Ingezonden persbericht
Towers, Benz, Deelder, Cox en Van Duijl brengen vocale ode aan Crooswijker
14-de Bep van Klaveren Memorial combineert sport met entertainment
ROTTERDAM - Tijdens de veertiende editie van de Bep van Klaveren Memorial op maandagavond 12 november worden sport en entertainment nog meer gecombineerd dan tijdens de voorgaande edities van het boksgala. Omdat in 2007 het kroonjaar van de op 26 september 1907 geboren bokser wordt gevierd brengen niet alleen boksers, maar ook tal van artiesten in het Topsportcentrum een ode aan de Dutch Windmill. De Memorial begint traditiegetrouw met het lied 'Dat kan alleen in Rotterdam' van Marc Benz. De zanger wordt in de ring geassisteerd door danseressen van dansschool De Club. De Rotterdamse levensliederen vertolker Pierre van Duijl brengt zijn speciale Bep van Klaveren-lied ten gehore, nachtburgemeester Jules Deelder klimt weer tussen de touwen voor een gedicht en ook Gerard Cox en Lee Towers brengen een vocale ode aan de beroemdste Crooswijker van ons land.
Ter gelegen van de honderdste verjaardag van de legendarisch bokser, brengt de stichting Bep van Klaveren Memorial in eigen beheer het boekwerk 'Bep van Klaveren 100' uit. Honderd mensen, oud-boksers, familie, vrienden, fans en ex-Olympiers, geven daarin hun leukste of dierbaarste herinnering aan de Rotterdammer prijs. De in 1907 als Lambertus Steenhorst geboren vuistvechter, die in 1915 op achtjarige leeftijd de naam van zijn stiefvader aannam, werd in 1926 reeds voor de eerste maal tot Nederlands kampioen vlieggewicht gekroond. Twee jaar later verworf de Crooswijker in het Olympisch stadion in Amsterdam wereldfaam door zich tot Olympisch kampioen vedergewicht te laten kronen. Na in de finale de Argentijn Victor Peralta (''kon nie goed boks, wel hard timmere") te hebben verslagen, wachtte Van Klaveren in de Maasstad een Koninklijke ontvangst.
In 1930 voegde Van Klaveren de Nederlandse titel in het lichtgewicht aan zijn palmares toe, gevolgd door de Europese titel in deze gewichtsklasse in 1931. Na zijn Amerikaanse periode, waarin de Dutch Windmill, tegenover grote boksers als Billy Patrol en Ceferino Garcia stond, maar een kans op de wereldtitel werd onthouden, veroverde hij na zijn terugkeer in Nederland in 1938 in de Kuip voor 20 duizend toeschouwers de Europese titel in het middengewicht. De rasechte Crooswijker stapte in 1955 op 48-jarige leeftijd voor de laatste maal de ring in voor een gevecht om de Europese titel tegen de Fransman Idrisse Dione. Van Klaveren trainde nog elke dag op de zolder van zijn huis in de wijk Kralingen een uur op de zak. Tot aan 12 februari 1992, de dag waarop hij het gevecht met de dood op punten verloor, en vredig in zijn slaap overleed.
Zijn grootste fan, steun en toeverlaat, Aad Veerman, liet in een documentaire weten dat de bokser Van Klaveren was overleden, maar dat de legende zou voortleven. De zakenman bracht in eigen beheer een schitterend fotoboek uit, richtte een standbeeld van de bokser op en organiseerde tien Memorials ter nagedachtenis aan de Rotterdamse knokker. Na die reeks heeft zijn dochter Louise Lenten-Veerman als voorzitter van de stichting Bep van Klaveren Memorial de organisatie van de boksavond overgenomen. Op het programma van de veertiende editie staan op maandag 12 november acht bokspartijen, de uitreiking van de Bep van Klaveren Memorial-prijs en de traditionele minuut stilte ter nagedachtenis aan de bokser. De sportieve basis van de veertiende Memorial wordt gevormd door een interland tussen de militaire boksploeg van Nederland en een in samenwerking met charitypartner Right to Play samengestelde Zuid-Afrikaanse selectie. De centrale presentatie is in handen van Ruud van Os, wederom bijgestaan door ringspeaker Hans van Zetten.
Noot:Stichting Bep van Klaveren, Ardie den Hoed: 06-53.45.05.23
---- --