen euro geïnvesteerd in de totstandkoming van een nieuwe productielijn en het verder verbeteren van de kwaliteit van het product en het proces. Met de verbeteringen voldoet het productieproces in Workum nu ook aan de zeer strenge eisen die aan het produceren van kindervoeding gesteld worden. Daarnaast is er een nieuwe verpakkingslijn en verpakkingshal gebouwd. Het meest ingrijpend is de bouw van een productielijn voor het nieuwe product DOMO Hiprotal 60MP geweest.

Het product DOMO Hiprotal 60MP is geschikt voor gebruik in zuiveltoepassingen zoals yoghurt en yoghurtdranken. Het zorgt voor behoud van het romige karakter van producten, echter met minder vet. Hiermee speelt Frieslands Foods Domo in op de toenemende marktvraag naar laagvette ingrediënten; 1 procent DOMO Hiprotal 60MP vervangt 3 procent melkvet. Technologisch is het product interessant omdat met minder eiwit een zelfde stevigheid van het eindproduct bereikt wordt. Toepassing van het nieuwe eiwitconcentraat leidt tot lagere ingrediëntkosten, een makkelijker formulering (één ingrediënt in plaats van mengsels) en er is geen vermelding op verpakking noodzakelijk van
E-nummers en additieven omdat DOMO Hiprotal 60MP afkomstig is van een natuurlijke zuivelbron.

Roelof Joosten: "Friesland Foods Domo heeft zich de laatste jaren op het gebied van ontwikkeling, technologie en productie van hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk enorm ontwikkeld. Op de productielocatie in Workum maken we alleen nog maar specialiteiten. We creëren steeds meer langdurige samenwerkingsverbanden met onze afnemers. Dat is voor de continuïteit van de onderneming erg belangrijk."

Op het Friesland Foods complex in Workum is ook een productielocatie van Friesland Foods Cheese gevestigd. Hierin is de afgelopen jaren voor 30 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de uitbreiding van de productiecapaciteit naar zo'n 60.000 ton kaas. Per dag wordt er zo'n
1,5 miljoen kilo melk verwerkt tot kaas en wei. Op flexibele kaaslijnen worden natuurgerijpte Goudse ronde 12 kilo-kazen en 15 kilo-blokken Goudse en Edam, foliekaas en Edam bollen geproduceerd. Anker Kaas heeft onlangs een kaaspakhuis met verpakkingscapaciteit en distributiecentrum op het complex in gebruik genomen.

In totaliteit werken er ruim 150 personen op het Friesland Foods complex in Workum.