plaggenhoef: "integratie en zelfregulering van kwaliteitsmanagement in
nederlandse agrovoedingsketens"
Ir. W. van Plaggenhoef: "Integratie
en zelfregulering van kwaliteitsmanagement in Nederlandse
agrovoedingsketens"
13 nov 2007 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. S.W.F. Omta (Bedrijfskunde)
Co-Promotor: Prof.dr. P. van Beek (Promotor), Dr. J.H. Trienekens
Voedselveiligheid en âkwaliteit hebben steeds meer de aandacht
getrokken van consumenten door sectorbrede voedselcrises. Ter
voorkoming van nieuwe crises hebben overheden wetgeving ontwikkeld en
hebben supermarktketens kwaliteitsborgingssystemen geïntroduceerd.
Omdat bedrijven aan zowel private als aan publieke eisen moeten
voldoen, zijn er zorgen gerezen over de lastendruk voor het
bedrijfsleven. Daarom streeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit naar meer zelfregulering van kwaliteitsborging. Om
aan de kwaliteitseisen te voldoen, zijn er ketens ontstaan met sterk
geïntegreerde kwaliteitsmanagementsystemen. Geïntegreerde
kwaliteitsmanagementsystemen hebben een positief effect op
zelfregulering en leiden tot een hogere bedrijfsprestatie wat betreft
klanttevredenheid en rendement. Echter, managers moeten wel zoeken
naar betrokken partners met dezelfde visie op kwaliteitsmanagement.
Een te strenge handhaving van kwaliteitseisen leidt vaak niet tot een
betere prestatie, omdat het niet resulteert in verbeteringen, maar
meestal in conflicten. Beleidsmakers moeten zich realiseren dat door
zelfregulering de effectiviteit van de overblijvende inspecties van de
overheid toeneemt, omdat slecht presterende bedrijven vaker worden
gecontroleerd. Verder moeten beleidsmakers zich richten op meer
innovatieve aanpakken voor kwaliteitsborging. Niet wetgeving, maar
factoren zoals media aandacht en de wens uit de samenleving voor
maatschappelijk verantwoord ondernemen vergroten de integratie van
kwaliteitsmanagementsystemen.
Titel proefschrift: Integration and Self Regulation of Quality
Management in Dutch Agri-Food Supply Chains. A Cross-Chain Analysis of
the Poultry Meat, the Fruit and Vegetable and the Flower and Potted
Plant Chain