Nieuw transistorontwerp Intel stelt Wet van Moore veilig

16 snellere en koelere chips introduceren 45nm High-k Hafnium transistors

Kontich, 12 november 2007 - Intel presenteert 16 nieuwe processors voor servers en high-end pc s. De processors worden gemaakt volgens een compleet nieuwe transistorformule, waardoor ze minder elektriciteit lekken. Stroomverslindende processors dreigden het tempo van de toekomstige computerinnovatie te stremmen. De nieuwe processors zijn krachtiger en energiezuiniger, maar rekenen ook af met schadelijke materialen als lood en - vanaf 2008 - halogeen.

Bij het vervaardigen van de honderden miljoenen transistors in de nieuwe processors wordt - voor het eerst - gebruikgemaakt van Intels Hafnium-gebaseerde high-k metal gate (Hi-k) formule. Volgens Gordon Moore, medeoprichter van Intel, is de nieuwe formule één van de grootste sprongen voorwaarts in 40 jaar transistortechnologie. De Intel Core 2 Extreme- en Xeon-processors zijn tevens de eerste processors die worden gefabriceerd volgens het 45nm productieprocedé, dat de prestaties nog verder opdrijft en het energieverbruik terugbrengt.

Deze twee verbeteringen, in combinatie met nieuwe eigenschappen, maken voor Intel de weg vrij om door te gaan met de ontwikkeling van snellere, zuinigere en milieuvriendelijke processors. Intel kan uiterst rendabele producten ontwerpen die 25% kleiner zijn dan vorige generaties. Vanaf volgend jaar zal Intel ook nieuwe ultramobiele producten en system on chip -producten voor consumentenelektronica introduceren.

Ik ben diep onder de indruk van de manier waarop één van de meest ontmoedigende uitdagingen van deze bedrijfstak met succes is opgelost en ik feliciteer de Intel-teams met deze baanbrekende prestatie, zegt Paul Otellini, CEO van Intel. Dit wapenfeit, in combinatie met onze toon­aangevende architectuur, is de basis voor snellere, compactere, energiezuinigere computers en accu s die langer meegaan. Ons doel is een nieuwe klasse van consumentencomputers, compacter dan ooit en met alle internetmogelijkheden.

De nieuwe 45nm-processors - een nanometer is éénmiljardste meter hebben een transistor­dichtheid die bijna dubbel zo hoog is als die van de oude 65nm-chips, wat voor quad-core processors neerkomt op zo n 820 miljoen transistors. En iedere transistor is geproduceerd volgens Intels nieuwe formule.

Nieuwe high-end desktopprocessor

De Intel Core 2 Extreme QX9650 quad core processor, s werelds eerste 45nm Hi-k desktop­processor, levert een nog grotere stoot broodnodige adrenaline voor hardcore gamers en multimedialiefhebbers. Diverse verbeteringen, waaronder een grotere L2 cache en ondersteuning van nieuwe Intel SSE4 media-instructies, zorgen voor extreme desktopprestaties.

Wereldsnelheidsrecord voor 45nm server- en werkstationprocessors

Intel breidt zijn aanbod aan server- en werkstationprocessors uit met 15 dual-core en quad-core 45nm Hi-k Xeon serverprocessors. De 12 nieuwe quad-corechips halen kloksnelheden van 2 tot 3,2 GHz, met FSB (Front Side Bus) -snelheden tot 1600 MHz, en tot 12 MB cache. Van de drie nieuwe dual-cores wordt de snelste geklokt op 3,4 GHz met 1600 MHz FSB en 6 MB cache.

De 45nm Hi-k Intel Xeon processors zijn compatibel met platforms die gebruikmaken van de Intel 5000 chipsetfamilie. Bovendien lanceert Intel drie platformoplossingen ter ondersteuning van 45nm processors, waaronder:


· Het op de Intel 5400 chipset gebaseerde platform (voorheen bekend onder codenaam Stoakley ) dat geoptimaliseerd is voor applicaties met een hoge bandbreedte, zoals High Performance Computing (HPC).


· De Intel 5100 Memory Controller Hub chipset en de Intel ICH-9R I/O controller (voorheen bekend onder codenaam Cranberry Lake). Dit zijn laaggeprijsde oplossingen die één of twee processors ondersteunen en die minder stroom gebruiken dankzij DDR2-geheugen;


· Het op de Intel 3200 chipset gebaseerde platform (voorheen bekend onder codenaam Garlow ), dat speciaal is ontwikkeld voor instapservers met een enkele processor.

De 45nm Hi-k Quad-Core Intel Xeon 5400 processorserie zet een aantal nieuwe wereldrecords** neer in standaard benchmarktests. Een HP Proliant SL380 G5 Server zorgt met een score van 272K tmpC voor een nieuw TPC-C-record, en voor een nieuw SAP-SD-record met een score van 2449 SD-gebruikers. Een Dell PowerEdge 2950 server met BEA JRockit JVM leverde een baanbrekend SPECjbb 2005-resultaat op van 303.130 BOPS**. Verder realiseert Dell een nieuwe virtualisatierecord met VMWare ESX Server-software: 8,47 bij 6 tiles. Fujitsu-Siemens behaalt een nieuw SPECint_rate2006-record, met een score van 138.

Het op de 5400 chipset gebaseerde platform met 1600 MHz FSB zorgt voor nieuwe wereldrecords** op het gebied van high performance computing en benchmarks die gebruikmaken van een hoge bandbreedte, waaronder de SPECint_rate2006-benchmark die floating-point-doorvoersnelheden meet. Ook werden er wereldrecords bereikt in een aantal belangrijke HPC-benchmarks, waaronder Fluent, LS-Dyna, SPECOMP2001 en Abaqus. Gedetailleerde systeem- en testinformatie van deze en andere prestatiebenchmarks is te vinden op http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm.

Met de 45nm Hi-K Xeon processors blijft Intel koploper als het gaat om prestaties per watt: er is sprake van een verbetering van 38 procent1 ten opzichte van de vorige generatie, de Quad-Core Xeon 5300 Series processors.

De stap van 65nm naar 45nm houdt meer in dan alleen een verkleining van het bestaande chipontwerp. De processors hebben ook nieuwe mogelijkheden in zich, zoals Intel Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4): 47 nieuwe instructies die zware werkprocessen - zoals High Definition video-encodering en fotobewerking - versnellen. Software-aanbieders als Adobe, Microsoft en Symantec ondersteunen de nieuwe SSE4-instructieset.

Enkele andere prestatieverbeterende kenmerken zijn:


· Fast Division of Numbers - In vergelijking met de vorige generatie processors verdubbelt een snelle verdeler grofweg de snelheid van berekeningen die bij vrijwel alle applicaties worden toegepast, door middel van een techniek genaamd Radix 16. De mogelijkheid om instructies en commando s sneller te verdelen komt de prestaties van een computer ten goede.


· Unieke Super Shuffle Engine - Door de toepassing van een bredere 128-bit shuffle unit gaan de prestaties fors omhoog bij SSE-gerelateerde instructies met shuffle-achtige bewerkingen. Deze functie verbetert de prestaties bij het creëren van content, beeld­bewerking, video en high-performance computing.

De prijzen van de 45nm Hi-k Intel Xeon processors zijn afhankelijk van model, snelheid, mogelijkheden en aantal. De prijzen variëren van $177 tot $1.279, bij afname van minimaal 1000 stuks. De 45nm Hi-k Intel Core 2 Extreme QX9650 quad core processor kost $999, bij afname van minimaal 1000 stuks. Afhankelijk van het model zijn deze processors vanaf vandaag of binnen 45 dagen beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.intel.com/pressroom/kits/45nm.



Ingezonden persbericht