Ingezonden persbericht


12 november 2007

Investeringen in onderzoek en innovatie
Overwegend impulsief

De overheid heeft de afgelopen jaren vaak te impulsief gehandeld bij het geven van impulsen aan onderzoek en innovatie. Dat staat in het vandaag gepubliceerde advies Weloverwogen impulsen van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). 'We hebben het al vaker gezegd, het is noodzakelijk dat de overheid een nationale strategie ontwikkelt. Maar ook zorgt voor rust, reinheid en beleid op maat', aldus Joop Sistermans, voorzitter van de AWT.

De overheid heeft de afgelopen jaren grote sommen geld geïnvesteerd in het stimuleren van zwaartepunten in onderzoek. Voorbeelden van deze programma's zijn de Bsik-impuls, FES-impulsen en de Smart Mix (het advies geeft een volledig overzicht). De Raad concludeert dat de steeds wisselende impulsen voor veel onrust hebben gezorgd. Ook hebben deze onnodig veel geld gekost. De AWT onderschrijft de noodzaak van extra investeringen maar vindt dat dit zorgvuldiger en interdepartementaal moet worden aangepakt.

Rust
De AWT pleit voor een nationale onderzoeks- en innovatiestrategie voor de lange termijn voordat we investeren in zwaartepunten. Bovendien zou de overheid moeten zorgen voor meer beleidsrust door voorlopig geen nieuwe impulsen te introduceren. Geef beleidsinstrumenten en zwaartepunten voldoende tijd om zich te bewijzen. Wel meent de AWT dat meer uniformiteit in de bestaande procedures wenselijk is.

Reinheid
De Raad vindt ook dat de overheid moet zorgen voor meer openheid en transparantie, vooral bij de ontwikkeling van onderzoeksagenda's voor de verschillende zwaartepunten.

Beleid op maat
De overheid stelt te vaak de eis van publiek-private samenwerking bij investeringen in onderzoekszwaartepunten. Volgens de AWT kan dat alleen bij zwaartepunten die daarvoor geschikt zijn. Bijvoorbeeld als er stevige, private partijen bij betrokken zijn of schaalvoordelen een belangrijke rol spelen.
---

Noten voor de redactie
Vanaf 12 november a.s. om 06.00 uur, is het advies Weloverwogen impulsen - Strategisch investeren in zwaartepunten openbaar. Op onze website www.awt.nl is het advies, inclusief samenvatting, te vinden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de secretaris van de AWT, Babs van den Bergh: tel. 070 - 311 09 29, e-mail secretariaat@awt.nl.

De AWT is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. Onze adviezen gaan over het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn strategisch van aard. De leden van de AWT zijn afkomstig uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Zij hebben zitting op persoonlijke titel en vertegenwoordigen geen gevestigde belangen.