Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 9 november 2007

12 tot en met 16 november:

Cliff Richard weekartiest op Radio 5

Radio 5 besteedt bijzondere aandacht aan een van de grootste rock n roll artiesten van Engeland: Cliff Richard. Van 12 tot en met 16 november is hij weekartiest en zijn in alle programma s songs van deze levende Britse legende te horen. Veel van zijn nummers zijn uitgegroeid tot ware popklassiekers zoals Living Doll , Bachelor Boy , The Young Ones , Summer Holiday , Congratulations en The Day I Met Marie . Zijn carrière beslaat inmiddels bijna 50 jaar en nog steeds maakt hij fraaie en succesvolle platen.

Cliff Richard (14 oktober 1940, Lucknow, India), eigenlijk Harry Roger Webb geheten, speelt als 17-jarige zanger/gitarist in de Dick Teague Skiffle Band. Niet veel later noemt hij zich Cliff Richard en zingt hij in The Drifters (de Engelse band). Hij mag al snel een contract tekenen bij het platenlabel EMI. Zijn eerste single Move it is een doorslaand succes. John Lennon noemt het later de eerste echte Britse rock n roll plaat .

Cliff s begeleidingsband The Drifters gaan zich The Shadows noemen. Het succes in Engeland wordt groter en groter en in 1959, Cliff is dan 19, heeft hij een nummer 1-hit met Living Doll . Bijna 27 jaar later staat Living Doll opnieuw op één, maar dan in een hilarische uitvoering met de acteurs uit de Britse tv-serie The Young Ones.

Cliff Richard speelt ook in speelfilms, zoals The Young Ones, Summer Holiday, Wonderful Life en Finders Keepers. Stuk voor stuk films die erg populair zijn bij de jeugd.

In 1968 neemt Cliff Richard voor Engeland deel aan het Eurovisie Songfestival. Hij wint niet, maar zijn nummer Congratulations wordt een gigantische hit en een van de Cliff s klassiekers. Vijf jaar later gebeurt hetzelfde maar nu met het nummer Power To All Our Friends .

Cliff Richard scoort ook in Amerika verschillende hits, waaronder de Top 10-successen Devil Woman , We Don t Talk Anymore en Dreaming . In 1986 speelt hij de hoofdrol in de rockopera Time. Drie jaar later viert Richard zijn dertigjarige jubileum met grootse concerten in het Wembley Stadion. In 1995 wordt Richard door Koningin Elisabeth II tot ridder geslagen. Voortaan mag hij zich Sir Cliff Richard noemen. In datzelfde jaar speelt hij de hoofdrol in Heathcliff, een musical gebaseerd op de klassieke roman Wuthering Heights van Emily Bronte.

Sinds zijn debuut in 1958 heeft Cliff Richard ruim 250 miljoen platen verkocht. Hij is bovendien de eerste artiest die in vijf opeenvolgende decennia een Britse nummer 1-hit wist te scoren, een uniek record dat tot op de dag van vandaag stand houdt. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe cd Love: The Album .

Met de weekartiest zet Radio 5 telkens een bijzondere artiest met een omvangrijk oeuvre centraal. De komende weken zijn Anneke Grönloh en Perry Como nog als weekartiest te verwachten.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl