Gemeente Zwolle
Agenda commissie Ruimte maandag 12 november 2007

Op maandag 12 november 2007 vindt er een commissie Ruimte plaats van 19.30-22.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Waterwoonvisie

De raad wordt gevraagd in te stemmen met de volgende hoofdpunten uit de Waterwoonvisie:
in de komende vijf jaar het aantal ligplaatsen voor woonschepen (in totaal) met 15 plaatsen te vergroten; daarvoor nadere onderzoeken op diverse locaties te doen; op basis van de resultaten van die onderzoeken een concreet uitvoeringsprogramma op te laten stellen en, tenslotte, in te stemmen met de ambitie dat er in 2020 minimaal één plek in Zwolle is waar blauwstedelijk wordt gewoond. Dit laatste wil zeggen dat er grotere aantallen drijvende watervilla`s en/of woningen zijn met een steiger aan een (doorgaand) water.
Op 28 februari 2005 heeft de raad de Woonvisie vastgesteld en op 11 juli 2005 de Ligplaatsenverordening. Bij het vaststellen van die verordening zijn een amendement en een motie aangenomen. In die, unaniem aangenomen, motie (opgenomen in de bundel) werd het college verzocht om, binnen bepaalde tijd, een visie op "wonen op het water" voor besluitvorming aan de raad voor te leggen.
Op 2 april 2007 heeft de raad deel 1 van het Stedelijk Waterplan (de watervisie) vastgesteld. Hierin is ook ingegaan op de mogelijkheid om water en wonen te combineren. De nu voorliggende waterwoonvisie is een uitwerking van dat deel van de Watervisie.
Eind 2006 is de concept Waterwoonvisie aan de raad voorgelegd voor een oriënterende bespreking. De commissie Ruimte heeft toen besloten dat dit document eerst de inspraak in mocht gaan, voordat de commissie deze visie inhoudelijk zou worden besproken.
Naar aanleiding van die inspraakronde zijn er een vijftigtal reacties ontvangen, waarvan een groot deel van bewoners van de Philosofenallee. Deze reacties zijn verwerkt in het (in deze bundel opgenomen) rapport "Waterwoonvisie, samenvatting inspraakreacties en commentaar". Het college heeft op deze binnengekomen reacties weer een reactie geformuleerd. De Waterwoonvisie, als gevolg van de binnengekomen reacties, op een aantal punten gewijzigd. In de Waterwoonvisie zijn de gewijzigde passages gecursiveerd.

ABN/AMRO locatie Prins Bernhardstraat

De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de volgende kaders uit de nota van uitgangspunten voor deze locatie:
maximaal 10.000 m² kantoren en 140 tot 200 woningen (waarvan minimaal 35% grondgebonden); een hoogteaccent van maximaal 30 meter; een onderzoek naar een ontsluitingsroute via de Spoolderparkweg èn bijzondere aandacht voor de woonkwaliteit op deze locatie i.v.m. de lucht en- geluidsproblematiek. De nota van uitgangspunten bevat ook een paragraaf over duurzaamheid. In de nota wordt tevens aangegeven welke methode van bewonersparticipatie wordt toegepast (community planning). Het doel van deze beginspraak is het gezamenlijk opstellen van een stedenbouwkundige schets.
Op 7 mei 2007 heeft de raad een voorbereidingsbesluit genomen voor deze locatie (met bovengenoemde bestemming).
De locatie is eigendom van Bouwfonds MAB. Het gaat hier dus om een particulier initiatief. De opdrachtgever huurt ondersteuning in om de bewonersparticipatie te begeleiden. De gemeente levert expertise.
Het was de bedoeling dat dit raadsvoorstel in de commissie Ruimte zou worden behandeld, voordat de eerste informatieavond voor de bewoners van de Veerallee zou plaatsvinden. Vanwege het volle vergaderschema van de raad is dat niet gelukt. Op 3 oktober 2007 heeft er een informatieavond voor bewoners van de Veerallee plaatsgevonden. Op 24 oktober 2007 heeft een informatieavond voor instellingen uit de Veerallee plaatsgevonden.
Van deze avonden zijn geen verslagen gemaakt. In de bundel zijn wel twee krantenartikelen opgenomen over die avond.
De stedenbouwkundige schets, het verloop van het interactieve proces en het stedenbouwkundige plan zullen later aan de raad (ter informatie) worden voorgelegd. Het stedenbouwkundige plan zal worden omgezet in een bestemmingsplan. Daarover beslist dan de raad.