Politie Friesland

Politieberichten van maandag 12 november

Fryslân, 12-11-2007 o Politieberichten van zondag 11 november 11.00 uur t/m maandag 12 november 07.00 uur

Leeuwarden: inbraak woningen
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Vuurdoornstraat. De inbraak is zondagochtend gepleegd. Men kwam binnen door een raam te forceren. Er zijn twee notebooks en wat kleingeld gestolen. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Leeuwarden. Ook op de Amelandsdwinger is ingebroken, in de nacht van zaterdag op zondag. Men kwam binnen door de voordeur in te trappen. Gestolen zijn een pc, een televisie en meer dan 100 dvds. Aangifte is gedaan door een 25-jarige inwoner van Leeuwarden.

Harlingen: aanhouding twee verdachten na bedreiging
De politie heeft zaterdagavond een 19-jarige en een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Waddenpromenade. De 19-jarige had een 14-jarige uit meisje uit Harlingen bedreigd via msn en sms. Op de Waddenpromenade bedreigde de 19-jarige een aantal vrienden van het 14-jarige meisje. Hij had een revolver bij zich, waarmee hij de groep Harlingers bedreigde. De twee meiden waren overigens niet bij het treffen aanwezig. De politie, die samen met de KMAR, in de buurt was, was snel ter plaatse en kon de 19-jarige aanhouden. De 15-jarige is aangehouden omdat hij het wapen aan de 19-jarige had geleverd. Dit wapen bleek een start/seinrevolver te zijn, en niet van echt te onderscheiden. De twee verdachten zijn overgebracht naar het bureau en zijn in verzekering gesteld. Aangifte is gedaan door een 15- en een 17-jarige inwoner van Harlingen. De reden van de bedreiging moet in de relationele worden gezocht. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rijksweg A32: aanrijding met dodelijke afloop
Zondag omstreeks 21.50 uur is een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden om het leven gekomen op de Rijksweg A32, links, tussen Wirdum en de afslag Sneek. Vermoedelijk is de vrouw, die in een auto over de A32 reed, richting Heerenveen, door nog onbekende oorzaak met haar auto van de weg geraakt. De auto is daarbij tot stilstand gekomen in de naastgelegen bossages. De vrouw is toen vermoedelijk op de A32 gaan staan om om hulp te zwaaien naar passerende autos. Daar kon zij niet meer worden ontweken door een 37-jarige automobilist uit Sneek. De weg is enige tijd afgezet. Bureau Ongevalanalyse van politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld.

Joure: inbraak woning
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een diefstal uit een woning aan de Omkromte. De dader was overlopen, waarna de politie met drie wagens de omgeving heeft afgezocht. De verdachte had vanuit de bijkeuken van de woning een geldbedrag gestolen, dat net daarvoor tijdens en voor een kerkelijke actie was opgehaald. De verdachte droeg een zwarte muts en een zwart stoffen jack. De politie heeft nog met diverse eenheden Joure en omgeving afgezocht, maar helaas niemand meer aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Joure.

Kollumerzwaag: garage in brand
De politie onderzoekt de brand van een garage die aan de achterzijde van het dorpshuis de Trije Doarpen ligt. De brand brak zondagmiddag uit. De brandweer van Kollum heeft de brand geblust. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Ook zal de politie nog een buurtonderzoek houden.

Vlieland: weinig bekeuringen bij verlichtingscontrole
De politie van Vlieland heeft zondagmiddag een uur gecontroleerd op fietsverlichting op de Havenweg. Van de 19 fietsers hadden 17 de zaken goed voor elkaar. Er werden derhalve slechts twee bekeuringen uitgedeeld.

Franeker: motor onderuit
Terwijl een politiewagen zondagmiddag over de Halingerweg reed zagen de agenten dat 100 meter voor hen een motorrijder onderuit ging. De motor, bestuurd door een 47-jarige inwoner van Herbaijum, gleed in de richting van de politiewagen. De politie remde krachtig om de motor te ontwijken. Op het moment dat de wagen stilstond lag de motorrijder twee meter voor de wagen, de motor op circa 40 meter. De man was geschrokken van de politiewagen, vermoedelijk omdat hij te snel reed. De motor is 110 meter doorgeschoven, hierbij een bezine- en oliespoor achterlatend. Door het goede motorpak had de bestuurder slechts enkele schaafplekken.

Noordoost Fryslân: verkeerscontrole
De politie heeft zondagmiddag- en avond gecontroleerd op verkeer in Noordoost Fryslân. Er werd een drankrijder aangehouden. Dit gebeurde op de Koaten bij Kootstertille. Een 42-jarige automobilist uit Warten blies 390 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Verder werd driemaal bekeurd voor folie, eenmaal voor APK, eenmaal voor een landbouwvoertuig zonder verlichting, eenmaal voor gordel en dertienmaal voor snelheid. Allen reden meer dan 30 km te snel buiten de bebouwde kom.

Ureterp: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagochtend een 21-jarige automobilist uit Ureterp gecontroleerd op de Weibuorren. De man bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 710 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal vanaf vaartuig
De politie onderzoekt de diefstal van een aantal goederen van een vaartuig, dat ligt aan de Westerkade. De diefstal is zondag overdag gepleegd. Er zijn drie slaapcabines doorzocht. Van een 25-jarige inwoonster van het Poolse Olsztyn is een portemonnee met inhoud gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagochtend een 28-jarige automobilist uit Lippenhuizen gecontroleerd op de Noordkade. De man bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 575 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Heerenveen: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Herenwal. De inbraak is maandagochtend gepleegd. Men kwam binnen door een raam in te slaan. Gestolen werd een redelijk geldbedrag en een
gereedschapstrolly. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Drachten. De technische recherche zal een onderzoek instellen.