Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Petitie vergoeding vaccin baarmoederhalskanker aan vaste Kamercommissie voor VWS

Protest door groep zeer ongeruste vrouwen

Dinsdag 13 november, Den Haag

13.30 uur, hal Tweede Kamer gebouw te Den Haag

Een grote groep vrouwen, verenigd in stichting NIGYO, maakt zich zeer ongerust omdat de Minister het besluit over vergoeding van vaccins tegen baarmoederhalskanker steeds verder uitstelt. Met als gevolg honderden vermijdbare sterfgevallen en duizenden vermijdbare gynaecologische ingrepen.

We nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de uitreiking van deze petitie, door meer dan honderd ongeruste vrouwen. Naast bestuursleden van NIGYO zullen er ook vrouwen zijn die zelf baarmoederhalskanker hebben gehad. Ook een groep jonge vrouwen (14 - 18 jaar) zullen bij de overhandiging zijn.

Drie zeer actuele ontwikkelingen waar we u graag op attent maken zijn:

De PvdA heeft net besloten een amendement in te dienen tijdens de bespreking van de VWS begroting op 14 november. Gevraagd wordt om opname in basispakket per
1 januari 2008 voor vrouwen 13 t/m 17 jaar.

De gezondheidsraad heeft in haar werkprogramma aangekondigd dat haar advies over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker niet eind 2007 (zoals toegezegd door de Minister aan de Tweede Kamer) maar pas eind 2008 gereed zal zijn. De Minister heeft op 30 oktober wel aangekondigd dat er een deeladvies zal komen in het eerste kwartaal 2008, maar het is onduidelijk waar dat deeladvies over gaat.

Inmiddels hebben al 12 landen in Europa een positief advies over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker gereed. In acht van deze landen kunnen vrouwen het vaccin al kosteloos bij hun arts verkrijgen.

Meer informatie:
Bijl, partners in public relations en voorlichting Theo van der Meer, T 06 - 53 16 45 91
Petra van IJserloo, T 06 - 50 85 38 20

Achtergrondinformatie
Met deze petitie vraagt het bestuur van NIGYO de Tweede Kamer om de nieuwe mogelijkheden voor preventie van baarmoederhalskanker voor vrouwen zo snel als mogelijk in te voeren en hiervoor geld vrij te maken in de begroting voor 2008.

In Nederland krijgen elk jaar 12.000 vrouwen te horen dat er bij hen een voorstadium van baarmoederhalskanker is geconstateerd en 8.000 vrouwen moeten daarvoor een ingreep ondergaan bij de gynaecoloog; 700 van hen hebben dan al baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 250 vrouwen hieraan. Bovendien krijgen 300 vrouwen elk jaar de diagnose vulva- of vaginakanker, 120 vrouwen overlijden hieraan. Als er in de komende jaren niets gebeurt, zullen deze aantallen alleen maar toenemen. Juist in de preventie van deze vorm van gynaecologische kanker hebben zich de laatste tijd veel ontwikkelingen voorgedaan, die voor duizenden vrouwen ernstig ziekteleed kunnen voorkomen.

Naast baarmoederhalskanker krijgen in Nederland jaarlijks vrouwen de diagnose van een vorm van gynaecologische kanker, zoals baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, vulvakanker en vaginakanker. Anderhalf jaar gelden is Stichting NIGYO opgericht. Het bestuur van NIGYO bestaat uit tien vrouwen, die samen met vrouwen in het hele land het probleem van de gynaecologische kankers willen aanpakken. Deze vrouwen hebben één ding met elkaar gemeen: de ziekten kunnen ook hen treffen, evenals hun moeders, zussen en dochters. Zij willen er alles aan doen om dat te voorkomen.

Het doel van NIGYO is fondsen te werven voor onderzoek en voorlichtingscampagnes. Daarnaast wil men bereiken dat er maatregelen worden getroffen om bijvoorbeeld baarmoederhalskanker te voorkomen dan wel tijdig op te sporen. Dit kan door de leeftijd voor bevolkingsonderzoek te verlagen naar 25 jaar of door het opzetten van vaccinatieprogramma's voor meisjes vanaf 12 jaar.

Op 13 november 2007 vergadert de vaste Kamercommissie VWS over de begroting van 2008. Hoewel met de vaccinatie tegen het HPV virus bij jonge meisjes vanaf 12 jaar heel veel verdriet kan worden voorkomen en heel veel kosten kunnen worden bespaard, heeft de regering hier geen geld voor begroot. Zeker voor de jonge vrouwen tot 18 jaar zou vaccinatie heel snel beschikbaar gemaakt moeten worden, want juist zij lopen de grootste kans op infectie met het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Gezien de hoopvolle onderzoeksresultaten én de wijze waarop de ons omringende landen hiermee omgaan, zijn wij van mening dat de bescherming van (jonge) vrouwen ook bij onze volksvertegenwoordigers een hoge prioriteit moet krijgen. In de ons omringende landen heeft de overheid allang actie ondernomen om jonge vrouwen door vaccinatie te beschermen tegen baarmoederhalskanker.

Aangezien de begroting op 14 november in de Tweede Kamer wordt behandeld biedt het bestuur van NIGYO op 13 november een petitie aanbieden aan de leden van de Vaste Kamercommissie. In deze petitie vragen we de kamerleden om zich ervoor in te zetten dat er nu direct geld wordt gereserveerd voor de invoering van vaccinatie en dat de zaak niet onnodig wordt uitgesteld.

NIGYO voelt zich bij haar activiteiten gesteund door tienduizenden vrouwen in Nederland. Onlangs zijn wij gestart met de opzet van een keten van vrouwen die onze initiatieven een warm hart toedragen en zich verbinden aan onze stichting. Daarnaast heeft een aantal prominente vrouwen zitting genomen in ons Comité van Aanbeveling. Onder hen bevinden zich oud-minister Karla Peijs, oud-kamerlid Marjet van Zuijlen en kamerlid Khadija Arib. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www.ikwensjeeenlangleven.nl.

///


-----------------------

Advies eind 2007

Nog geen advies gegeven

Positief advies

---- --