FNV Bouw

datum: 13-11-2007 / bericht: 1 van 19

Gemeenten moeten machinaal straten in bestek opnemen

Volgens de Arbeidsinspectie werken straatmakers te vaak op een onnodig gevaarlijke of ongezonde manier. Bij 240 van de 380 controles eiste de inspectie verbeteringen. Machinaal gestraat wordt er nog veel te weinig. "Dat herken ik", zegt sectorbestuurder Edwin Bouwers van FNV Bouw. "Gemeenten moeten in het bestek opnemen dat er gezond, dus machinaal, gestraat wordt. Nu laten ze dat open, waardoor bedrijven toch weer handmatig gaan straten."

Sinds afgelopen zomer geldt 1500 vierkante meter als norm: vanaf dat oppervlak moet nieuw werk mechanisch worden uitgevoerd. Los daarvan moet handmatig tillen zoveel mogelijk worden vermeden of beperkt. Verboden is tillen van meer dan 25 kg per persoon en 50 kg met z'n tweeën. Klinkers van meer dan 4 kg mogen niet handmatig worden verwerkt; hetzelfde geldt voor tegels die zwaarder zijn dan 9,5 kg. Verplaatsen van bijvoorbeeld banden is handmatig al helemaal niet meer aan de orde: daarvoor zijn inmiddels voldoende hulpmiddelen aanwezig.

"Uitstekend dat de Arbeidsinspectie zo scherp controleert en ook de opdrachtgevers benadert", vindt Edwin Bouwers. "Ook met de aankondiging dat de inspecties volgend jaar mei doorgaan, ben ik blij." Onderwijl werkt de sectorbestuurder aan overeenstemming binnen de branche over machinaal straten: "Vaak denken ondernemers dat machinaal werken 'duur' is. Maar je kunt ook een machine huren of leasen. En wat kost het een bedrijf als een werknemer langdurig ziek wordt? Het is dus maar net hoe je calculeert."

Nog niet zo lang geleden becijferde de Arbeidsinspectie dat ziekteverzuim wegens lage rugklachten de sector elk jaar 9,5 miljoen kost. Daar komt nog 11 miljoen bij doordat er jaarlijks 400 vaklieden uitvallen. Bijna geen enkele straatmaker haalt de pensioengerechtigde leeftijd. "Ook gemeenten moeten zich van die kosten bewust zijn. Zij moeten op enig moment voormalige straatmakers aan nieuw werk of aan een uitkering helpen", vindt Bouwers. "En dan praat ik nog niet eens over gemist levensgeluk van de mensen om wie het gaat."

a.p.