Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|12 novermber  |
|2007          |
|Nummer        |
|233           |

Dankzij internet snel inzage in plannen
Brabant zet stap in digitale inspraak nieuwe Wet ruimtelijke ordening

De provincie Noord-Brabant is volop bezig zich voor te bereiden op de invoering van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening. Per 1 juli 2008 moeten alle overheden werken volgens deze wet. Op internet kunnen de Brabanders lezen wat er verandert en wat de belangen zijn van de provincie. Voortaan kan iedere Brabander ook via internet inspreken.

Digitale inspraak is voor de provincie Noord-Brabant een nieuwigheid. De provincie biedt deze vorm van inspraak heel bewust aan. Eén van de vereisten van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is namelijk dat overheden vanaf 1 juli 2008 werken met digitale plannen. En als je digitaal ruimtelijke plannen aanbiedt, is het logisch dat de burger en provinciale partners ook digitaal hun mening kunnen geven over de ontwerpproducten.

Iedereen kan op de hoogte zijn van de plannen en inspraak hebben. Voorheen was er een papieren versie ter inzage bij gemeenten. Mensen die inspraak wilden hebben, moesten naar de gemeente toe gaan. Met de digitale inspraak is de drempel een stuk lager.

Op de website www.brabant.nl/structuurvisie is het mogelijk om de kaarten te benaderen, waarbij op een bepaalde plaats in de kaart geklikt kan worden waardoor de bijbehorende tekst zichtbaar wordt. De hyperlinks naar de delen van de Interim-Structuurvisie, waarin de ruimtelijke belangen van de provincie staan geformuleerd, kunnen ook aangeklikt worden. Dit betekent dat de gebruiker niet het gehele document hoeft door te nemen, maar direct het gedeelte zichtbaar heeft waar men geïnteresseerd in is.
De gebruiker ziet nu in een oogopslag wat de veranderingen zijn en kan direct via het e-formulier inspraak hebben. De inspraakmogelijkheid wordt duidelijk uitgelegd, waardoor mensen gemotiveerd worden om hier gebruik van te maken. Er is tevens makkelijk te switchen tussen de kaarten en het e-formulier.
Naast de digitale inspraakmogelijkheid, is het nog steeds mogelijk om mondeling of schriftelijk inspraak te hebben. De digitale inspraak is dus een extra service, het biedt de gebruiker meer mogelijkheden.

De DURP-viewer (DURP staat voor Digitale Uitwisseling in Ruimtelijke Processen) is een hele uitdaging geweest om dit gerealiseerd te krijgen. Het is een technisch hoogstandje om op één punt in de kaart te klikken en daar de juiste tekst zichtbaar bij te maken.

Op de homepage van de digitale inspraak is zoveel mogelijk rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid, duidelijke uitleg, overzichtelijkheid en de toekomstige, nieuwe structuur van de website van de provincie Noord-Brabant.

Het backoffice systeem is geavanceerd. Alle binnengekomen reacties worden opgeslagen. Vaak komen reacties min of meer overeen. Deze worden samengevat en daar wordt een antwoord op gemaakt. De indieners krijgen persoonlijk een reactie. Deze reacties zijn ook beschikbaar via internet bij het eigen antwoordnummer.



Provincie Noord-Brabant