Ingezonden persbericht


Persbericht

Groen licht voor Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

De zes gemeenteraden in de regio Amsterdam-Amstelland hebben ingestemd met de vorming van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Daarmee wordt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland per 1 januari 2008 formeel een feit. De vorming van het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland maakt hier onderdeel van uit.

Hiermee is de samenwerking tussen de partners in de veiligheidsregio juridisch en bestuurlijk vastgelegd. De partners in de veiligheidsregio zijn de brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR), openbaar ministerie en de zes gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De komst van de veiligheidsregio bevordert een slagvaardig en nog professioneler optreden bij crises of rampen.

Veiligheid van de burger
Om de veiligheid van de burger nog beter te waarborgen worden in Nederland 25 veiligheidsregio's gevormd. De indeling komt overeen met die van de politieregio's. In de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland werken verschillende besturen en diensten samen op het gebied van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing en GHOR. Samenwerking tussen alle partners in de regio staat daarbij centraal. Zij maken gebruik van elkaars kennis en menskracht en dat betekent verdere professionalisering van alle organisaties die betrokken zijn bij de voorbereiding op crisis en crisisbeheersing. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld gezamenlijk oefenen, gezamenlijk opleiden, maar ook het opstellen van uniforme plannen en draaiboeken ter voorbereiding op crisis.

Veiligheidsbestuur
In plaats van drie besturen (brandweer, veiligheidsbestuur en GHOR) is er nu nog één veiligheidsbestuur waarin alle zaken die betrekking hebben op crisis en rampen aan de orde komen. Het veiligheidsbestuur bestaat uit de zes burgemeesters uit deze regio. Voorzitter van het veiligheidsbestuur is burgemeester Cohen (Amsterdam). Aan de bestuursvergadering nemen ook de hoofdofficier van Justitie (De Wit), en de diensthoofden van brandweer (Van de Wiel), politie (Welten) en GHOR (Verstappen) deel. In het veiligheidsbureau, dat vanaf 1 januari 2008 operationeel is, krijgt de samenwerking tussen de partners concreet vorm. Het bureau ondersteunt onder meer het veiligheidsbestuur.

Regionaal brandweerkorps
Brandweer Amsterdam-Amstelland is vanaf 1 januari 2008 een zelfstandige organisatie en onderdeel van de veiligheidsregio. Het regionale korps wordt gevormd door de samenvoeging van de zes brandweerkorpsen, beroeps én vrijwilligers. Hierdoor ontstaat een sterkere en professioneler brandweer voor de veiligheidsregio. Met ingang van 1 januari 2008 gaan de lokale brandweertaken over van de gemeenten naar het regionale korps. Alle medewerkers van de brandweer komen dan in dienst van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) Het GHOR zal met ingang van 1 januari 2008 ook als zelfstandige organisatie geïntegreerd worden in de veiligheidsregio. Het bureau blijft bij de GGD Amsterdam ondergebracht.

Meer informatie over de veiligheidsregio is te vinden op de website: www.veiligheidsregio-amsterdam-amstelland.nl


---

Noot voor de redactie,