Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

100.000 euro voor onderzoek en bestrijding eerwraak

PvdA wil eergerelateerd geweld in Noord-Holland aanpakken

De PvdA wil dat de provincie Noord-Holland eergerelateerd geweld aanpakt. Onderzocht moet worden hoe groot het probleem van eerwraak is in Noord-Holland en wat de provincie daaraan kan doen. De PvdA denkt daarbij aan voorlichting voor scholieren en hun ouders en ondersteuning van hulpverleners. Bij de behandeling van de begroting 2008 in Provinciale Staten van Noord-Holland stelt de PvdA maandag 12 november voor om hier 100.000 euro voor uit te trekken.

Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld gepleegd vanuit een collectieve mentaliteit in reactie op een (dreiging van) schending van de eer van een man of vrouw en daarmee van zijn of haar familie waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken. Eergerelateerd geweld komt voor in landen als Turkije, Brazilië, China, Iran, India, Ecuator, Peru en Jemen. Door de komst van immigranten en vluchtelingen uit landen met een traditie van eermoord heeft het verschijnsel ook in Nederland haar intrede gedaan.

Ook in Noord-Holland komt eerwraak voor. Op 25 juni dit jaar is een vrouw (24 jaar) op het station van Alkmaar door haar ex-man vermoord. Vermoedelijk motief voor de moord was eerschending. Door zijn ex-vrouw te vermoorden wilde de dader zijn familie-eer zuiveren.

PvdA-statenlid Songül Akkaya: "De impact van eergerelateerd geweld is aanzienlijk. Op diversie niveaus (landelijk en plaatselijk) krijgt eerwraak steeds meer aandacht en worden er diverse acties gestart. Daarbij zijn er echter forse belemmeringen. Zo is het op nationaal niveau lastig om een beeld te krijgen over de omvang van het probleem. Daarnaast hebben lokale overheden vaak onvoldoende know how en mogelijkheden om eergerelateerd geweld effectief te monitoren en om preventieve acties te ontwikkelen".

De PvdA stelt voor dat de provincie zich actiever met de problematiek van eergerelateerd geweld gaat bemoeien. Allereerst moet onderzocht worden wat de omvang van het probleem in Noord-Holland is. Daarnaast wil de PvdA dat de provincie activiteiten ontplooit gericht op de bestrijding van eerwraak. Akkaya: "Daarbij valt te denken aan een grootschalige voorlichtingscampagne gericht op VMBO-leerlingen en hun ouders. Ook kan de provincie hulpverleners ondersteunen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van kennis om (de dreiging van) eergerelateerd geweld eerder te herkennen. Wij stellen voor om hier volgend jaar 100.000 euro voor uit te trekken".


*** EINDE PERSBERICHT ***