Panorama Nederland landschap en infrastructuur

Bestellen:

Panorama Nederland
Panorama Nederland
Siebe Swart

Tien jaar fotografie van Siebe Swart in monumentale uitgave aangeboden aan Mevrouw Cramer, minister van Milieu en Ruimte

DEN HAAG, 20071026 -- Sedert 1997 fotografeert Siebe Swart de veranderingen in het Nederlands landschap, veranderingen die het gevolg zijn van de infrastructurele projecten die afgelopen jaren uitgevoerd zijn. Swart heeft alle belangrijke infraprojecten in beeld gebracht: niet alleen maken HSL en Betuwelijn deel uit van het project, het gehele land komt aan bod: van de Blauwestad in Noordoost Groningen tot Westerscheldetunnel in Zeeland, van Schiphol's Polderbaan tot Rijksweg A73 in Limburg. En ook het Deltaplan Grote Rivieren ontbreekt niet.

Uniek is dat Swart vele honderden locaties gefotografeerd heeft vóórdat het bouwen begon. In de daarop volgende jaren zijn de locaties steeds opnieuw gefotografeerd en op volstrekt identieke wijze. Hierbij is gebruikt gemaakt van panoramafotografie, een vorm van fotografie die bij uitstek bij het landschap past. Na tien jaar fotografie heeft Swart het project dit jaar afgerond, het jaar dat Betuweroute en HSL opgeleverd zijn. Naast de panoramafoto's zijn ook luchtfoto's gemaakt, van zowel de bouwwerkzaamheden als ook van de voltooide infrastructuurprojecten, deze foto's plaatsen de locaties letterlijk en figuurlijk in een bredere context .

Het boek bevat naast kaarten een register, de beschrijving van de projecten en de de locaties maakt het mogelijk zelf op pad te gaan!

Twee prikkelende essays over fotografie en landschap complementeren het geheel. De auteurs hiervan zijn Dirk Sijmons (landschapsarchitect en Rijksadviseur voor het landschap) en Hans Rooseboom (conservator fotografie van het Rijksmuseum). Els Kerremans van TIOSM (Den Haag) tekende voor de vormgeving, inclusief een zeer bijzonder omslag en maar liefst zeven pagina's die uitgeklapt kunnen worden.

Waanders Uitgevers en Siebe Swart hebben mevrouw Jacqueline Cramer, minister van Milieu en Ruimte, tot hun genoegen bereid gevonden Panorama Nederland - een eerbewijs aan het landschap in Nederland - in ontvangst te nemen.

De feestelijke presentatie is op maandagmidag 12 november om 14.45 u, in Stroom Den Haag, Hoge Wal 1 -9, Den Haag.

Panorama Nederland
Siebe Swart
Waanders Uitgevers
ISBN: 978 90 400 84 515
Prijs: ¤ 39,50

Specificaties boek
Formaat: 300 X 240 mm (oblong)
Bedrukking: geheel vierkleuren
Aantal pagina's 272 + 16 pagina's register
Aantal foto's: circa 263 + illustraties
Afwerking: genaaid gebonden, in half linnen band
Omslag: lenticulair drukwerk
Extra: 7 uitslaanders

Wilt u meer informatie over Panorama Nederland ?
www.panoramanederland.nl