Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2007

Vragen van de leden Samsom en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu

over de kwaliteit van uitgifte van het energielabel


1. Kunt u aangeven hoeveel gecertificeerde bedrijven er op dit moment zijn die het energielabel uitgeven?


* Kunt u aangeven hoe groot de capaciteit van deze bedrijven is voor het uitgeven van het energielabel? Zo ja, bent u van mening dat deze capaciteit voldoende is om alle te verkopen en verhuren woningen (met uitzondering van de woningen van woningcorporaties) per 1 januari 2008 van het energielabel te voorzien? Zo nee, kunt u op andere wijze garanderen dat er voldoende gecertificeerde adviseurs beschikbaar zijn om al woningen bij verhuur en verkoop van het energielabel te voorzien?


* Deelt u de opvatting van de leden van de PvdA-fractie dat Verenigingen van Eigenaren (VvE) van meergezinswoningen in de gelegenheid moeten zijn voor het gehele complex het energielabel aan te vragen? Bent u van mening dat VvE`s voor 1 januari 2008 voldoende mogelijkheden hebben het gehele complex van energielabels te voorzien?


* Bent u op de hoogte van het signaal dat NVM-makelaars, na tussenkomst van een gecertificeerd bureau, energielabels uitgeven? Bent u eveneens op de hoogte van het signaal dat slechts 800 van de 4000 NVM-makelaars een korte cursus over het uitgeven van het energielabel hebben gevolgd? Mogen volgens u al de NVM-makelaars, via een gecertificeerd bureau, energielabels uitgeven?


* Bent u van mening dat het door makelaars uitgeven van het energielabel bijdraagt aan de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het kwaliteitskeurmerk energielabel? Deelt u de vrees van de leden van de PvdA-fractie dat bij het vaststellen van het energielabel door de makelaar van de verkopende partij de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl