Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 12 november 2007

Resultaten Nuon over derde kwartaal 2007
Positieve trend in resultaten houdt aan

Hoofdpunten:

* Omzet stijgt in derde kwartaal 2007 met 5% naar EUR 1.073 miljoen door hogere tarieven vanwege gestegen grondstofprijzen;
* Bedrijfsresultaat stijgt met 55% naar EUR 233 miljoen;
* Klanttevredenheid en klantaantallen ontwikkelen zich positief.

De positieve trend in de resultaten van Nuon heeft zich ook in het derde kwartaal van 2007 voortgezet. Exclusief bijzondere posten steeg de nettowinst met 99% naar EUR 193 miljoen, met name dankzij de productie- en handelsactiviteiten. De gerapporteerde omzet steeg met 5% naar EUR 1.073 miljoen, vooral door hogere tarieven als gevolg van gestegen grondstofprijzen.

De gerapporteerde nettowinst daalde met 18% naar EUR 179 miljoen. Deze daling is te verklaren door baten in het derde kwartaal van 2006 met een incidenteel karakter. Gecorrigeerd voor bijzondere posten verbeterde de brutomarge - uitgedrukt als percentage van de netto-omzet - in het derde kwartaal naar 54% (Q3/2006: 46%).

De gunstige resultaatsontwikkeling is vooral te danken aan hogere marges op de productie van elektriciteit, toegenomen elektriciteitsproductie door verbeterde beschikbaarheid van centrales en een stijging van de afgerekende resultaten uit handelsactiviteiten. Deze resultaten compenseerden de daling van de resultaten in het segment Distributie en Verkoop Nederland. In België en Duitsland staan de marges enigszins onder druk, met name als gevolg van wervingsacties. Daartegenover staan hogere klantaantallen in zowel België als Duitsland.

Cijfers tot en met het derde kwartaal
Exclusief bijzondere posten steeg de nettowinst in de eerste drie kwartalen met 60% naar EUR 707 miljoen (2006: EUR 443 miljoen) bij een met 2% krimpende netto-omzet die uitkwam op EUR 3.945 miljoen (2006: EUR 4.031 miljoen). De daling van de gerapporteerde omzet met 8% naar EUR 3.871 miljoen (2006: EUR 4.209 miljoen) werd met name beïnvloed door de daling van de afzet van gas ten gevolge van het relatief warme weer ten opzichte van het voorgaande jaar en een geringe daling van het aantal klanten in de Nederlandse consumentenmarkt in het eerste halfjaar. De gerapporteerde nettowinst daalde met 14% naar EUR 665 miljoen (2006: EUR 773 miljoen) als gevolg van incidentele baten in 2006.

Marktontwikkeling
In het derde kwartaal van 2007 is het aantal particuliere Nuon-klanten in Nederland licht gestegen. Hiermee is de licht dalende trend in het eerste halfjaar enigszins bijgesteld. Het totaal geleverde volume elektriciteit aan klanten in de Nederlandse consumentenmarkt is in het derde kwartaal van 2007 met circa 4% gestegen ten opzichte van 2006, terwijl het geleverde volume gas met circa 11% is gestegen.

Inclusief het zakelijk segment zijn de geleverde volumes elektriciteit en gas in het derde kwartaal van 2007 gedaald ten opzichte van het derde kwartaal in 2006. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door een daling van het afzetvolume in de zakelijke markt. Dit houdt met name verband met het verlies van een grote klant begin 2007 en de continue focus op margeverbetering.

De introductie van Nuon op de per 1 januari 2007 geliberaliseerde Waalse markt heeft Nuon België in de eerste drie kwartalen van 2007 circa 29.000 nieuwe klanten opgeleverd. Ook in Vlaanderen ziet Nuon de klantaantallen stijgen. In Duitsland is het aantal klanten in de eerste drie kwartalen van 2007 toegenomen met ruim 145.000. Met ingang van september 2007 verkoopt Nuon in Duitsland ook elektriciteit aan consumenten in steden in Nordrhein-Westfalen. In Düsseldorf biedt Nuon daarnaast ook levering aan van gas.

Dienstverlening
De klanttevredenheid is in 2007 toegenomen. Zowel in de consumentenmarkt, als in het zakelijke segment staat Nuon op de eerste plaats. Ook de klanttevredenheid van Continuon Netbeheer is verbeterd. Op zowel kleinverbruik als grootverbruik scoort Continuon de eerste positie. De onderzoeken naar klanttevredenheid worden uitgevoerd door derden in opdracht van Nuon.

Bijzondere posten
De bijzondere posten in het derde kwartaal van 2007 zijn per saldo uitgekomen op een last van EUR 14 miljoen (Q3/2006: een bate van EUR 122 miljoen). De bijzondere posten bestonden uit fair value-mutaties van energie commodity-contracten, aanloopkosten voor de geplande bouw van de nieuwe multi fuel-centrale (Magnum) in Eemshaven en precariokosten. De bijzondere posten in de eerste drie kwartalen van 2007 zijn per saldo uitgekomen op een last van EUR 42 miljoen, vergeleken met een bate van EUR 330 miljoen in 2006.

Operationele kasstroom en nettoschuldpositie
De operationele kasstroom over het derde kwartaal van 2007 is uitgekomen op EUR 426 miljoen, ten opzichte van EUR 623 miljoen in het derde kwartaal van 2006.

De lagere kasstroom is het gevolg van een relatief warm derde kwartaal in 2006, waardoor het saldo tussen de maandelijkse voorschotten en de werkelijk in rekening gebrachte kosten voor energielevering een gunstig effect had op het werkkapitaal. Dit effect is ook merkbaar in het derde kwartaal van 2007, maar in mindere mate. De operationele kasstroom over de eerste drie kwartalen van 2007 is uitgekomen op EUR 1.015 miljoen (2006: EUR 772 miljoen). Verbeteringen in het werkkapitaal en een stijging van het operationele hebben een positief effect gehad op de operationele kasstroom.

De nettokaspositie bedraagt aan het eind van het derde kwartaal van 2007 EUR 270 miljoen, ten opzichte van een nettoschuldpositie van EUR 72 miljoen aan het eind van 2006 en EUR 393 miljoen aan het eind van het derde kwartaal van 2006. De verbetering ten opzichte van vorig jaar is met name het gevolg van de positieve vrije kasstroom en de opbrengst van de verkoop van niet-kernactiviteiten in 2006.

Fusie Essent en Nuon
Essent en Nuon hebben in 2007 gezamenlijk onderzocht hoe de voorgenomen fusie van de twee ondernemingen gestalte zou kunnen krijgen. In het derde kwartaal van 2007 hebben de Raden van Bestuur en de Raden van Commissarissen van Essent en Nuon vastgesteld dat er geen basis meer was voor het voortzetten van het fusieproces. Als gevolg daarvan werd het fusieproces beëindigd.

Splitsing energiebedrijven
Op 3 augustus 2007 publiceerde het Ministerie van Economische Zaken het Koninklijk Besluit dat de splitsing van Nederlandse energiebedrijven oplegt conform de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON). Dit betekent dat de splitsingsbepalingen op 1 juli 2008 van kracht worden en dat per 1 januari 2011 Nuon gesplitst moet zijn. Nuon bereidt zich momenteel voor op de uitvoering van de wet en het Koninklijk Besluit.

Ook zijn Nuon en Continuon in overleg met TenneT over de overdracht van het beheer van de 110 en 150 kV-netten. Ook die verplichting vloeit voort uit de WON.

Verder beraadt Nuon zich op haar strategische koers als gevolg van de nieuwe wetgeving en het niet doorgaan van de fusie met Essent.

Profiel Nuon
Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers 2,6 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening. Met een omzet van 5,6 miljard euro in 2006 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden.



Nuon