Ingezonden persbericht


Vanco faciliteert vanuit Alaska meest noordelijke video-uitzending ooit

Schiphol-Rijk, 12 november 2007 - Virtual Network Operator (VNO) Vanco leverde de technologie voor het versturen van de meest noordelijke live-videoboodschap ooit. Het overseinen van deze historische videoboodschap gebeurde door de expeditieleider van de Vanco Arctic Survey, Pen Hadow, die zich op dat moment twee uur ten noorden van het Eureka-weerstation in Alaska bevond, op 80 graden noorderbreedte.

Pen Hadow en zijn teamleden Ann Daniels en Martin Hartley zitten op dit moment in Alaska om apparatuur en materiaal te testen tijdens de zogenaamde Ice Trials. Hadow gaat deze apparatuur gebruiken tijdens de Vanco Arctic Survey. Dit is een 1.800 kilometer lange voettocht naar de geografische Noordpool, met als doel de ijsdikte van de poolkap te meten en te bepalen in welk tempo deze smelt. De expeditie begin naar verwachting in februari 2008. Het team van Hadow verstuurde de videobeelden om 19.03 uur GMT (20.03 uur onze tijd) met een geavanceerd satellietcommunicatiesysteem. Door onvoldoende satellietbereik in het Noordpoolgebied duurde het achttien minuten voordat de beelden het controlecentrum in het Verenigd Koninkrijk hadden bereikt.

Vanco ontwikkelde en integreerde de achterliggende technologie en zorgde ervoor dat de complete communicatieprocedure soepel verliep. Het bedrijf installeerde en testte zes analoge telefoonlijnen voor deze dataoverdracht. Vervolgens werd hun doorkiesnummer verbonden met de centrale dataprocessor op de slee van Hadow. Dit maakte een zeskanaals automatische kies- en datatransmissielijn mogelijk. Een router in het controlecentrum in het Verenigd Koninkrijk voegt de zes afzonderlijke datastromen weer samen tot één bestand dat op een laptop is te bekijken. Het versturen van grote bestanden is geen probleem. Het systeem belt automatisch opnieuw in als de satelliet wegvalt tijdens het verzenden.

Allen Timpany, CEO van Vanco: "We zijn trots op dit record. Het combineren van verschillende innovatieve technologieën is dagelijks werk voor Vanco. Voor ons was dit een prachtige kans om onze technologische grenzen te verleggen. Het succes van de dataoverdracht tijdens de Ice Trials, die voorafgaan aan de expeditie van Hadow en zijn team volgend jaar, is een goed voorteken voor het opzetten van onze videoconferentie op de Noordpool. Vanco is van alle telecommunicatiebedrijven op de meeste plaatsen ter wereld actief. Het zou geweldig zijn om de Noordpool toe te voegen aan de lijst met locaties waar we onze communicatiediensten aanbieden."

###

Over Vanco
Vanco plc (FTSE: VAN) is de enige wereldwijde Virtual Network Operator (VNO). Het door Vanco bedachte VNO-model is een eenvoudig inzetbare en flexibele sourcing-aanpak. Het bedrijf bezit zelf geen netwerkinfrastructuur, maar heeft op basis van 550 contracten met internationale en lokale carriers de beschikking over wereldwijde netwerkinfrastructuren. Vanco biedt zakelijke klanten (direct of via partners) kosteneffectieve, geoptimaliseerde en volledig beheerde netwerkoplossingen. In 230 verschillende landen maken de grootste internationale ondernemingen gebruik van deze strategische netwerkoplossingen. Klanten zijn bijvoorbeeld Accor Hotels, Avis Europe, British Airways, Ford Motor Company, IBM, Lloyds, Nutreco, TSB, Siemens en SigmaKalon. Deze bedrijven beschikken over de grootste geografische dekking via één leverancier.