Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 12 november 2007

Vergaderen kost Nederland 60 miljard per jaar Uitkomsten van de eerste NS Vergaderbarometer

Vergaderen in Nederland kost 60 miljard euro per jaar. Bij vergaderen is het verbeteren van de verstandhoudingen en het uitwisselen van standpunten belangrijker dan het nemen van beslissingen. Bijna de helft (44%) van de werknemers in Nederland vindt de helft (of meer) van de vergaderingen niet nuttig. Wie per trein naar de vergadering reist, besteedt zijn reistijd nuttiger. Dat zijn enkele uitkomsten van de eerste NS Vergaderbarometer.

De Nederlandse werknemer besteedt gemiddeld bijna 3,5 uur per week aan vergaderen. Hoe groter het bedrijf en hoe hoger de functie van de werknemer, hoe meer wordt vergaderd. In totaal kost het vergaderen in Nederland alleen al aan loonkosten 60 miljard euro per jaar: 30 miljard aan vergadertijd, 16 miljard aan voorbereidingstijd en 14 miljard aan reistijd. Het uitwisselen van standpunten, het verbeteren van de verstandhouding en het bereiken van consensus worden belangrijker gevonden dan het nemen van besluiten. Ook ziet 95% van de werknemers het ontbreken van een doel bij een agendapunt niet als een probleem. Ruim een kwart van de werknemers (28%) vindt dat hij of zij teveel vergadert. Een nog veel groter percentage (44%) vindt de helft of meer van de vergaderingen niet nuttig.

Reistijd
Werknemers zijn bij externe vergaderingen meer tijd kwijt aan de voorbereiding en het reizen van en naar vergaderingen, dan aan het vergaderen zelf. Een grote meerderheid (80%) gebruikt voor het reizen van en naar vergaderingen de (lease)auto; 20% kiest voor de trein. Er is geen verschil in reistijd tussen deze groepen. Wel besteden treinreizigers de reistijd meer aan werkgerelateerde activiteiten ­ zoals zakelijk bellen, het lezen van stukken, het werken op de laptop ­ en combineren zij vaker voorbereidingstijd en reistijd.

In totaal is een gemiddelde werknemer in Nederland ruim 27 werkdagen per jaar op pad voor zakelijke aangelegenheden (vergaderingen, beursbezoek, bijwonen symposia etc.) Dat is 17% van de werktijd ofwel bijna één dag per werkweek. Bij de keuze voor een vervoersmiddel zijn voor werknemers vooral snelheid en de mogelijkheid om de zakelijke reistijd effectief te besteden belangrijk. In het mobiliteitsbeleid van de werkgevers is vooral de vermindering milieubelasting van de organisatie het uitgangspunt.

Enkele andere uitkomsten:
90% van de werknemers is wel eens afgeleid tijdens vergaderingen. Vrouwen denken daarbij relatief vaak aan het huishouden; mannen vaker aan seks en financiële zaken. 43% van de werknemers geeft aan dat er in de helft of meer vergaderingen geen heldere afspraken worden gemaakt.
De grootse ergernissen tijdens vergaderingen zijn collega's die onderling zitten te kletsen, te bellen of te SMS-en.

De NS Vergaderbarometer is een initiatief van NS en Vergaderkundig Bureau Van Vree. Het onderzoek is uitgevoerd door Synovate/Interview NSS onder een steekproef van 950 werkende Nederlanders. NS wil met dit onderzoek nagaan hoe ze nog beter kan inspelen op de behoeften van de zakelijke markt.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum 12 november 2007
Pagina 2/2

Noot aan de redactie
Voor meer informatie over het onderzoek en het opvragen van een publieksversie voor persdoeleinden: Dies Weijschede, tel. 020 607 07 07 (Synovate/Interview NSS) Voor inhoudelijke vragen over de uitkomsten van het onderzoek: Wilbert van Vree, tel: 020 ­ 412 04 77 (Vergaderkundig Bureau Van Vree)
Voor vragen over de betrokkenheid van NS bij het onderzoek en de redenen om het initiatief te nemen tot de NS Vergaderbarometer: Michiel Jonker, (NS Persvoorlichting) 030-235 70 70

Vergaderkundig Bureau Van Vree
Vergaderkundig Bureau Van Vree is in 1994 opgericht door dr. Wilbert van Vree die promoveerde op het proefschrift Nederland als vergaderland. Het is een klein en sterk klantgericht bedrijf, gespecialiseerd in het implementeren van een doelmatige en inspirerende vergadercultuur binnen organisaties door middel van onderzoek, advies, trainingen en presentaties.

Postbus 59664 1040 LD Amsterdam
tel: 020 ­ 412 04 77
e-mail: info@vergaderwijzer.nl
website : www.vergaderwijzer.nl

Corporate Communication
Hoofdgebouw IV
Laan van Puntenburg 100
Postbus 2025
3500 HA Utrecht T 030 - 235 30 40
F 030 - 235 61 93
www.ns.nl


---- --