Raad van State


Agenda week 46

Maandag 12 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "A2 Hogeweide-Oudenrijn" van de gemeente Utrecht. Het plan maakt de verbreding van de A2 van zes naar tien banen in de omgeving van de op- en afrit Hooggelegen mogelijk. Een deel van de A2 zal door middel van een zogenoemde landtunnel worden bedekt. Enkele omwonenden, die vlakbij de uitgang van een van de tunnelbuizen wonen, vrezen dat daar de luchtkwaliteit zal verslechteren. De omwonenden verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706327/2)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Buren heeft verleend voor het bouwen van een opslagplaats voor consumentenvuurwerk en voor het aanpassen van de reeds aanwezige bedrijfshal aan de Kerswerf in Beusichem. De vergunning is verleend om de opslag van 9.999 kilo vuurwerk mogelijk te maken. Het bedrijf is gelegen op een industrieterrein. De eigenaren van twee bedrijven op dat terrein vinden dat meer met hun belangen rekening had moeten worden gehouden. (zaaknummer 200703491/1)

13.30 uur

Zitting over de vergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode heeft verleend voor het aanleggen van een sloot, het dempen van diverse andere sloten en het egaliseren van verschillende landbouwgronden in de buurt van de Slophoosweg/Baars en nabij de Schijndelseheide/Hoek en Stok in Sint-Oedenrode. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft eerdere beroepen van stichting Het Groene Hart en de Brabantse Milieufederatie daartegen gegrond verklaard, omdat het college volgens de rechtbank niet voldoende had gemotiveerd dat de cultuurhistorische waarden van die gronden niet zouden worden aangetast door deze werkzaamheden. De agrariërs, wiens gronden het betreft, zijn het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200703449/1 en 200703454/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 13 november 2007

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft opgelegd aan een orchideeënkwekerij aan de Lange Kruisweg in De Lier vanwege het niet naleven van de tijdelijke maatregelen en de geluidvoorschriften uit de milieuvergunning. De kwekerij verzoekt de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200707613/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij op verzoek van Zavin B.V. een aantal voorschriften van een milieuvergunning, die in 2002 aan haar is verleend, zijn aangepast. De vergunning heeft betrekking op het verbranden van specifiek ziekenhuisafval aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De aanpassing heeft onder meer betrekking op het mogen afstoken met een tijdsduur van zes in plaats van de huidige vier uur. De stichting Werkgroep Derde Merwedehaven komt tegen het besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701619/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen heeft verleend voor het rivierverruimings- en natuurontwikkelingsproject "de Zuiderklip". Het project voorziet in de aanleg van brede geulen in het binnendijkse gebied, het creëren van dijkopeningen en het aantakken op bestaande Biesboschkreken. Het project ligt midden in de Brabantse Biesbosch. Een in het gebied gevestigde akkerbouwer komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Breda, in hoger beroep bij de Raad van State. Hij is het er niet mee eens dat zijn gronden moeten worden aangewend voor de rivierverruimende maatregelen. (zaaknummer 200703344/1)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, waarbij aan een inwoner van Abcoude te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van zijn woonboot "De Vier Gebroeders". De gemeente wil dat de woonboot uit het water verwijderd wordt. De zitting gaat ook over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam om een ligplaatsvergunning aan de Silodam te verlenen. De inwoner komt tegen beide besluiten in hoger beroep. (zaaknummer 200703812/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Afvalverbranding Zuid-Nederland voor het veranderen van haar
afvalverbrandingsinstallatie aan de Middenweg in Moerdijk. De stichting Mobilisation for the Environment en de Stichting Natuur en Milieu komen tegen deze vergunning in beroep. (zaaknummer 200701619/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Presikshaaf 1" van de gemeente Arnhem. Het plan heeft betrekking op de wijk Presikhaaf in het oosten van de stad Arnhem en maakt herontwikkeling van die wijk mogelijk. Onder meer de Arnhemse Tennisclub De Groene Kamer komt tegen de goedkeuring in beroep bij de Raad van State. De tennisvereniging zou volgens het plan verplaatst moeten worden en daar is zij het niet mee eens. (zaaknummer 200700578/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om aan een visserijbedrijf in Lauwerzijl een vergunning te verlenen voor het vissen op mesheften, ook wel scheermessen genoemd. De minister heeft de vergunning geweigerd vanwege gewijzigd landelijk beleid met betrekking tot schelpdiervisserij en omdat hij vreest voor een te grote visserijdruk in de Noordzee-kustzone. Het visserijbedrijf uit Lauwerzijl is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703506/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend voor het tijdelijk plaatsen van een dagopvangunit voor verslaafde dak- en thuislozen aan de Couwenburg in Rotterdam. Het betreft een periode van vijf jaar. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunning. Zij vrezen overlast van drugsverslaafden en drugsdealers in het gebied. De rechtbank in Rotterdam heeft hun beroep gegrond verklaard. Zowel het gemeentebestuur als de omwonenden komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703277/1)

Woensdag 14 november 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.15 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht van de bouwvergunning voor een islamitisch slachthuis aan de Isotopenweg in Utrecht. Van de bouwvergunning was nog geen gebruik gemaakt. Volgens het college zijn inmiddels de planologische inzichten gewijzigd en zijn ter plaatse een transferium en een busplatform gepland. Slachthuis en Slagerijen Yakhlaf v.o.f. is het niet eens met de intrekking en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Utrecht, in hoger beroep bij de Raad van State. Het bedrijf vindt onder meer dat met zijn belangen onvoldoende rekening is gehouden. (zaaknummer 200701436/1)

Donderdag 15 november 2007

09.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Stadsvernieuwingsplan Kloosterstraat/Koestraat van de gemeente Oirschot. Een inwoner van Oirschot is het niet eens met het goedkeuringsbesluit en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702530/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de staatssecretaris van Cultuur om een voormalige houthandel aan de Overtoom in Amsterdam aan te wijzen als beschermd monument. De Bewonersvereniging Overtoom had om de aanwijzing verzocht. De bewonersvereniging is het niet eens met de afwijzing en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Amsterdam, in hoger beroep bij de Raad van State. Zij wijst op de unieke architectuur van de houthandel en stelt dat sprake is van een zeldzaam relict uit een cruciale periode in de economische geschiedenis van Amsterdam. (zaaknummer 200703592/1)

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft verleend aan Ontwikkelingsmaatschappij Park 't Weegje B.V. voor het lozen van gezuiverd grondwater op het oppervlaktewater in Waddinxveen. Het grondwater is afkomstig van een grondwatersanering van een voormalig terrein van een verfbedrijf aan de Wilhelminakade in Waddinxveen. Het onttrokken grondwater moet via een zuiveringsinstallatie in het water van de Gouwe worden geloosd. Meerdere inwoners zijn het niet eens met de lozing en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702921/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Vught van de subsidie voor stichting theater De Speeldoos in Vught. Een verstrekte meerjarige subsidie is per 1 januari 2005 met 5% verlaagd. De subsidie voor professionele podiumkunsten is met ingang van 1 januari 2006 gehalveerd en deze wordt vanaf 1 januari 2007 blijvend geweigerd. De stichting is het niet eens met de vaststelling van de subsidie en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Bosch, in hoger beroep bij de Raad van State. Zij wijst onder meer op de nadelige effecten voor amateurkunsten en de educatieve doeleinden daarvan. (zaaknummer 200703177/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Oirschot om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen permanente bewoning van recreatieverblijven op bungalowpark "De Stille Wille" in Oirschot. Een nabij gevestigd bedrijf had om de handhaving verzocht. Het college, dat erkent dat de bewoning in strijd is met het geldende bestemmingsplan, heeft het verzoek echter geweigerd, omdat zij het "landelijke standpunt" over permanente bewoning van recreatieverblijven wil afwachten. Het beroep van het bedrijf tegen de weigering is door de rechtbank in Den Bosch gegrond verklaard. Volgens de rechtbank is geen concreet zicht op legalisatie van de situatie. Tegen deze uitspraak komt het college in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703680/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het uitwerkingsplan de Bongerd van het bestemmingsplan Leidsche Rijn Utrecht 1999 van de gemeente Utrecht. Het plan voorziet in de bouw van vier woningen aan het 't Zand in Utrecht. Een tweetal omwonenden is tegen het goedkeuringsbesluit en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vinden onder meer dat de woningen te dicht bij hun terreinen zijn gepland. (zaaknummer 200703588/1)

Vrijdag 16 november 2007

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft opgelegd aan een Zuid-Europees specialiteitenrestaurant aan de Scheepstimmermanslaan in Rotterdam. Het restaurant is het niet eens met de dwangsom en komt ertegen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703100/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft verleend voor 18 garageboxen op een binnenterrein aan de Daniël Noteboomstraat in Noordwijk aan Zee. Een inwoner van de gemeente is het niet eens met de vergunning en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Haag, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702209/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Bernheze om een bouwvergunning te verlenen voor het verplaatsen en verhogen van een verwijsmast van McDonald's aan de Cereslaan in het nabijgelegen Heesch. De exploitant van de betreffende vestiging van McDonald's is het niet eens met de weigering en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Bosch, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702319/1)

14.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo heeft verleend voor de aanleg van 50 parkeerplaatsen aan de Hoofdweg in Paterswolde. Een nabij gevestigde kwekerij is het niet eens met de vrijstelling en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Assen, in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens hem wordt de stedenbouwkundige opzet van het gebied aangetast. Verder vindt hij dat de parkeerplaatsen zijn uitbreidingsmogelijkheden belemmeren. (zaaknummer 200702145/1)

Agenda voorgaande week 45