Royal Friesland Foods
13 november 2007
Vernieuwde wei-eiwit fabriek Friesland Foods Domo in Workum
Friesland Foods Domo heeft de vernieuwde fabriek voor de productie van
wei-eiwitten in Workum in gebruik genomen. Met de uitbreiding van de
productiecapaciteit en de aanpassingen kan Friesland Foods Domo beter
inspelen op de sterk toenemende vraag naar producten die gebruikt
worden in kindervoeding, voedingsmiddelen en zuivelproducten.
Wereldwijd is de vraag naar zuivelingrediënten sterk aan het stijgen.
De vernieuwing van de productielocatie in Workum past daarom
uitstekend in de strategie van Friesland Foods. Hierin zijn
ingrediënten op basis van melk en wei benoemd als één van pijlers van
het concern. "Met de huidige schaarste aan zuivelgrondstoffen is de
ombouw van de productielocatie Workum van groot belang voor Friesland
Foods", aldus Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods
Domo.
In de productielocatie van Friesland Foods Domo in Workum is het
afgelopen jaar 6 miljoen euro geïnvesteerd in de totstandkoming van
een nieuwe productielijn en het verder verbeteren van de kwaliteit van
het product en het proces. Met de verbeteringen voldoet het
productieproces in Workum nu ook aan de zeer strenge eisen die aan het
produceren van kindervoeding gesteld worden. Daarnaast is er een
nieuwe verpakkingslijn en verpakkingshal gebouwd. Het meest ingrijpend
is de bouw van een productielijn voor het nieuwe product DOMO Hiprotal
60MP geweest.
Het product DOMO Hiprotal 60MP is geschikt voor gebruik in
zuiveltoepassingen zoals yoghurt en yoghurtdranken. Het zorgt voor
behoud van het romige karakter van producten, echter met minder vet.
Hiermee speelt Frieslands Foods Domo in op de toenemende marktvraag
naar laagvette ingrediënten; 1 procent DOMO Hiprotal 60MP vervangt 3
procent melkvet. Technologisch is het product interessant omdat met
minder eiwit een zelfde stevigheid van het eindproduct bereikt wordt.
Toepassing van het nieuwe eiwitconcentraat leidt tot lagere
ingrediëntkosten, een makkelijker formulering (één ingrediënt in
plaats van mengsels) en er is geen vermelding op verpakking
noodzakelijk van
E-nummers en additieven omdat DOMO Hiprotal 60MP afkomstig is van een
natuurlijke zuivelbron.
Roelof Joosten: "Friesland Foods Domo heeft zich de laatste jaren op
het gebied van ontwikkeling, technologie en productie van hoogwaardige
ingrediënten op basis van wei en melk enorm ontwikkeld. Op de
productielocatie in Workum maken we alleen nog maar specialiteiten. We
creëren steeds meer langdurige samenwerkingsverbanden met onze
afnemers. Dat is voor de continuïteit van de onderneming erg
belangrijk."
Op het Friesland Foods complex in Workum is ook een productielocatie
van Friesland Foods Cheese gevestigd. Hierin is de afgelopen jaren
voor 30 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de uitbreiding van de
productiecapaciteit naar zo'n 60.000 ton kaas. Per dag wordt er zo'n
1,5 miljoen kilo melk verwerkt tot kaas en wei. Op flexibele
kaaslijnen worden natuurgerijpte Goudse ronde 12 kilo-kazen en 15
kilo-blokken Goudse en Edam, foliekaas en Edam bollen geproduceerd.
Anker Kaas heeft onlangs een kaaspakhuis met verpakkingscapaciteit en
distributiecentrum op het complex in gebruik genomen.
In totaliteit werken er ruim 150 personen op het Friesland Foods
complex in Workum.