Vereniging van Effectenbezitters


Effect 23: DSM overtuigd van groei

In Effect 23 komen de volgende onderwerpen aan bod:

DSM overtuigd van groei
Effect had een gesprek met Feike Sijbesma, de kersverse bestuursvoorzitter van DSM. Sijbesma is ervan overtuigd dat er groei zit in zowel het bedrijf als de beurskoers. Bulkchemie past niet meer in de strategie. DSM speelt in op de zorgen over het klimaat, het milieu en de gezondheid van mensen. DSM is beduidend minder cyclisch dan in het verleden. China is zowel een kans als een bedreiging: We hebben last én profijt van China. ( ) Ik houd er rekening mee dat een aantal Chinese antibioticabedrijven terugkomt in de markt na het nemen van maatregelen op het gebied van kwaliteit en milieu. Dan zullen de prijzen meer onder druk komen te staan.

Overhaast en onevenwichtig SER-advies
Het kabinet heeft in juni aan de SER advies gevraagd over de vraag of de positie van werknemers versterkt dient te worden en zo ja, op welke wijze. De VEB is niet gelukkig met het rapport. De commissie is volgens de VEB ten onrechte en op schadelijke wijze ver buiten de adviesopdracht getreden. Het idee om de drempels voor aandeelhouders om een enquête in te dienen te verhogen valt al helemaal buiten het bereik van dit advies. Het leidt tot verzwakking van de positie van minderheidsaandeelhouders. De VEB adviseert het kabinet dan ook het advies met betrekking tot het enquêterecht niet over te nemen.

Kaarten nog lang niet geschud
De strijd rond Tele Atlas is nu geheel losgebarsten. TomTom biedt 30 euro en heeft al 28,3 procent van de aandelen in handen. Maar de sterke marktpositie van TomTom in Europa en het feit dat Tele Atlas een van de slechts twee wereldwijde kaartenleveranciers is, kan de mededingingsautoriteiten doen ingrijpen.

Verder in Effect:

* De SER en Barbertje: Column van Jan Maarten Slagter over de speciale voorstelling van het Nederlandse poldercircus die de VEB als adviserend lid van de SER mocht meemaken.
* Veel aandeelhouders Akzo tegen overname ICI: verslag van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Akzo Nobel op 5 november, waar een commissaris in slaap viel en een oud-bestuursvoorzitter zich liet gaan.
* ING is nog niet afgeschreven: de derde kwartaalcijfers van ING Groep vielen slecht in de markt. Toch is het bedrijf op de beurs bijzonder laag gewaardeerd.
* Cleantech op z n Chinees: column van Bert van Dijk over de beurs in China, met deze keer aandacht voor de schone energietechnologie die de Chinese overheid zo graag ziet, en de risico s van stijgende siliciumprijzen voor producenten van zonnepanelen.
* Heineken subsidieert Carlsberg: sectoranalyse van Jacques Potuijt waarbij een aantal bierproducenten naast elkaar worden gelegd, met speciale aandacht voor Heineken en Scottish & Newcastle.
* Op zoek naar de Chinese naald: column van Corné van Zeijl over de Chinese bubbel. Welke naald gaat hem doorprikken?
* Amerikaanse economie blijft overeind: macro-economie door Cees Rijsdijk. De vrees voor een Amerikaanse recessie blijft ondanks de goede groeicijfers aanwezig, en we krijgen waarschijnlijk geen gezapig jaareinde.
* Natuurrubber blijft onvervangbaar: ook rubber ontkomt niet aan de Chinese honger naar grondstoffen. Direct investeren is moeilijk, maar plantagebedrijven kunnen uitkomst bieden.
* Tekenen van vermoeidheid: technische analyse van Royce Tostrams over de AEX en de Dow Jones index op korte en lange termijn.
* Renteshoppen: column van Evert Waterlander waarin hij beleggers wijst op de opgelopen rente op de geldmarkt door de hypotheekcrisis.
* Special indexproducten: de voordelen en de nadelen van trackers, plus een vergelijking tussen het ABN Amro Next 7 certificaat en de iShares MSCI emerging markets tracker.
* Vollie pakken met Vopak: derivatenrubriek van Kees van Lieshout. De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 23. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters