Prioriteiten Straatsburgweek 12 - 15 november
DINSDAG
Emissiehandel in de luchtvaart, rapport Liese
Het Europees Parlement stemt dinsdag over een voorstel om de luchtvaart in de Europese emissiehandel op te nemen. De uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart is sinds 1990 verdubbeld en neemt nog steeds met 7,5% per jaar toe. Dit staat in schril contrast met onze Europese klimaatambities. Vandaar het voorstel om te handelen in emissierechten waarbij luchtvaartmaatschappijen uitstootvergunningen kunnen kopen of krijgen. Eén vergunning staat voor de uitstoot van een ton kooldioxide per jaar. Een deel van de vergunningen wordt gratis verstrekt terwijl een ander deel wordt geveild. De Europese Commissie wil 3% van de vergunningen veilen en de milieucommissie in het Europees Parlement wil 50%. Volgens de rapporteur leidt de gratis verstrekking van rechten namelijk tot oneerlijke concurrentie voor nieuwkomers op de luchtvaartmarkt. Kathalijne Buitenweg pleit daarom voor een volledige veiling van de rechten. Alleen dan krijgen de grootste vervuilers niet automatisch de meeste rechten in handen, maar moeten ze die kopen. Uitstootvergunningen zijn geld waard. Het is absurd om juist de grootste vervuilers gratis het meeste kapitaal in handen te geven. De vervuiler moet betalen en dat bereik je niet door het recht om te vervuilen gratis weg te geven.
Bodembescherming, rapport Prodi
Het Europees Parlement stemt dinsdag over een voorstel om Europees beleid ter bescherming van de bodem op te zetten. In het voorstel staat ondermeer dat er in lidstaten nationale registers van verontreinigde locaties moeten komen. Veel fracties in het Europees Parlement vinden dat lidstaten zelf hun bodembeleid moeten regelen (subsidiariteit). Kathalijne Buitenweg vindt bodembeleid wel degelijk een Europese aangelegenheid. Het heeft met allerlei grensoverschrijdende zaken als transport en industrie te maken. Ook heeft een slecht of veranderend bodembeleid invloed op de klimaatverandering. Bovendien leiden de huidige nationale verschillen in bodembeleid tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven.
WOENSDAG
EU-Rusland top, resolutie
De Groenen dienen woensdag een resolutie in naar aanleiding van de EU-Rusland top van vorige week in Portugal. In de resolutie staat dat het door Poetin geuite voornemen om een denktank op te richten in Brussel misschien de EU en Rusland dichterbij elkaar kan brengen. Wel zou Rusland moeten toestaan dat de EU een soortgelijk centrum in Moskou opzet. Ook dringen de Groenen er bij Rusland op aan om buitenlandse journalisten niet in hun werk te belemmeren. Een ander belangrijk punt in de resolutie is het Groene protest tegen het Russische plan om de afdeling van de OVSE die verkiezingswaarnemingsmissies in Europa organiseert op te heffen. Woordvoerder is Bart Staes.
VN-klimaatonderhandelingen in Bali, resolutie
De Groenen dienen woensdag namens de klimaatcommissie in het Europees Parlement een resolutie in over de VN-klimaatonderhandelingen in Bali komende december. Hierin roept deze de Europese Unie op in te zetten op bindende afspraken om de uitstoot van broeikasgassen voor 2020 met 30% terug te dringen en voor 2050 met 60-80%. Volgens Kathalijne Buitenweg moeten de geïndustrialiseerde landen hierin een leidende rol spelen. De resolutie roept de Europese Commissie op er alles aan te doen om de WTO-regels aan te passen aan onze klimaatambities. Lukt dat niet dan moeten er maatregelen aan de grens komen, zoals energiebelastingen op producten uit landen, zoals de Verenigde Staten, die zich niet committeren aan internationale klimaatafspraken.
Versterking van het Europees Nabuurschapsbeleid, rapport Tannock
Het Europees Parlement stemt woensdag over een rapport over het Europees Nabuurschapsbeleid (ENB). Het ENB biedt landen die in het Zuiden en Oosten aan de EU grenzen de mogelijkheid tot vrijhandel en samenwerking met de EU. Wel moeten deze landen dan aan bepaalde voorwaarden voldoen op het gebied van mensenrechten en bestuur. Het Parlement ziet het ENB als een goed instrument om de buurlanden te bewegen tot democratisering. Hiervoor moet de aandacht voor mensenrechten nog geïntensiveerd worden. Het Parlement roept de lidstaten op om de toegang tot de EU voor burgers uit de landen die hieraan meedoen te vereenvoudigen, omdat het aanvragen van visa op dit moment te kostbaar is en dit de samenwerking in de weg staat. Joost Lagendijk steunt het rapport en is voorstander van het strikt aanhouden van de voorwaarden voor samenwerking en het makkelijker maken van de procedures om visa aan te vragen.
GroenLinks in de Europese Unie