Provincie Gelderland


---




|                                            |Nr.   |2007-599       |
|                                            |Arnhem|9 november 2007|
|                                            |,     |               |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS

Periode 12 tot en met 21 november 2007

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 12 november

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verricht de officiële opening van de nieuwe Natuur-buitenschoolse opvang van Kinderopvang SKAR, de "Wolvenbende". Een bijzondere en unieke locatie, waar kinderen actief worden betrokken bij de natuur. Samen met de pedagogisch medewerkers gaan zij in weer en wind naar buiten. Contact met de natuur prikkelt alle zintuigen en daagt de kinderen uit tot ontdekken en verkennen.

(15.30 - 16.30 uur; wijk Hoogkamp, Wolflaan 25 in Arnhem)

Dinsdag 13 november

. Gedeputeerde Staten brengen een werkbezoek aan de regio Vallei Rivierenland en laten zich informeren over verschillende projecten waar de provincie Gelderland financieel aan heeft bijgedragen. 's Morgens vindt de reguliere GS-vergadering plaats. In het middagdeel stelt de regio de ambities rondom Food Valley centraal. Wethouder Efdé zal aangeven wat Food Valley voor de regionale gemeenten aan opgaven bevat. Vervolgens zal de heer Theo Meyer, bestuursvoorzitter Food Valley, verder ingaan op de kansen en uitdagingen van Food Valley. Omdat Food Valley een mix wil zijn van wetenschap en bedrijvigheid gaat dhr. Henri Hekman, directeur BLGG, ingaan op de aantrekkelijkheid van het gebied voor bedrijven. " (- Reguliere GS-vergadering in het Forumgebouw Wageningen UR;
- Middagdeel in gebouw BioPartner Center Wageningen BV, Nieuwe Kanaal 7 in Wageningen
Neem voor een verzoek om een interview met één van de collegeleden contact op met Kiki Jamar, tel. (026) 359 90 65 of (06) 50 27 30 36)

Woensdag 14 november

. Gedeputeerde Annelies van der Kolk opent samen met minister Cramer het eerste aardgastankstation in Gelderland. Door een stevige provinciale financiële bijdrage, promotie van de provincie en samenwerking met initiatiefrijke ondernemers slaagt Gelderland erin het kip- en ei effect te doorbreken. De firma Nijol, eigenaar van dit station, heeft plannen voor ruim 50 aardgastankstations de komende jaren. (8.30 - 9.00 uur; Tankstation Nijol in Nijmegen)
. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje spreekt een welkomstwoord tijdens het internationale congres Connecting Clean Mobility. Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt deel aan een panelsessie met als thema 'Schone mobiliteit'. Gedeputeerde Annelies van der Kolk houdt de presentatie 'Schone brandstoffen in Gelderland' tijdens de workshop 'Driving, on natural gas and biogas'. De conferentie, die wordt geopend door minister Jacqueline Cramer van het Ministerie van VROM, moet de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van duurzame mobiliteit bevorderen. De nadruk ligt op nieuwe en schone brandstoffen en technieken. De samenwerking tussen Noord-Rijn-Westfalen en Nederland staat daarbij steeds centraal. (Dag 1: 14 november, 9.00 - 18.00 uur; Musis Sacrum in Arnhem. 10.45 - 12.00 uur; presentatie ged. A. van der Kolk Dag 2: 15 november 9.00 - 18.00 uur; Hogeschool Arnhem-Nijmegen.in Nijmegen. Meer informatie: www.connectingcleanmobility.nl)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij de officiële opening van het bedrijvengebouw 52 Degrees in Nijmegen door premier Balkenende. (13.00 uur; 52 Degrees in Nijmegen)
. Gedeputeerde Co Verdaas is aanwezig bij een werkbezoek van minister Cramer aan het Gelders Genootschap. Doel van de bijeenkomst is kennismaking met het werk van het genootschap. Daarnaast komt het beleid van de minister aan de orde en de actuele ontwikkelingen hierin. 12.30 - 14.00 uur; Oranjerie kasteel Zypendaal, Zypendaalseweg 46 in Arnhem)
. Gedeputeerde Co Verdaas is aanwezig bij de uitreiking van Architectuurprijs van Ede door Wooninfo-centrum. Deze onderscheiding is in 2005 in het leven geroepen en heeft tot doel om de architectuur te stimuleren. Dit jaar is het onderwerp 'Architectuur in het buitengebied en inpassing in het landschap'. In totaal zijn 25 projecten voorgedragen en zijn zeven projecten genomineerd. (16.30 uur; Meer informatie: Wooninfo-centrum, tel. (0318) 68 01 60 of www.wic-ede.nl)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer neemt deel aan de Slotconferentie Sociale Agenda regio Noord-Veluwe. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die vanuit organisaties, provincie en gemeenten betrokken zijn bij (de uitvoering van) het sociale beleid in de gemeenten van de Noord-Veluwe. (18.00 - 21.00 uur; Locatie Bouw & Infrapark, Ceintuurbaan 2 in Harderwijk)
. Gedeputeerde Harry Keereweer houdt een toespraak tijdens het Symposium 'Pannerdensch Kanaal - 300 jaar - waterverdeling, leefbaarheid en veiligheid'. De verschillende functies van het kanaal komen daarbij aan de orde. Kan het de verwachte klimaatverandering en andere (regionale) ontwikkelingen aan? (9.00 - 18.00 uur; schip 'River Dream', kade Boterdijk in Arnhem. Vertrek schip 12.30 uur - terugkomst 16.15 uur)

Donderdag 15 november

. Commissaris van de Koningin krijgt het eerste exemplaar overhandigd van het boek 'Beeldspraak'. Tijdens de presentatie van het boek vertelt auteur Ad Lansink over de totstandkoming ervan. Hij heeft zijn gesprekken met 25 kunstenaars uit Nijmegen en omgeving in dit boek gebundeld. De opbrengst van het boek en de bijbehorende edities is bestemd voor het Taborhuis in Groesbeek. Het Taborhuis is een centrum voor de begeleiding van mensen met kanker of een andere levensbedreigende zieke en hun naasten. (19.30 uur; Boekhandel Dekker van de Vegt, Marikenstraat 29 in Nijmegen)
. Gedeputeerde Theo Peters houdt een toespraak en legt de eerste steen van het nieuwbouwproject Irene in Wageningen. De Woningstichting bouwt daar als onderdeel van een wijkvernieuwingsproject 44 nieuwe eengezinshuurwoningen en 12 koopwoningen. (16.00 - 17.30 uur; Hoek Essenlaan/Lindenlaan in Wageningen)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren spreekt tijdens het Congres Regionale Reizigersinspraak 2007, georganiseerd door de Stichting Ondersteuning collectief Personenvervoer aan Consumentenorganisaties (OPC). In haar speech blikt zij terug op het afgelopen jaar en gaat zij in op de koers 2008. Tijdens het congres komen thema's als reisinformatie, mobiliteit en de markt aan de orde. Stichting OPC is het expertisecentrum voor consumenteninspraak in het regionaal openbaar vervoer en streeft ernaar om overal in Nederland effectieve reizigersinspraak te helpen opbouwen voor zover die nog niet bestaat. (Het Nimac in Ede. Meer informatie: Linda Verhagen-Jermakowicz op (030) 2916790 of ljermakowicz@stichting-opc.nl)

. Gedeputeerde Marijke van Haaren verricht samen met de wethouder van de gemeente Apeldoorn, de heer R. Metz de officiële opening van de bebouwde kom Loenen. Na de openinghandeling vindt de prijsuitreiking plaats van de prijsvraag voor scholieren van het basisonderwijs in Loenen. (15.00 - 16.30 uur; Hotel Restaurant De Loenermark, Eerbeekseweg 4 in Loenen. Om 16.00 uur vindt openingshandeling plaats. Meer informatie: projectrecretaris, Jan van de Wouw, toe. (026) 359 84 91)

Vrijdag 16 november

. Gedeputeerde Marijke van Haaren woont de regionale verkeersconferentie Noordrijn-Westfalen & Oost Nederlandse Provincies bij. Grensregio's groeien steeds dichter naar elkaar toe en vooral op het gebied van verkeer en vervoer speelt de grensoverschrijdende regionale en ruimtelijke samenhang een bijzondere rol. Daarmee zal ook de mobiliteitsbehoefte tussen de regio's toenemen. De Nederlandse provincies Gelderland, Limburg en Overijssel en het Land Noordrijn-Westfalen willen hierover een dialoog voeren met regionale gesprekspartners. (13.00 - 18.00 uur; Euregiohuis in Kleve)
. Gedeputeerde Harry Keereweer geeft met het graven van een stuk bergingsgebied bij de Linge, het startsein voor de inrichting van het tweede deel van de Groenblauwe-zone bij glastuinbouwgebied Bergerden. (11.00 - 13.00 uur; Geranium (= straat) in Elst in glastuinbouwgebied Bergerden, aan de zuidkant bij de Linge)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk brengt een werkbezoek aan het Gelders Genootschap Oranjerie Kasteel Zypendaal Arnhem. (9.00 - 13.00 uur; Kasteel Zypendaal in Arnhem)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk opent de gerestaureerde Oliemolen in Eerbeek. De restauratie was een gezamenlijk initiatief van de familie Zadelhoff, Monumentencommissie Brummen, Rijksmonumentendienst, Waterschap Veluwe, het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, Provincie Gelderland en gemeente Brummen. De beeldbepalende molen is een belangrijk toeristische trekpleister voor de omgeving en een cultuurhistorisch waardevol gebouw. (15.00 - 16.30 uur; Oliemolen, Kanaalweg 1 in Eerbeek)

Zaterdag 17 november

. Gedeputeerde Hans Esmeijer reikt de Gelderse Jeugdzorg Award uit tijdens de Kick-off van de Week van de Jeugdzorg. De prijs wordt uitgereikt aan dié hulpverlener of pleegouder die zich op een speciale manier inzet voor jeugd. De jury bestaat uit twee jongeren, een moeder, de directeur van Dunamis, een bestuurslid van Zorgbelang Gelderland en de gedeputeerde voor Jeugd en Gezin. Voor de tweede keer organiseert provincie Gelderland samen met Gelderse zorginstellingen allerlei activiteiten in het kader van de Week van de Jeugdzorg. De Week van de jeugdzorg is een landelijk initiatief en is bedoeld om het verhaal van de jeugdzorg te vertellen. Het verhaal van de kinderen die met jeugdzorg in aanraking komen en hun hulpverleners. (13.30 - 16.00 uur; uitreiking Award in Triavium, Van Rosenburgweg 2 in Nijmegen. Het programma start al om 10.00 uur.)

Zondag 18 november

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje is aanwezig bij de afscheidsbijeenkomst van Kardinaal Simonis van het dekenaat Arnhem. Kardinaal Simonis is sinds 1983 Bisschop van het Aartsbisdom Utrecht. (17.00 - 2.100 uur; Walburgisbasiliek, Walburgisplein 1 in Arnhem)

Maandag 19 november

. Gedeputeerde Harry Keereweer spreekt tijdens de Informatieavond Veessen Wapenveld. Daar wordt het eerste contact gelegd met de bewoners over de planvorming van de hoogwatergeul en de gebiedsontwikkeling. (19.30 uur; Dorpshuis, Van Meurslaan 3 in Heerde)

Woensdag 21 november

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje spreekt tijdens het eerste Gelders debat van Provinciale Statenleden met inwoners en organisaties over het thema 'De Randstad schuift op'. Gedeputeerden Annelies van der Kolk en Hans Esmeijer wonen dit debat bij. De vraag is wat de gevolgen zijn en wat betekent dit voor de leefbaarheid van de Noord-Veluwe? De burgemeester van de gemeente Harderwijk, de heer J. Berends, opent het debat. De discussie wordt gevoerd aan de hand van stellingen en is te volgen via Veluwe FM. Het tweede deel van het debat wordt ook uitgezonden via radio Gelderland. (18.00 - 20.00 uur; Dolfinarium, Strandboulevard Oost 1 in Harderwijk. Meer informatie: www.gelderland.nl/geldersdebat)
. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje opent de plenaire vergadering van het jaarlijkse Debat-3-daagse 2007 (ofwel jeugd-PS) met zo'n 65 deelnemers van 7 verschillende scholen. Dit debat is voor de vierde keer georganiseerd door de Gelderse jongerenorganisatie In-Spe. Verdeel over zes commissies proberen de leerlingen vanuit de geest van hun partij naar Gelderse problemen te kijken en oplossingen te bedenken. Op vrijdag vindt een 'Statenvergadering' plaats waar de leerlingen hun voorstel moeten verdedigen. (9.00 - 17.00 uur; Provinciehuis, zaal 3.1 gebouw Rijnstate in Arnhem)
. Gedeputeerde Theo Peters reikt als jurylid de hoofdprijs uit voor het beste 'Sociale Herovering'. Vier GSO-steden dingen mee naar de prijs voor het meest innovatieve plan om weer orde op zaken te stellen in bepaalde wijken die zijn afgegleden. Deelnemers zijn Doetinchem, Ede, Tiel en Zutphen. Zij presenteren de 21ste hun plannen, waarna een jury (waar Theo Peters lid van is) het beste plan selecteert. De hoofdprijs is 50.000 euro om het plan te kunnen uitvoeren. (9.30 - 12.00 uur; Het Hoofdkwartier, Oude Kraan 72 in Arnhem)
. Gedeputeerde Theo Peters spreekt tijdens het nationaal Congres Woningbouw waarbij geschikte locaties voor woningbouw centraal staan. Waar liggen kansen, op welke regio's ligt de focus en hoe kom je met elkaar tot realisatie van de ambitieuze woningbouwplannen. De drie thema's van deze dag: Woningbouwopgave, Grondbeleid en Randstad versus 'de rest'. ( 10.00 - 16.00 uur; World Forum Convention Center, Churchillplein 10 in Den Haag. Theo Peters spreekt tussen 13.45 en 15.00 uur)