Ingezonden persbericht


Alusta controleert elk ventilatiesysteem bij oplevering

Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek uit Etten-Leur is de eerste fabrikant in Nederland die elk opgeleverd ventilatiesysteem in de woningbouw van een opleveringscontrole voorziet. Bij die controle worden alle componenten en de capaciteit van het systeem geïnspecteerd; dus niet alleen de onderdelen die Alusta zelf levert. De eigenaar van de woning ontvangt van Alusta een keuringsrapport met daarin eventuele opmerkingen of gebreken. Zodra Alusta gebreken constateert bij de onderdelen die zij zelf levert, dan worden die vanzelfsprekend vóór oplevering opgelost.

Met de opleveringscontrole wil Alusta nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid nemen voor het totale ventilatiesysteem. In 2007 is Alusta begonnen met het steekproefsgewijs controleren van de systemen bij oplevering. In het komend jaar wil het bedrijf daadwerkelijk elk ventilatiesysteem - enkele duizenden per jaar - waarin de producten van Alusta worden toegepast aan deze controle onderwerpen.

"Door de aangescherpte GIW-eisen die in de ISSO/GIW-publicatie staan, zijn we verplicht om een bepaald percentage van de installaties te controleren. Wij vinden dat, ook gezien alle ophef rond ventilatiesystemen de laatste tijd, wij dan liever alle installaties inspecteren, zodat elke afnemer zekerheid heeft over de kwaliteit van het systeem", zegt André Meester, algemeen directeur van Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek. "Bij de controles kijken wij zowel naar de aanvoer- als de afvoervoorziening in de woning, evenals naar de kanalen en de regeling van het systeem. Wij voeren daarvoor metingen uit die de prestaties, zoals de afvoercapaciteit, van het systeem nauwkeurig in kaart brengen."

Volgens Meester gaat dit verder dan een controle om te zien of de eigen producten goed functioneren. "Onze belangrijkste producten, de vraaggestuurde ventilatieroosters, vormen een onlosmakelijk onderdeel van een compleet vraaggestuurd ventilatiesysteem. De werking van de roosters is afhankelijk van meerdere onderdelen in het systeem. Denk dan aan de ventilator die voor de afzuiging zorgt, de sensoren, de regeling en de ventilatiekanalen. Via onze metingen kunnen wij onder meer zien of er tijdens de bouw mankementen aan het kanalenstelsel zijn ontstaan die van invloed zijn op de ventilatiecapaciteit. Dit zijn defecten die wij niet zelf kunnen oplossen en waarvoor wij ook niet verantwoordelijk zijn. Maar wij voelen wel de plicht om de eigenaar daarvan op de hoogte te stellen, omdat het de werking van het hele systeem beïnvloedt."

Alusta is niet alleen fabrikant van ventilatieroosters maar zorgt ook voor de montage van vraaggestuurde ventilatiesystemen. "Eigenlijk was het nooit onze bedoeling om zelf producten te monteren. Maar door wisselende ervaringen met marktpartijen, en een toenemend capaciteitstekort in de markt, voelden wij ons min of meer gedwongen om de montage in eigen hand te nemen. Hetzelfde gebeurt nu met de opleveringscontrole. Wij voelen ons zeer verantwoordelijk voor een juiste werking van het systeem. In onze optiek is onze eigen opleveringscontrole dan de enige juiste manier om dit naar de klanten toe waar te maken", vindt Meester.

Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek levert een compleet productenprogramma voor natuurlijk ventileren; van eenvoudige muurroosters tot zeer geavanceerde computergestuurde hybride ventilatiesystemen. Alusta beschikt over een uitgebreid laboratorium met een eigen R&D afdeling. Bovendien bouwt het bedrijf voor grote gebouwen ventilatiesystemen op maat, wanneer de standaardproducten niet toereikend zijn. Met de vraaggestuurde en CO2-gestuurde ventilatiesystemen kunnen ontwikkelaars en bouwers woningen realiseren met een energieprestatie die ruim onder een EPC van 0,8 ligt. Zo verlaagt het geavanceerde CO2-gestuurde VENT-O-SYSTEM® van Alusta de EPC met maar liefst 0,25. Meer informatie is te vinden op www.alusta.com.

Voor de pers -