Ingezonden persbericht

Top 5 klimaatsector gedomineerd door fabrikanten van cv-ketels
Klanten beoordelen Remeha en Nefit/Buderus het best; de verschillen zijn echter klein

Rotterdam, 12 november 2007 - W-installateurs geven Remeha het hoogste algemene tevredenheidcijfer, bij adviseurs die actief zijn in de klimaatsector scoort Nefit/Buderus dit jaar het hoogst. Ten opzichte van 2006 betekent dit dat Remeha onder W-installateurs in aanzien is gestegen en onder adviseurs in waardering is gedaald. Voor Nefit/Buderus geldt daarentegen juist het omgekeerde. Ook de fabrikanten van cv-ketels Bosch en Daalderop komen terug in de top 5. Dit blijkt uit de jaarlijkse BouwKennis Marketing Score Card, module klanttevredenheid die USP en BouwKennis onlangs hebben uitgevoerd voor de installatiesector.

Remeha en Nefit/Buderus beste merken in totale W-installatiesector
Ook vorige jaar kwamen Remeha en Nefit/Buderus als beste uit het klanttevredenheidonderzoek. Echter, toen gold het omgekeerde; Remeha de nummer 1 van W-installateurs en Nefit/Buderus de nummer 1 van adviseurs. Verder ziet de top 5 er dit jaar geheel anders uit dan in 2006; Onder W-installateurs kennen Remeha, Rehau, Bosch en Brugman allen een stijging in de algemene tevredenheid, terwijl de tevredenheid met Nefit/Buderus enigszins is afgenomen. Dyka, Unicor en Henco komen dit jaar niet meer in de top 5 van W-installateurs voor. Ondanks dat de tevredenheid van W-installateurs met Nefit/Buderus is gedaald, is de tevredenheid met het merk daarentegen onder adviseurs wel in waardering gestegen, evenals Daalderop, Western en Intergas. Dyka is op de lijst van adviseurs één plaats gezakt en Geberit, Viessmann, Unicor en Mitsubishi zijn helemaal uit de top 5 verdwenen. Wel dient te worden opgemerkt dat de gemiddelde tevredenheidcijfers van de bedrijven erg dicht bij elkaar liggen.

Fabrikanten cv-ketels doen het goed
Van de verschillende soorten fabrikanten (binnen in totaal negen productgroepen zoals ook radiatoren en warmtepompen), worden de fabrikanten van cv-ketels het best beoordeeld door installateurs en adviseurs in de klimaatsector. Naast Remeha, komen namelijk ook Nefit/Buderus en Bosch terug in de top 5 van W-installateurs. Ook bij adviseurs wordt niet alleen de cv-ketelfabrikant Nefit/Buderus goed beoordeeld, maar ook Daalderop en Intergas bevinden zich in de top 5. Daalderop en Intergas zijn nieuwkomers in deze ranglijsten. Remeha en Nefit/Buderus zijn overigens ook de meest bekende merken cv-ketels onder de professionele marktpartijen.

Service-aspecten belangrijker dan goed product
'Service- en klachtafhandeling' en 'klantvriendelijkheid' zijn de twee belangrijkste aspecten voor W-installateurs wanneer zij fabrikanten beoordelen. Op beide aspecten worden Remeha en Nefit/Buderus het best beoordeeld door de W-installateurs. Adviseurs op het gebied van W-installatie hechten het meeste belang aan 'meedenken met de klant' en 'service en klachtafhandeling'. Op deze aspecten beoordeelt de adviseur Daalderop en Remeha het beste. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek al eerder dat 70% van de klanten niet vertrekt vanwege een slecht product, maar vanwege een slechte service (Bron: The Loyalty Connection: Secrets To Customer Retention And Increased Profits, CRMguru, 2005).