Openbaar Ministerie

OM eist 12 jaar cel tegen Holleeder

12 november 2007

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagavond 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen Willem Holleeder. Het OM acht bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de afpersing van de zakenlieden Friedländer, Houtman en Endstra.
Bovendien is er volgens het OM voldoende bewijs om hem te veroordelen voor deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging en mishandeling. Tegen acht medeverdachten eiste het OM straffen oplopend van 240 uur taakstraf tot vier jaar gevangenis.

Zonder iets aan de ernst van de andere zaken af te doen betreft de meest opzienbarende afpersing Wim Endstra. Holleeder was jarenlang met hem bevriend. Die vriendschap leverde hem, naast een royaal inkomen, ook iets meer op. Hij zat op zeker moment als het ware boven op âde bankâ en beschikte over verregaand inzicht in Endstraâs wereld en in de vermenging van diens normale zaken met crimineel geld, aldus het OM. In dit onderzoek is niet vastgesteld dat het van Endstra afgeperste geld daadwerkelijk in handen van Holleeder terecht is gekomen. Voor een bewezenverklaring is dat ook niet nodig. Op grond van verklaringen en stukken is in het onderzoek voldoende verband aangetoond tussen de afpersing door Holleeder (en zijn medeverdachten) en het door Endstra betaalde geld.

Door deze feiten is aan de slachtoffers ernstige schade toegebracht. Persoonlijke schade die hun gevoelens van grote onveiligheid heeft bezorgd, en financiële schade door de aanzienlijke bedragen die hen zijn afgenomen. Er is in alle gevallen ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in de daders hadden.